Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

386
# 27.12.2023, 11:33

Aidamko1
No, já jsem radši trochu skeptik, mám v živé paměti minulý rok, kdy tam probírali vliv QBO, a ani se nepodívali, že QBO byl tehdy v západním, nikoli východním módu a ještě si to tam vzájemně kopírovali, a když jsem jim tam vstoupil do diskuse, s tím, že je teprve v polovině západního módu, tak ticho po pěšině, nikdo neodpověděl...od té doby jsem proto i tam trošku opatrný.. Ale uvidíme, stejně věřím, že zima ještě promluví..
p.s. PNA aktuálně míří v předpovědi do mínusu, co dělá PDO jsem nalezl jen do listopadu, hodnota na konci listopadu byla -1,63 co mi to ukázalo...

379
# 27.12.2023, 12:07

Aidamko1
Ono je to aktuálně velice podobné v Evropě i v severní Americe..
Teplé výdutě od JZ, dynamický oceán..
Tak to asi půjde do Číny :D
Ale tam ani nepotřebují oslabení nebo krach PV..tam je to jistota každou zimu.. že mají zimu..
Jinak, venku dnes neskutečná změna.. Ráno slabší mrazík.
Po šesti dnech vichru (ještě včera to bylo i přes 60km/h) , dnes bezvětří, +8,5°C, slunce od rána..
Na zahrádce rostou měsíčky i salát, co se tam na záhon koncem léta vysemenil, na loukách jsou pampelišky v květu , a nad tím vším se vznáší žluťásek..Fakt nekecám, prostě těsně po Vánocích se probouzí motýli..:!!:
Každým dnem se asi dá očekávat, že vyleze ven česnek..

severní Amerika
Evropa
# 27.12.2023, 13:26

palma
Na tohle musím reagovat. Popravdě mi vadí, co se děje v médiích. Za prvé to vůbec není jisté, ono taky může být 10 nad nulou, za druhé (já si bestii z východu představuji tak, že bude - 50, což je téměř nereálné v našich podmínkách a oni to moc dobře vědí.), Za třetí před pár dny psali, že bude převládat teplé počasí a že díky El ninu lze čekat celou zimu teplou a velmi výrazné oteplení. Mrzí mě to v jakém stavu jsou média, byl bych rád, kdyby předpovídali počasí důstojně a nedělali z lidí pitomce. To platí samozřejmě i nejen v počasí. Taky to tak vnímáte nebo je to jen můj subjektivní omyl? Jinak abych se vyjádřil ještě k zimě. Zatím ty modely moc zimy negarantují. Zase spíše oteplily. Každopádně asi to nemá smysl sledovat, třeba gfs se mění 4 denně a během 6 hodin se +10 změní v - 10 a naopak. To jsou takové odhady naprosto nesměrodatné. Ale ten trend zatím moc stabilní zimy neukazuje. Necháme se překvapit.

386
# 27.12.2023, 13:35

brezen31
No, novináři na tom dělají čtenost, takže u nich je to profesionální deformace..:). ohledně modelů bych byl shovívavý.. protože mají různé algoritmy výpočtů, a že pravidelně je třeba výstup z půlnoci chladnější a pak z 6:00 teplejší, bych pochopil, protože třeba u některých modelů máte i volbu zadat nejteplejší a nejstudenější variantu apod. čili sledovat, uvažovat..nic jiného nelze.
p.s. na druhou stranu, je potřeba pochválit třeba lidi z ČHMÚ, kteří při předpovědích leckdy upozorní, od kterého dne je předpověď už méně spolehlivá, či uvedou ještě variantu jiného vývoje, než je hlavní trend..to je dobrá práce..

12
# 27.12.2023, 13:43

Atmosferický tlak nahrává hezkému slunečnému odpoledni:slunce:
a další hluboké tlakové níže se projeví až v novém roce 2024

Atmosferický tlak
# 27.12.2023, 14:02

MirekW
Tady je dnes azuro od rána a vůbec jsem nečekal, že to takhle vydrží celý den. Ani modely s tím nepočítaly.. Zítra bychom také měli mít ještě po ránu slunečno, ale pak se to asi od západu zatáhne.. Každopádně příjemná změna po zamračených Svátečních dnech. :slunce:

Ono celkově letošní rok je tady u nás prakticky bez inverzní NO a takový dlouho nepamatuju.

# 27.12.2023, 14:02

brezen31
Máte pravdu poslední dobou jsou články slátané plné nesmyslů...A mnohdy titulky jen děsí...
O počasí i jiných odb. věcech píšou takový neumětelé...jen aby to byla senzace,nalepíme tam reklamu a budou to číst.
takové ty články např napadne pul metru a pak když to přečtu zjistím,že na horách na Lysé hoře muže být pul metru..a zjistím,že jinak plus 4 a v nížinách a středních polohách nic...
Jo jo kdysi když jsem byl mladý tak ze severovýchodu až východu proudíval studený arktický mráz a bylo i v Brně - 20 .ktomu nějaký snížek a..ted kdyby to přišlo tak se média zblázní a budou děsit dobou ledovou...
Já ty články beru s rezervou.

49
# 27.12.2023, 14:11

Pane Palmo, to nemusíte věřit, samozřejmě, že se tuto zimu zimní počasí ještě několikrát připomene.. to Vám potvrdí i malé dítě, jde spíše o to, kdy se tak stane a s jakou intenzitou..

386
# 27.12.2023, 14:21

kapr84
Děkuji, že mi to potvrdí i malé dítě.. A propo, kdy se to stane, že se to zimní počasí připomene, a s jakou intenzitou?
p.s. psal jsem, že pro nějaké zimní příhody hovoří i stav některých indexů, nějaké dítě mi to poradilo, už ani nevím, které..(jako, psalo sem do diskuse, že když jde AO index do záporu, tak bude zima)...

# 27.12.2023, 15:16

jenom otázečka pánové, kdy by to oteplení mělo mit dopad na počasí v Evropě, někde čtu v první polovině ledna, někde ve druhé?

# 27.12.2023, 16:23

U nás dnes taky jak na jaře,ráno slabý mrazík a na den 8°C,přilítlo hejno divokých hus na rybník,asi ze severu.

6
# 27.12.2023, 16:24

Za takové teploty by se nemusel stydět ani březen. Mrznout nebude prakticky ani v noci. Na 400m.n.m velice silný nadprůměr. A to jsou tyto teploty silně podhodnoceny. Dnes byla teplota o 3 stupně vyšší.

496
# 27.12.2023, 16:32

brezen31
"Jinak abych se vyjádřil ještě k zimě. Zatím ty modely moc zimy negarantují. Zase spíše oteplily. Každopádně asi to nemá smysl sledovat, třeba gfs se mění 4 denně a během 6 hodin se +10 změní v - 10 a naopak. To jsou takové odhady naprosto nesměrodatné. Ale ten trend zatím moc stabilní zimy neukazuje. Necháme se překvapit."

Trošku zareaguji, protože takové věty mě dokáží "nakopnout".

a) modely moc zimy negarantují - jaké modely zimu negarantují? GFS, EMCWF .... a nebo středně, dlouhodobé? Teď jsme v situaci, kdy dění ohledně PV rozhodne o lednu a možná i části února. Může být něco většího, menšího, či klidně i teplejšího. Nikdo (ani NASA) neví. Všichni čekáme. Pomaličku např. ECMWF začíná malovat zajímavé rozložení odchylek tlak. útvarů pro jednotlivé týdny ledna.

b) nemá smysl sledovat - bože, vždyť jsme na meteofóru v tématu zima. A to je myslím cca 4 měsíce období. Tak jako co tu máme probírat, předpověď na 3 dny? Na to jsou jiné vlákna.

c) GFS se mění 4x denně a mění výstupy - a nejsme za toto naopak rádi, že máme 4x denně výstupy? Nečiní nás to naopak "šťastnými" v tom, že můžeme vše porovnávat, diskutovat apod.? Nedávno byly určité výstupy ECMWF 2x do týdne. Nyní jsou 1x denně. A 99,9% uživatelů to vřele uvítalo a nikoho by nenapadlo zmiňovat, že "jednou je to takto, podruhé zase takto".

d) odhady jsou naprosto nesměrodatné - pro "mamlasy" ano, ti zkušenější, zvědavější apod. hledají, srovnávají, diskutují ...

e) trend zimy moc zimu neukazuje - viz bod a) a zdejší diskuze cca od 10.12., kdy se začalo zajímavě pomalu vyvíjet oslabování PV. A i další dny bude prostě to samé - velké očekávaní a naděje ... a s tím spojené překreslování výstupů (tak to prostě může být).

Toť asi vše. Pokud je to trošku psáno útočně, pak se omlouvám, ale takovéto části příspěvků jsou pro mne vždy k naštvání. A že takovéto příspěvky od některých uživatelů se tu občas objevují ...

168
# 27.12.2023, 16:39

Stím vortexem je to složitý no a pořád se to mění, teď je tam stále kolem toho 7.ledna oslabení a zpomalení až k 4m/s ale na konci výhledu už je tam zase posílení až k 31m/s a přesun k Grónsku.

496
# 27.12.2023, 16:46

kuba
Těch otázek je spousta - ta hlavní asi, dojde k rozdělení PV a nebo jen k jeho "deformaci"? Bude zeslabení velké a nebo ne tak velké? (definice slova velké je širokospektrální :) ).

Jinak třeba ECMWF vidí po tomto oslabení pomalý návrat k "určitým" hodnotám. Ty jsou ale stále daleko pod běžným průměrem, např. pro 01.02. je 14 vs 30 m/s. A to je pořád dle mne velké zeslabení. Ale je pravda, že včera už bylo na twittru probíráno to, že GFS/GEFS dané oslabení nevidí tak výrazné jako ECMWF. Na druhou stranu ale ECMWF zeslabení viděl daleko dříve než GFS/GEFS, které se připojily daleko později ...

No a pak bude otázkou, až nastane ono "největší oslabení", jak modely budou malovat PV dále. Každopádně, opravdu zajímavé je to letošní zimu ohledně PV. Aby nakonec ta zima nebyla opravdu v Číně a v Evropě krátká, 1týdenní epizoda. Budeme to pečlivě sledovat :)

PS. i zeslabení PV (mám na mysli, kdyby nastalo to, co EMWF maluje do půlky února), může znamenat hodně pro počasí na zemi, pokud dojde k propsání do 500 hPa resp. 850 hPa.

379
# 27.12.2023, 19:24

charlie1
Spíše od druhé poloviny ledna..
Reakce na výrazné oslabení nebo spliting PV..
GFS tam teď nandává výraznější ochlazení už od 7.1.
Ledový vzduch nad Skandinávií Pobaltím a Ruskem ..a má to sem pšouknout..
Ale kdo ví, co tam bude zítra..

# 27.12.2023, 20:10

kuba
:D:D:D co jsem psal s tím vortexem. Takhle se propíšeme postupně až do dubna

47
# 28.12.2023, 13:00

ČHMU něco vypustí na síti X a hned mají média o čem mezi svátkama psát. Nevíme ale vlastně vůůůbec nic. Kdyby se ten ústav radši zdržel nějakých spekulací, dnes už v mém okolí všichni blbnou jak se začátkem nového roku udeří silné mrazy :zz: :D :!!:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.