Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně beze srážek, v noci na zítřek dorazí studená fronta

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

414
# 16.12.2023, 13:27

palma
Ono je daleko i jen těch 8-10 dní do těch svátků..
Ani to ochlazování během nich zatím vůbec jisté není..
Do 30.12. je tam pak sněžení i nějaký ledový den, aspoň pro JZ..J..
Dál zatím asi nemá už vůbec smysl teď koukat..

GFS do 30.12. pro mojí lokalitu
422
# 16.12.2023, 13:36

swan1
Jo, to ukazuje to, co jsem tu psal tuším předevčírem, že očekávám do konce roku ještě jedno ochlazení, teď ještě, aby to vyšlo, malovala to tam ( a stále ještě něco menšího) maluje predikce pro 500Hpa, rád na to koukám, protože z toho lze koukat ještě o takové tři dny dále, než je výhled GSF. ( může to dát vodítko, ale je to tak 40% pravděpodobnost.. dle všeho..) no budeme čekat, u Vás by byl dopad větší, tady zase zhoupnutí na houpačce..:cool:

171
# 16.12.2023, 13:38

swan1
máš tam starý běh 00z

171
# 16.12.2023, 13:40

swan1

# 16.12.2023, 13:45

palma
40% ,tak ty tomu hodne rozumis, tohle jsem resil s Aviatorem a je to tak do 1% :D Sam rikal, ze dyl jak 5dni nema smysl.

414
# 16.12.2023, 13:50

Kokos342
Teď už je nový načtený i na Ventusky a všude..
20cm sněhu mi tam od 24 do 27. zůstalo..
I vánoční ochlazení, ale blokaci GFS smaznul a středomořskou TN odsunul k JV..:D
Ty výstupy takhle na 10 dní + jsou prostě každý jiný..
Kdo ví jak to nakonec bude..
Do středy, čtvrtka se to ještě bude hodně měnit...
palma
Koukal jste aktuálněji, než já:D
Beru zpět ;-)

422
# 16.12.2023, 13:54

John Deere
Dovolím si konstatovat, že ten model tomu rozumí určitě lépe jak vy, a píše to tam..a jestliže tam má během 10 ti let 40% shodu tak tam ta shoda je, nebo ne? Rád se nechám poučit o základech statistiky.

# 16.12.2023, 14:14

palma
Ty běhy mají stejnou váhu jak běh současného Bolta na 100 metrů. Prostě ho..no.
Mění a otaci se to o 180 stupňů každej výstup. Fakt jen pro pobavení. Jsou to jen výpočty z imaginárního postavení tlakových útvarů. Nic z toho neexistuje.

422
# 16.12.2023, 14:16

zimník1
No mají relevanci do těch 40%, a o tom se tu bavíme, zda je to na h...o je Vaše věc, váš názor, díky za něj.

414
# 16.12.2023, 15:32

zimník1
Hm, teda, to si objevil u sebe v Brně Ameriku, gratulace!
Že budoucnost teď neexistuje..:D
V daném momentě existuje rozložení TÚ, hodnoty teplot, tlaku, vlhkostí, větrů atd, atd, v nich...
Všechno v atmosféře souvisí se vším, na 3-4 dny dopředu ty výpočty modelům vcelku jdou a často nezbývá než klobouk dolů...
Na delší období přesnost výpočtů pochopitelně rychle klesá..
Každej normální člověk to chápe..
Jen ty se tu tomu 100x za den pořád divíš..
Už je to celkem trapný, bych řekl :zz:

# 16.12.2023, 15:44

Já se spíš divím tomu, že se v těch modelech na 10 dní dopředu pořád někdo tak pitvá. Já tvrdim jen že to nemá žádnou vypovídající hodnotu na tak dlouhou dobu dopředu. Jinak já si rád přečtu tvoje rozbory a predikce. Baví mne to. Umíš to hezky vysvětlit, viz ty mapky a popisky možných scénářů. ;-)

# 16.12.2023, 15:52

já koukám na ansánbly, trend počasí… synoptiku tak 4 dny dopředu max, při tyhle nizkotlaký mašinérii tk 2 dny:D… něco z toho snad vypadne jedna níže přes skandinavii za druhou to neprojde jen tak:snih: ansánbly už tam tlačej chladnější počas… super… dnešní stopa na Šumavě, jedním slovem paráda přežilo toho až neuvěřitelně moc :)

414
# 16.12.2023, 15:54

zimník1
Ale to vyjde v jistém smyslu na stejno..
Počítač vygeneruje 20-30 možných scénářů..
Jeden z toho vybere v dané chvíli jako nejpravděpodobnější..
Za pár hodin, když to znovu dle aktuálních dat spočítá, už se v atmosféře uděje něco fakt jen malinko jinak, ale to malinko na 10-12 dní dopředu v dalším vývoji může znamenat úplné překopání výsledku za těch 10-12dní..
Je to normální. Když tě to tolik irituje, tak tu ty témata o výhledech prostě vynechávej..
Jinak mě prostě nebaví jen sledovat výstupy modelů, baví mě pátrat proč jsou takové, nebo makové..
Hodně sleduju družice, TÚ, hodnoty v nich, protože celé to dohromady, jak to funguje, je fascinující..teda pro mě jo..
Občas něco zkouším dopředu odhadovat, většinou to nevyjde :D, ale tu a tam jo..

58
# 16.12.2023, 16:06

Jedna věcná: Nezdá se vám, že Aladin pracuje s vyšším rozlišením?... :cool:

422
# 16.12.2023, 16:20

kapr84
No, koukám teď na to, vypadá to, že nějak detailnějš pracuje s orografií, zaznamenávám (podle mne) asi lepší prokreslení okolo údolí řek, třeba a v pohořích., pokud to tak je teda.

58
# 16.12.2023, 16:46

ano, to je přesnější, více počítá s orografií..

422
# 16.12.2023, 18:04

A je to zase tady, že, jak jinak, že.. tepelný dóm.:D..https://www.severe-weather.eu/global-weather/power...
No a za to, že studený vzduch neklesne patrně směrem k nám, po odchodu té tepelné anomálie, bude moct velmi silné tryskové proudění, to jsme tu probírali cca před pěti dny.. tož tak

letos to jede..
# 16.12.2023, 18:18

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat někoho, kdo tomu rozumí. Dívám se na modely a pořádná zima v nedohlednu. Vzhledem k současné situaci je ještě možné, že do konce prosince přijde například SV proudění nebo pořádná zima? Nebo do konce prosince už je to vyloučené? Myslím si, že předpověď počasí víc jak na týden není moc směrodatná, ale na druhou stranu tomu zase tak nerozumím. Gfs vypadá, že zima je v nedohlednu, tak nevím jak je pravděpodobné, že by sem třeba o Vánocích přišel vpád třeba ze SV? Děkuji za případnou odpověď.

58
# 16.12.2023, 19:25

V tuto chvíli se to jeví jako velmi nepravděpodobné... :cool: že by nás zasáhlo proudění od SV.. ale zima jako taková má ještě času dost i na tuto situaci... ale v prosinci je už velmi malá šance.

# 16.12.2023, 19:28

brezen31
o Vánocích žádný vpád ze SV rozhodně nepřijde, rozmístění tlakových útvarů se bude v zásadě udržovat a západní proudění postupně odtlačí chladný vzduch ze Skandinávie a Ruska až kamsi na střední Sibiř, takže i kdybychom se náhodu dostali na zadní stranu tlakové níže, tak by sem stejně kdovíjak chladný vzduch neproudil a teploty by se motaly pouze okolo nuly. Pro pořádnou zimu je potřeba, aby se studený vzduch nejprve dostal alespoň do Skandinávie nebo evropské části Ruska, a to se zatím v dohledné době dít nemá, takže nějaké větší mrazy do konce roku určitě nehrozí, nejdříve až v roce příštím;-).

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.