Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024
Od toho 6-7.1. tam GFS drží setrvale už několik dní ochlazování i se sněžením.
Ten trend je čím dál jasnější..
Po 7.1. jsou plusové postupně jen asi tři špagetky ze 30ti, všechny ostatní ansámbly jsou v mínusu ..
Pokud do této synoptiky přijde stlačení oslabeného PV směrem k Evropě mohlo by se to sakra protáhnout..
Ale to je ještě daleko.. uvidí se..
swan1
Jo, maluje mi to tam obdobně (podotýkám, že na tu vzdálenost je k disposici pouze GSF) , ale na konci období mi to tam mrská (ke 14.1) už zase přes den +5, a v minimech za celou epizodu nejvíce -3.. samozřejmě se to může měnit, a bude, docela mne ale znepokojuje, že dvakrát po sobě to ve výstupech maluje zatlačení výše od Británie až někam pod Španělsko a uvolnění Atlantiku, v souborech na střednědobí, to pak v ECMWF maluje až ve třetí dekádě pětidenní blokaci, a to ještě nevelkou.. nějak to prohřátí pořád funguje.. PV se má zmátořit o něco víc než tam bylo předevčírem.. uvidíme jaký bude další trend..
zimník1 leckdo je třeba snílek, jiný v tom hledá zákonitosti, vám to vadí?
p.s. ješte jedna věc, po celou dobu má tak nějak spolehlivě funět vítr.. což by nepodpořilo inverzi, což by mi taky nevadilo..
kuba
Ano, situace je naprosto jasná, koukal jsem, že tam vidí v současné době tři modely, jeden dává v 13:00, -4℃, druhý +-0℃, a třetí +11℃, takže je prostě vymalováno!, jeden má tu výši někde nad Anglií, druhý u Španělska a třetí tam místo výše má níži jak prase..tož tak..
palma
To je ale jen aktuální hlavní běh, co vám to tam pak žene zpět nad nulu..v daleké budoucnosti..
Ten na 300h+ nemá žádnou relevanci, tím se teď nemá moc smysl zabývat..
Ten trend ohledně ansámblů na 7-10 dní je důležitější a velká převaha těch chladných špaget, je to podle mě vcelku nadějné.. Uvidíme..
swan1
No, však jsem stejně zareagoval..ne ve zlém..a jak furt píšu musí být i oposice, takže jsem často skeptičtější, dokud tam neuvidím souhru většiny podmínek, teď mi to připadá strašně nestabilní pro delší závěry, o tom píšu.. taky třeba včera tam měl ve výstupech GFS tuším v 6:00 na našem území vpád až k -17 ve 2m.. ( u Šumavy až -20) aktuálně už ni vidu ni slechu, fakt to zatím neřeším...
p.s. zase jsem kouknul teď´... a ECMWF převzal s mrazem štafetový kolík.... jo, bude co sledovat, jak cca před měsícem..
palma
Ty silné mrazy, vem je čert, nikdo asi netouží po -20°C..na 14dni.. Možná budou, možná ne..
Ale jde o to, že i ty méně chladné ansámbly na těch 7-10 dní v naprosté většině nějakou zimu dávají, zda to bude více se sněhem a mírnější mrazy, nebo pár cm sněhu a silnější holomráz, to teď nikdo neví.. Nebo jestli nakonec proběhne jeden z těch tří teplých ansámblů, co tam teď jsou, nevíme..
Jen je to prostě pro zimu nadějné..
Že se přidává i Ecák, s převahou chladných ansámblů, další dobré znamení
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.