Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zprvu déšť, později přeháňky, na horách i vydatnější sněžení, větrno

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

422
# 25.12.2023, 18:21

Ultimátní supercela
Dám Vám dobrý námět k zamyšlení, a upozorňuji, že na něj na internetu nenaleznete odpověď.. proč je na Venuši, jejíž povrch je prohřátý na 500 ℃, nad póly vír.. a to že stabilní, nebo - li furt tam je..přemýšlejte, není to těžké..

173
# 25.12.2023, 18:25

palma
Skvělý námět k zamyšlení.. :D
Jinak nový GFS tam s tím rozdělením už maluje poměrně výrazný propad arktické hmoty, nicméně si to podmiňuje jedním ze dvou vírů nad severní Evropou. Daleko je do té doby, ale nějaká zima v tom lednu asi bude.

https://twitter.com/TheSnowDreamer/status/17393350...

# 25.12.2023, 18:30

palma
Já bych zůstal na Zemi. Vážně jsem chtěl vést nějakou seriózní debatu o počasí, ale někdo z toho dělá ústav a podobně. Škoda...

Já tady některé mám fakt za lidi, co se vyznají a tak se rád něco dozvím žejo...

422
# 25.12.2023, 18:32

Ultimátní supercela
Moc mě nes..,e, normální seriózní debata vypadá uplně jinak, s uplně jinými dotazy, jsem zde už na to poněkud háklivý... poslední dobou..

No jedu su teď spravit náladu na návštěvu..

# 25.12.2023, 18:34

palma
No jasně, ale dokud se řeší počasí... Já se toho vždycky snažím držet a pak je mi líto, když čtu ty narážky apod. úplně zbytečné.

# 25.12.2023, 18:46

Aidamko1
Tak právě když nastane vhodná konstelace a synoptika můžou dorazit do střední Evropy včetně Česka velmi tuhé mrazy, ale nejspíš se to nestane, protože to narušují jisté vlivy spojené i s oteplováním klimatu a pravděpodobnost scénáře tuhé zimy může být časem velmi snížená.

# 25.12.2023, 18:50

Přeji pěkný večer. Mám dotaz na El Nino a počasí v zimě. Slyšel jsem názor, že nemá vůbec žádný vliv na počasí u nás. Pak jsem slyšel názor, že vliv má. Jak je to doopravdy?

173
# 25.12.2023, 18:57

brezen31
El Nino má vliv na počasí v Evropě, ale je tam rozdíl jak v tom jaká fáze el nina probíhá (tedy jestli se jedná o centrální el nino nebo východní el nino). Vliv El Nina na počasí v zimě je spíše nepřímý, ale určitě ne nulový. Nejčastěji se uvádí, že pro centrální el nino je ten vliv pro Evropu dozajista lepší pro chladnější průběh zimy (díky rozložení TÚ).

Pak samozřejmě má vliv na PV, kdy nám přispívá k větší variabilitě PV a také přispívá k jeho větší nestabilitě.

# 25.12.2023, 19:00

brezen31
Pravda bude někde mezi, respektive asi tak, že ten vliv je velmi slabý, protože geograficky je Evropa nejdál od toho jevu, který se vyskytuje až v Pacifiku, ale v konečném důsledku je celý klimatický systém propojený. Já mám takovou knížku o ne přímo počasí, ale o mořích a oceánech a tam je zmínka, že v roce 1997 bylo extrémní El nino a že to stojí za extrémními povodněmi v Česku a Polsku, samozřejmě to tam napsal nějaký odborník a ještě zahraniční, ale tady by s tím třeba někdo vůbec nesouhlasil a do spojitosti by to nedal.

58
# 25.12.2023, 19:02

Ultimátní supercela
vždycky je to o synoptice, zeptejte se člověka ze Sibiře jaký má názor na globální oteplování, můj názor je ten, že kontinent jak se umí v létě rozpálit, tak v zimě zase pořádně vychladne při stabilnější anticyklóně... a může se globálně oteplovat jak chce, ale kontinent bude vždycky kontinent, prosím něco si o tom nejdřív nastudujte.. Je to základní meteorologie. Doporučuju tedy především vzduchové hmoty a jejich vlastnosti. Teď tu máme ukázkové oceánské proudění... ale pokud se změní směr proudění a to nějakou dobu vydrží, pak proudění zeslábne a dostaneme se blízko centra výše tak mrazy nastoupí VŽDYCKY.. ano, otepluje se, nicméně nejsem hlupák abych si přál tuhou zimu v současné společnosti, Vy si ji zřejmě hrozně přejete dle Vašich příspěvků mi přijde... buďte rád za to co je, i přes ty peripetie se současnými zvednutými hladinami toků.. ale furt si tu žijem jak prasátka v žitě. Já se spíše děsím jiné věci než klimatu. A to je třeba stav půd. Myslím si, že příští generace nám nepoděkují jak se o půdu staráme, a nastanou zřejmě i mezigenerační střety.. Jo kdo žije na vesnici, o svoje pole a zahradu pečuje, nezasírá jí pesticidy tak fajn, ale současné zemědělství a především za ty současné a nedávné levné potraviny nám další generace nepoděkují... a společnost roste, Tak nějak i Hitler šel po půdě... a podle mě ta naše v Česku stárne docela rychle..

414
# 25.12.2023, 19:04

Ultimátní supercela
Zíma nejsou jen tuhé mrazy, rozpad vortexu neznamená jen tuhé mrazy, ale ten uvolněný chladný vzduch se prostě die synoptiky pak ,,naleje,, částečně do všech okolních TÚ..
Nehledej ve všem za každou cenu nějaký extrém, ať už teplo nebo zimu..
Pokud dojde k uvolnění velmi chladného vzduchu nad Severní moře, Skandinávií, Pobaltí , bude to pak prostě při různých synoptikách znamenat chladnější projevy..
Vlhký SZ nebude znamenat v nížinách +3/6°C, ale teploty na nule nebo slabě pod ní, o S SV proudění se bavit asi nemusíme a V nebo JV může být mírná obleva nebo inverze a relativně zimní počasí, atd, atd .
Pod Grónskem pak bývá TV a zablokovaný Atlantik..
Když, jak sám píšeš, nejsi odborník na povodně, ani na Vortex, proč se tu stále snažíš vše ,, objímat,, svým rádoby briskním, širokým a perfektním, jenže jen rádoby přehledem..
Proč nepíšeš normálně , skromněji, jako ostatní, jak to vypadá u tebe, okolo tebe, názor na to..
Když už se tu někoho ptáš na něco, čemu nerozumíš, tak do těch otázek neprojektuj své vize, pramenící právě z té nevědomosti..
Prostě se těch lidí ptej a popřemýšlej před odpovědi důkladně o tom, co ti tu píšou...

# 25.12.2023, 19:08

kapr84
Myslím, že zrovna na Sibiři mají z GO největší obavy a berou to tam dost vážně a negativně. Rozmrzá permafrost a třeba celý Jakutsk je postavený na permafrostu. Když to rozmrzne, přinese to hodně problémů. Ono sice Sibiř = tuhé mrazy, ale taky se tam otepluje a v posledních letech tam byly i velké požáry. Zrovna tam je změna klimatu znát hodně.

„S rozlohou 122 km² je Jakutsk největší město ležící na permafrostu (oblast věčně zmrzlé půdy); kvůli podloží stojí většina budov na ocelových a betonových pilotech. " (Wikipedie)

Když to rozmrzne, tak se město sesype na hromádky...

173
# 25.12.2023, 19:10

swan1
Souhlas, díky za pěkné popsání. :) A popravdě souhlasím i s tím, co píše kapr84. Mám takový osobní názor, že na určitý počet teplých zim vždy případně nějaké chladná, či velmi chladná zima. Je to zákonitost, sice se bude zvyšovat počet kladných extrémů, ale přesto nás občas potrápí nemálo silný extrém do chladu.

Jo a swan má pravdu, poslední 2 roky se tu opakuje stejný koloběh. Nejprve o něčem napíšeš, že tomu nerozumíš, pak najednou začneš vytahovat moudra z kapes jak kapsáři peněženky na hlaváku a později si účet smažeš aby sis ho zase pak později založil. Zvolni a hoď se v tomhle do pohody, nic proti tobě nikdo na fóru nemá, jen se nestavěj pořád a věčně do opozice.

58
# 25.12.2023, 19:13

Ultimátní supercela
teď jsem to chtěl napsat, o tom tání permafrostu...no jasně, ale já měl jinou myšlenku, to jsem udával jen příklad a Vy jste zase napsal něco na uplně jiné téma.. Chápu, chcete zažít tuhou zimu, to jde z Vašich příspěvků zcela cítit, ale to nezaručí nikdo. Já si ji teda nepřeju, ty současné zimní vstupy mi naprosto vyhovují, Člověk stihne i vyrazit na kopce. Týdenní epizoda zimy akorát.. nevím co chcete pořád řešit, to že globální teplota roste je nevyvratitelné a cvrlikají si tom i vrabci... ale o tom snad není řeč, o tomto fenoménu už bylo napsáno tolik knih, na GO Ameriku už neobjevíte...;-)

# 25.12.2023, 19:17

kapr84
Nechci zažít tuhou zimu. Nevím proč si to pořád myslíte. Já pouze razím teorii, že globální oteplování spouští různé procesy, respektive mění celou dynamiku atmosféry tak, že výrazně klesá pravděpodobnost tuhé zimy. Souhlasím s tím, že synoptika je základ, ale v současnosti je to tak polovina příběhu, protože druhá polovina je to výrazné oteplování které probíhá. 50:50 chápete? A to oteplování ve výsledku mění i tu dynamiku atmosféry a synoptiku, která se může změnit tak, že to pro Evropu znamená ještě více tepla, i když třeba pro Sev. Ameriku více tuhých zim. A pokud jde o ten argument o kontinentu, že se prochladí atd. jasně, ale když vezmeme fakt, že Zemi tvoří z velké většiny moře/oceány, které sálají teplo, tak potom když to foukne nad kontinent, bude tam prostě tepleji, než kdyby byly moře/ocány chladnější.

S tím souvisí i rozloha mořského ledu, který pořád klesá.

58
# 25.12.2023, 19:22

Pro severní Ameriku má hlavní vliv orografie... vliv terénu, Na západě brání oceánu Skalisté hory, na východě Apalačské pohoří. A od jihu stejně tak od severu proudění vzduchu nebrání vůbec nic... Proto tam jednodušeji vpadne arktik než do Evropy.. nám tady přece jen brání to moře, že... proto tam prozatím mají ještě stále divočejší počasí, teď se bavím o vnitrozemí..

Jinak ještě, Česko má tu vlastnost, že někde na pomezí mezi vlivem oceánu a kontinentu. Podle některých konentinentální klima sahá někam po Plzeň.. ale pořád se to mení. Proto tu máme neustále naši známou přetahovanou. Nicméně si myslím, mrazy ještě zažijeme, to že nikoliv, tady tvrdíte pouze Vy.. a jestli chcete znát předpověď do konce zimy tak tady už pomůže asi jedině astrologie...:)

# 25.12.2023, 19:26

Tak uvidíme. Jen je škoda, že v Brně napadlo 23. 12. strašně moc sněhu a nevydrželo to ani den.:(

414
# 25.12.2023, 19:27

kapr84
Ale to jsou prostě jasné věci..
V USA nemají v zimním období silný vliv Pacifiku, jsou od Z chráněni..od S jsou otevřené..
My máme od Z smolika s Atlantikem..Od severu máme Skandinávská pohoří, Balt a v neposlední řadě i české pohraniční hory..
To jsou naprosté základy... kvůli kterým jsou ty šance na dlouhé zimní epizody menší, než tam..
Máme mnohem větší předpoklady pro časté změny a střídavé počasí...

173
# 25.12.2023, 19:28

brezen31
Jo bavil jsem se o tom včera s člověkem, co žije u Velké Klajdovky, dle něj tam napadlo přes 25cm. Včera ráno a dopoledne se to ještě drželo, ale odpoledne bylo už víceméně zeleno a dneska ráno roztály i zbytečky co vydržely.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.