ludvicek
Hele, pořád je to o tom, že když bude 500-1000km odsud na Z odřízlý Atlantik, nic nám sem pšoukat nebude..
Nepsal jsem nic o průběhu celé zimy, ale jen o tom, když sem foukne od SV a česká kotlina se zaplaví studeným vzduchem, celá..
V 17.00h bude v mrazovce i na jižní Moravě při stejných startovacích podmínkách, sněhová pokrývka, bezvětří, jasno, -2°C..
Ráno bude u vás -10, -12, na šumavských pláních -22, -25..To je celé..
Tady bude k pořádnému mrazu při blokaci Atlantiku vždycky blíž, než u vás... vždycky..
Ale, třeba teď tu máme teplé západní proudění..
Dnes bude v noci málo oblačnosti, i když mohou pak vznikat mlhy, nízká oblačnost..sníh není..
Ráno tu má být +2°C.
V noci se možná uklidní vítr.Tak uvidíme ráno, co bude... Uklidnění větru je základ, pak tu během zimy klidně může slušně mrznout i při JZ proudění..při profuku samozřejmě ne..
Tím bych to už fakt z mé strany uzavřel..
palma
Jj, ale Ecák je teď proti návratu k teplu..
Uvidíme, jak se to dál vyvrbí..
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024
swan1
Ano, totální blokace Atlantiku, to je u vás větší zima, ale jakákoliv vlnka z Atlantiku se projeví hned u vás a u nás třeba vůbec. Takže šance na delší mrazivé období je u nás. Navzdory nadmořské výšce a iluzím o teplé jižní Moravě. No a kdyby u nás byly takové Volary... Ale jo, navrhuju konec debaty.
ludvicek
Iluze o teplé jižní Moravě..Hmm
No já vám to určitě někdy připomenu, tu ,,iluzi,,
No, ohledně Volar, ty tam jaksi není kam posadit..
Musely by viset ve vzduchu 400-450m nad povrchem..
Edit:
+2 ráno asi neklapnou..
Aktuálně 0,9°C a dál to klesá.
Brno +8..
Západní proudění..
Jak je to sakra možný, to už je konec února?
Asi si tedy zajedu užit zimu na jižní Moravu , díky za inspiraci
ludvicek
To jo, u Aidamko1 je skoro taky..400m.
Pořád tomu chybí ale dalších 400m..
(Volary mají 760mnm na náměstí, výšková značka je u kostela, na severním okraji města je to 800mnm).
No, co tak koukám na modely, GFS tam šoupe retrográdní TN už 7.1. , se sněžením v Čechách a deštěm na Moravě..?
Je to za 8 dní, to určitě klapne, to je jasný..?
No uvidíme, začínají mě ty výhledy bavit...
dodosek
Já tyto věci sleduju na https://www.wetterzentrale.de/. Zadáte si tam lokalitu a vyjedou vám aktuální výstupy. modelů (teplota ve 2 m). Ansámbly toho kterého modelu potom uvidíte, když kliknete na daný model ve skupině "Globalmodelle ensemble".
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.