Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024
charlie1
Od Vás to neberu osobně, rýpnutí je o.k. ... jinak koukám, že jak jinak.. po svátcích už mi to tam na ten poslední den předpovědi maluje zase okolo 15 - 20 cm sněhu..a 30.12. v noci -8..a ledové dni s denní teplotou -1, (výše mají jaksi vytlačit tu velkou níži někam až k Nové zemi..:!! no, dobrý, ohledně srážek ovšem, na takovou dálku... jsem pro změnu, pesimista..
p.s. koukám, že pro změnu ECMWF tam zatím na konci výhledu protlačuje teplý vzduch..jak jinak, bude se to prát výstup od výstupu..
p.s. 2 - koukám, že i tem vítr. co mi to dávalo nad 100km/h, už to zmírnilo na 90...
zimník1
Statisticky určitě ne..
Jsou to hodně složité výpočty a prostě výpočetní technika spočítala postavení TÚ v tu dobu podobné, jako začátkem prosince.
Ovšem je tam ještě + to, že se počítá s rozsáhlou TV od Grónska až po VB..tedy solidní blokací Atlantiku pak směrem ke konci roku..
To by byl bonus, který minule nevyšel..
Opět je ve hře rozhraní a zase posléze i retrográdní TN, která by se tentokrát snad opravdu i přetáčela ..
Jen je to ještě dost daleko..
Dost mi letošní prosinec připadá jak kopie roku 2010, tam taky došlo na Vánoce nejdříve k přechodu teplé fronty a následovala studená fronta, odpoledne na Štědrý den. Pamatuji si, že ráno pršelo, pak byl mrznoucí déšť a během štědrovečerní večeře byla vánice a napadlo 10-15cm do rána. Letos to vypadá také na určité rozhraní / přechod studených front od S/SZ.
zimník1
Ano ten výhled od ČHMÚ je fakt nanic, teploty 3 až 8 stupňů a déšť se sněhem. když už tak ať je kolem 12 stupňů a jaro, nebo teploty kolem -3 ale ne 3 až 8.
zimník1
Ale ono to sedí s ostatními, + -
Ten příští týden je takhle nalinkovaný už několik dní..
V neděli už je tam mírné ochlazování, což má pak dál pokračovat o svátcích.., během kterých se hranice sněžení bude dál snižovat...
Vždyť ten výhled ČHMÚ končí nedělní půlnocí..
Tam nemá ani nikdo jiný, do neděle, nějaký parády..
palma
Nový GFS z 6.00h..je už starý..
GFS tam má aktuálně konstantní zimu cca od 25-26.12. až do konce roku..
Aspoň tedy na Wetterzentrale...
I to je dost daleký výhled..
Na 380 h teď asi nemá moc velkou relevanci koukat..
Po svátcích je tam jasná blokace..Jak dlouho vydrží, to je teď ve hvězdách..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.