Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zprvu déšť, později přeháňky, na horách i vydatnější sněžení, větrno

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

# 25.12.2023, 17:19

Aidamko1
swan1
palma
No vůbec se v tom nevyznám, pouze jsem viděl už několikrát, že rozpad víru nepřinesl větší zimu a když je to na konci zimy, tak jsou ty šance asi ještě nižší samozřejmě než třeba v lednu, ale k rozpadu dochází většinou až na konci zimy nebo během jara a nebo možná 2x za sezónu pokud se rozpadne a poté znova zformuje. Já od toho moc nečekám, zatím jsou to nějaké vzdálenější vyhlídky a nedokážu ignorovat fakt, že zimy se pořád oteplují a v roce 2024 to bude už zase o kus dál než třeba v roce 2014, kdy už taky byla velmi teplá zima, z tehdejšího pohledu extrémně teplá a ještě k tomu suchá.

Snažil jsem se to pochopit, sledovat nějaké grafy a vertikální profily, ale vůbec mi to nešlo. Nemám na to mozek.

Větší zimu spojenou s rozpadem víru mám v sezóně 2020/2021 - leden, únor, ale nešlo vyloženě o tuhou zimu, spíš průměrnou a potom 2017/18, to se týkalo jenom února a března, které byly více mrazivé, další příklady neznám z poslední doby.

# 25.12.2023, 17:20

Frantis95
Samozřejmě, že se to bude upresnovat. Ale smerem k posílení vortexu a uvedení do normálního stavu tak jak se to děje od října pořád dokola.

# 25.12.2023, 17:21

hoši kdybych tomu rozumel tak se taky připojim k diskuzi:D ale jen tak dále, pozorně vás čtu:cool: poznat inteligenta který tomu nerozumí a snaží se tady oponovat už ale dovedu:D, kdyby se dali některe přispěvky mazat, chjo

422
# 25.12.2023, 17:23

Aidamko1
Tak taky jeden obrázek.. to dělení tam je už pěkně vidět... ovšem je to za 16 dní... takže tak, ale koukám teď na to denně, tendenci to má..

dělení Vortexu "odspoda"
422
# 25.12.2023, 17:26

Ultimátní supercela
Malá rada... já se taky nevyznám, v problematice povodní, reakce toků na tání a hodnocení této situace.. tak to nekomentuju..

# 25.12.2023, 17:31

palma
Dal bych testovací otázku... Berte to jenom jako úvahu. Když by se klima oteplilo v průměru o +10°C a poté nastal rozpad polárního víru při vhodné konstelaci pro průnik studené vzduchové hmoty ze severu do Evropy, nastala by s nejvyšší pravděpodobností:

A) Výrazná zima (z dnešního pohledu, tedy silné mrazy, dlouhá série ledových dní nebo arktické dny)

B) Mírná zima (teploty kolem 0°C nebo převážně +)

422
# 25.12.2023, 17:34

Ultimátní supercela
Kdyby se klima oteplilo o 10 stupňů, pak by z velmi vysokou pravděpodobností zmizel polární vír.., nebo by byl velmi slabý, protože v severních oblastech by to oteplení bylo ještě vyšší.. a.. už by jsme tu o tom nediskutovali, sklízeli bychom na poli vařené brambory..:cool:

# 25.12.2023, 17:34

Ultimátní supercela
To se nikdy nestane, takže úplně zbytečná hádanka. Polární vir se nikdy nevylije do Evropy.

173
# 25.12.2023, 17:38

Ultimátní supercela
Testovací otázka absolutně nesmyslná, kdyby se klima oteplilo o tolik stupňů, tak by polární vortex prakticky neexistoval a dle mého by to bylo to poslední, co by nás trápilo, protože by to mělo fatální dopady na běžný život na zemi.

Kdyby ta otázka byla na oteplení třeba o +2°C, tak by odpověď zněla, že nikdo by netipoval ani jednu možnost, protože do té doby se klidně může stát, že vlivem posílení intenzity PNA, AMO a PDO by PV nemusel mít až tak velký vliv na USA, ale to je polemika a klidně by mohlo platit opačné. :cool:

Jinak rozpad PV klidně nemusí přinést žádný vliv, tam ale hrají roli samotné TÚ, případně nějaké blokační známky v daleké výšce. Letošní jaro mělo minimální propojení PV na troposféru a níže, takže tam to bylo letos slabší, ale např. jara 2020-2022 byla zase opačným extrémem vlivu rozpadu PV na teploty. tehdy to holt bylo o nějaké vhodné poloze TÚ, propojení PV s nižšími hladinami troposféry a i trochu díky La Nina (ačkoliv spíše minimálním zásahem).

# 25.12.2023, 17:41

Ono by stačilo na pěknou zimu v Evropě kdyby se planeta ochladila o ty 2 stupně.

422
# 25.12.2023, 17:47

Aidamko1
Díky za věcné doplnění odpovědi na opravdu vysoce zavádějící dotaz..:)?

414
# 25.12.2023, 17:52

Ultimátní supercela
Kolaps PV, byť v místě pro Evropu příznivém, vůbec nemusí znamenat nějakou tuhou zimu s -20 v noci a -10 přes den..
Vždy záleží na aktuální konstelaci TÚ..
Může znamenat chladné (ne ledové) proměnlivější počasí s více sněhovými srážkami a nočními minimy cca do -10, přes den slabě pod nulou, stejně tak ale suchý ledový vzduch od SV a větší mrazy..
Je to různé..
Není tam žádný jeden daný scénář...
Je prostě velká šance na nějakou verzi zimního počasí..

173
# 25.12.2023, 17:52

palma
Díky, za málo. ;-)
Jinak pro doplnění, ta část, kde píšu, že PV nemusel mít až tak velký vliv na USA, ale to je polemika a klidně by mohlo platit opačné., tak je tím myšleno, že třeba v daleké budoucnosti, by PV nemusel mít hlavní vliv jen na USA, ale třeba se to změní a hlavní vliv bude na Evropu, nebo na Asii. Bylo by to na dlouhou debatu co a jak, jo popijím dobré červené, tak klidně by tu nějaká debata mohla ožít. :D

# 25.12.2023, 17:55

palma
Aidamko1
Tak teď už to nechápu vůbec. :D Jak by PV mohl neexistovat? Vždyť je to pevně daný sezónní jev vycházející z rozdílu teplot mezi arktickými a tropickými oblastmi. Když by se oteplilo o +10°C, pořád by bylo výrazně tepleji v tropech, než v arktidě a tak by mělo pořád co ten PV pohánět...

173
# 25.12.2023, 18:00

Ultimátní supercela
Možná proto, že když se atmosféra oteplí až moc a oteplí se i horní vrstvy, tak PV holt nebude mít takovou intenzitu, nemusí tedy vůbec existovat, nicméně na takovou diskusi by bylo zapotřebí skutečných odborníků, protože někdo by mohl zase oponovat tím, že s tím, jak se otepluje klima, tak zejména v USA roste podíl zim, kdy PV způsobí arctic blasts ze severu. Nicméně ta odpověď byla snahou na pitomou otázku a úvahu.

Proto tomu možná auro nerozumíte, pak bych se ale ptal toho, kdo takovou otázku pokládal. Když sám nerozumím PV, tak se nebudu ptát hloupými otázkami.

422
# 25.12.2023, 18:06

Ultimátní supercela
Takže popořádku, pokud jste uvedl nárůst teplot o +10, tak by se polární oblasti v klidu oteplily o 15 až +20, nebyl by tam led, ani sníh, oceán by se tam oteplil také náležitě, tropické oblasti by se oteplily, dle všeho tak do +8 stupňů.. z čehož plyne co? Navíc je ve víru (v současném provedení) až extrémě suchý vzduch, který je při ochlazování tažen vzhůru, a lépe se zbavuje tepla, prochládá, to vše by prakticky zmizelo, a jak vidno, zmizel by dostatečný rozdíl teplot pro vznik silného vortexu... ( proč vortex zaniká na jaře, vždyť, dle vaší teorie, tam je pořád rozdíl teplot, nebo není?)

414
# 25.12.2023, 18:11

Zdejší ústav nabízí po celý rok, tedy i o Vánocích, roztodivné situace k pobavení i k pláči..:D

# 25.12.2023, 18:17

swan1
Souhlasím :D, některým uživatelům Radím neplette se do diskuse které nerozumíte:cool:

# 25.12.2023, 18:17

Aidamko1
No tak to bych mohl i já říct, že je hloupé odpovídat na hloupou otázku, pane Bože. :D Prostě mě jenom zajímalo, jestli by se takové extrémní oteplení nějak projevilo na zimních projevech u nás v případě rozpadu PV a ptal jsem se, protože jsem čekal, že se v tom vyznáte a že se něco zajímavého dozvím.

422
# 25.12.2023, 18:18

swan1
Ano, připadá mi, že nějaká místní povodeň úspěšně vytopila poměrně slušně zásobený blázinec..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.