Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Místy přeháňky, na severovýchodních horách ještě trvalé sněžení, později ubývání srážek

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

# 30.12.2023, 11:56

Tady se uctívají ansámbly jako něco směrodatného na více jak týden dopředu. Ale já pamatuji hodně situací, kdy ansámbly ukazovaly ve shodě jasné ochlazení a jak se to přiblížilo tak otočily do tepla. Samozřejmě je to více vypovídající než jeden hlavní běh, ale pořád na více jak 7 dní dopředu je to nejisté... Nicméně já to nehaním jen podotýkám, že na dlouho dopředu je to prostě střelba s nejistým výsledkem.
Já osobně bych si asi taky vsadil na nějaké ochlazení, protože to nadprůměrně teplé období trvá od 10.12. takže cca 6.1. to bude už skoro měsíc a to je fakt na čase aby se ochladilo. Za 2-3 dny budeme moudřejší v jaké formě a jak silné ochlazení dorazí. Druhá lednová dekáda je statisticky nejchladnější období v roce, tak třeba to letos vyjde, že to bude opravdu nejchladnější období zimy. Docela bych to bral a od února už pozvolné oteplování. Samozřejmě bez nějakých skoků na +15 aby se probudila příroda.

414
# 30.12.2023, 12:37

JohnBattler
Sází se na výsledky sportovních zápasů nebo třeba na koníčky.:D
Tady je řeč o jednom vybraném ansámblu a o trendu většiny ansámblů, co z toho má větší vypovídací hodnotu..
Na tom je něco k nepochopení?
A odlišnost významů slov nadějný a směrodatný..taky nic?
Predikce, ansámbly modelů se nedělají na základě toho, že už dlouho bylo teplo, tak teď asi přijde zima, ale na základě aktuální synoptiky a výpočtů modelů ohledně jejího dalšího možného vývoje...:cool:

ota
2440
# 30.12.2023, 12:41

kuba
Icon si taky pohrává s průnikem velmi chladného vzduchu od severovýchodu do Polska až k našim hranicím, že by se to posunulo dál k jihu až do Česka je sice hodně nepravděpodobné, ale úplně vyloučené to není, pak by se výrazněji ochladilo už za pár dní, i když jen na krátkou dobu. Mně teda naprosto vyhovuje to aktuální počasí, ale s ohledem na přírodu je ochlazení potřeba.

126
# 30.12.2023, 13:11

swan1
14 dní -20°C je sci-fi i v šumavských mrazovkách a to teda přiznávám bez mučení, že nemám o šumavských mrazovkách ani páru.:D

414
# 30.12.2023, 13:33

ludvicek
:D
To byla samozřejmě nadsázka..
Ale ve výše položených mrazovkách stačí na -20°C opravdu málo, trocha sněhu, vyjasnění a utišení větru..
V 850hPa může být třeba jen -5°C, to je vedlejší..Příliv arktického vzduchu ve všech hladinách není potřeba.
Stačí, aby se tu usadila na ty dva týdny TV a už to pojede..

126
# 30.12.2023, 13:36

swan1
Jo, možná to může někdy vyjít, ale mám takový pocit, že JZ ovlivňuje Atlantik už tak výrazně, že i týden by byla pecka.
Jo na jihu Moravy, tam bych tomu věřil.

414
# 30.12.2023, 13:41

ludvicek
Když nás bude ovlivňovat rozsáhlá TV, Atlantik sem nedosáhne, bude zablokovaný v bezpečné vzdálenosti.. Pocit je jedna věc, synoptika druhá..
Na jihu Moravy k výrazně nízkým teplotám potřebujete příliv arktického vzduchu, jinak bez šancí..
V mrazovkách to nutné není...

126
# 30.12.2023, 13:49

swan1
Myslel jsem tak, že kdyby ty mrazovky byly 300 - 500 km dál od Atlantiku tj. zhruba na jižní Moravě, že bych tomu věřil. Samozřejmě tady žádná pořádná mrazovka není.

414
# 30.12.2023, 13:52

ludvicek
Je to jen o synoptice..
Když bude Atlantik bloknutý někde u břehů západni Evropy, tak tu žádný vliv mít nebude...
JZ proudění samozřejmě mrazům nepřeje, nikde v Evropě.

126
# 30.12.2023, 14:08

swan1
Teď už to není tak časté, ale bývaly v JM kraji celé týdny ledových dní, kdy na Plzeňsku měli o 5 stupňů tepleji. U Vás zkrátka stačí, aby si Atlantik trochu uprdnul a jste nad nulou.

414
# 30.12.2023, 14:26

ludvicek
No to stačí..
Ale o tom tady jaksi vůbec není řeč
Ani o ledových dnech celé týdny u vás při inverzi, přes den -1, v noci -2...:D
Bavíme se o lednu a o možném přílivu chladného vzduchu ze severní Evropy..a s tím souvisejícím zablokováním Atlantiku..a o nočních teplotách , silných mrazech, při uklidnění větru a vyjasnění.
Nějak nerozumím tomu, proč do možného přílivu chladného vzduchu od S, SV do ČR, celé ČR , stále taháte pšoukání Atlantiku :D
Zkusím to jinak..
Jak často se na jižní Moravě stává, že noční-ranní minima jsou i o 8-10°C nižší, než predikce?
V mrazovkách často..
To jen tak, pro představu, co to je mrazovka..

173
# 30.12.2023, 14:33

Nový ECMWF tam hlavně dal pěkný blok ve spojení s poměrně výraznou TN nad středomořím by to semka ten chladný vzduch nafoukalo poměrně rychle a jednoduše. Všechny varianty jsou otevřené, ale pravděpodobnější bude -2°C v 2m než +12 ve 2m za mě. Nicméně dole je hezký pohled z jednoho tweetu.

https://twitter.com/Alpenweerman/status/1741077012...

PS: Původně byl odkaz na včerejší výstup GFS z 12UTC, odkaz je nyní upraven na data z ECMWF.

414
# 30.12.2023, 15:03

Aidamko1
To by byla ideálka, ta TN a k tomu TV nad Islandem, ale je to strašně daleko, toho 9.1.
Jsem zvědav, co bude v predikcích tak ve středu, čtvrtek příští týden..
Tam už by mohla přijít nějaká snad shoda mezi modely na to období..

# 30.12.2023, 15:45

U nás na jižní Moravě za mého dětství byly mrazy třeba 3 tydny v kuse a na přehradě byl led půl metru silný. Nevím jestli to byl zrovna arktický vzduch, ale vím, ze bylo SV proudění, stačilo 10 cm sněhu, jasno a teplota padala v pohodě k -15 a Atlantik nepsoukal, měl po celou dobu zaražený prdy.

422
# 30.12.2023, 16:02

zimník1
No, vida, to je to, v čem se shodneme, já to sem dával též, že se mi nelíbí pořád nadprůměr teplot vod Atlantiku ( blbě se tam pak usidluje blokace apod. protože ten vzduch prostě chce proudit sem, je silnější vítr.. apod.), no, jde i o to, že třeba tady u nás je nyní už 3 dny zasebou přes den k +10 a noce nad +5 i +8.. což znamená prohřátí svrchní části půdního pokryvu, čili, nějaká pětidenní, i týdenní epizoda s -8 v noci a okolo nuly či +2 přes den to nezachrání.. přijde další týdenní epizoda s +5 až +8 a je to tam, kde to bylo.. Nevím, no, kopíruju si už asi deset dní ty výstupy GFS z 500hpa.. abych měl průkazný materiál a zatím fakt se to tam opakuje, velký výlev chladu na cca deset dní dopředu, za dva dni je z toho malý výlev a když to dojde do reálného data, tak je to takové nijaké, rozplizlé.. a mám to zdokumentováno už 3x.. čili, dle mne, to tam na základě něčeho pochybného opakuje dokola nesprávnou situaci..( která pak zákonitě někdy vyjde, ale procentuálně to bude hodně špatné. Takže, třeba tak, no..

# 30.12.2023, 16:04

no přícítaj ten atlantik výbuchu sopky na ostzově Tonga a el ninu … nevim

414
# 30.12.2023, 16:17

Teď se ale dost pochybně porouchal Norům i Ecák, řekl bych, že ještě víc než GFS, a už i Icon hapruje....:D
Uvidíme..
Výhledy na 8-10dní dopředu jsou vždy krajně nejisté..

422
# 30.12.2023, 16:19

charlie1
No, Hunga Tonga měla erupcí vodních par způsobit větší prochlazení vortexu, což bych pak nevztahoval k teplotě oceánu, ale :D, možná vztahoval, protože vodní pára je velmi skleníkotvorně působící, čili by mohla spoluzpůsobit ten teplý podzim apod., a tím i teplotu vod, takže ano, el nino, také a v součtu teplý Atlantik, plus s tím spojené proudění vzduchu... asi..což ovšem pak nevím, zda s tím právě třeba algoritmy GFS počítají..(nenapadám ten model, nýbrž se pozastavuji nad jednou, konkrétní situací, která se v modelu stále opakuje..)

422
# 30.12.2023, 17:03

swan1
Jo, ale z druhý strany, tohle se často děje před nějakou událostí, já se kouknul teď na výstup z 6:00 aktualizovaný GFS.. a po tom ochlazení, po cca 4 - 5 ti dnech to tam střílí do plusu jak sviňa..:), to je teda kanonáda jak o půl noci na Silvestra!:D
p.s. ( jsem zvědav na výstup z 12:00, začíná se tam načítat, ale zatím je tam načteno jen 78 hodin dopředu, takže málo..)

126
# 30.12.2023, 17:13

swan1
Celé je to o tom, že jakákoliv synoptika jinak působí u vás na Šumavě a jinak na východě (obecně vzato, netřeba hned analyzovat mikroklima). Díval jsem se na to loni, Brno má zimní teploty asi jako Cheb, což je zároveň jediné roční období, kdy je v Chebu tepleji než v Brně i několik dní (týdnů) v kuse. Celá tahle sranda končí někdy kolem 20. února, kdy se slunce na 49. rovnoběžce dostává 30° nad obzor. Pak už se nižší nadmořská výška a orientace terénu začíná prosazovat a teploty rostou.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.