Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně beze srážek, v noci na zítřek dorazí studená fronta

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2023/2024

173
# 16.12.2023, 19:46

Na nějakou změnu to osobně vidím až na přelomu roku, ale to je jen můj úhel pohledu. Nějaké twitterové předpovědi dával už andy, ale hodně se teď zmiňují vazby na studený leden hlavně pro Evropu a únor podobně, prý do toho zase bude postupně promlouvat poloha PV, která se ke konci výhledu zase přesune dle mého do dobré pozici, ačkoliv sám raději vyčkám na propsání budoucího SW do spodních vrstev troposféry.

# 16.12.2023, 20:08

takhle to vidi čétéčko:)… ja podobně postupné ochlazování až po Vánocích…

# 16.12.2023, 20:12

Je to škoda. Dopoledne to ještě vypadalo na větší ochlazení o svátcích, odpoledne už je z toho teplo až do konce roku. Nic, nevadí. Do května času dost

wyc
7
# 16.12.2023, 20:39

Když náhodou modely dávají studený scénář, tak je to nesmysl a když teplý, tak je to směrodatné, kam vítr, tam plášť. Přitom si tady někteří stále protiřečí. Na jednu stranu se nelze řídit něčím, co je +200 hodin, ale na druhou stranu už bezpečně vědí, že zima to nebude, to je k smíchu :D ... To jen tak na okraj .. jasné ale je, že modely se neustále s každým výstupem diametrálně liší, dokonce i na pár dní dopředu. Je evidentní, že na svátky je ve hře jakýkoliv scénář.

Meteologix.com
414
# 16.12.2023, 21:06

wyc
K tomuto se přidávám..
Ansámbly cca od pátku jsou stále rozházené 50/50..
Synopticky jsou dvě hlavní verze..
1. TV se přesune z V pobřeží USA pod Grónsko, což by byl chladnější scénář a ochlazování už během Štědrého dne..a další během svátků a po nich..
2. TV se posune jižněji, k VB a u Islandu bude TN ..
Tedy teplejší scénář a po krátkém chladnějším intermezu SZ proudění se obnoví JZ proudění...
Lámat se to bude tak úterý - středa..

# 17.12.2023, 07:19

Vypadá to ze dne na den z mrazu na žeh. Zajímavé.

VHK
31
# 17.12.2023, 07:54

zimník1
Nema cenu resit, kazdy vystup je uplne jinej.. ;-)

# 17.12.2023, 08:56

vypadá to, že od středy na horách přisype:snih:, SZ … pak se budeme modlit aby to nevodjelo do moře:D a furt dokola, snad v lednu ochlazeni, který propadne do nížin:led: Vánoce by mohly bejt na horach lyžařský… fuj to bude narváno:cool:

13
# 17.12.2023, 12:43

Je zajímavý, jak je i Sibiř ve výhledu vyfoukaná až ke svýmu východnímu cípu. Bývá-li tam teď kolem -40 coby normál, tak budou 30 i víc stupňů nad průměrem.

# 17.12.2023, 12:52

Necháme se překvapit. Já jsem teda zvědavej jaká bude letošní zima. Mohla by být trochu studenější už jenom z toho důvodu, že jsme teď měli dva roky po sobě dost krátké a teplé zimy. Všiml jsem si ovšem takové zajímavosti, že pokud bychom srovnali 10 prosinců např. od roku 2010, ve většině prosinců převládalo opravdu velmi teplé počasí s tím, že sníh byl 1 den nebo pár dní. Od roku 2021 prosinec je zajímavý v tom, že se zimní počasí projevuje více dní už od konce listopadu, ovšem zbytek zimy pak teplo. I o letošním prosinci nelze říct, že byl nezimní. Ještě další zajímavost. Dva konce nebo přelomy roku 2021 a 2022 bylo extrémní teplo, na silvestra a na Nový rok skoro 15 i 20 nad nulou. Jsem zvědav jestli i letošní silvestr a Nový rok bude v tomto trendu pokračovat a bude k těm 20 nad. Ještě bych zmínil, že duben 2021, 2022 i 2023 bylo chladno, ale únor a konec zimy s výjimkou tedy roku 2021 byl extrémně teplý. Únor 2021 byl zatím poseldní únor, kdy více dní i někde týdnů převládalo zimní počasí.

# 17.12.2023, 12:53

Dejvas
Ono toho studeného vzduchu je na severní polokouli na to, že je prosinec, opravdu žalostně málo, i v Americe je nadprůměrně teplo a v období Vánoc má být nad značnou částí USA i Kanady odchylka v t850 hPa více než +10°C. Jediný obstojný knedlík studeného vzduchu se bude vyskytovat v okolí Grónska a bude zdatně pohánět svižné Z proudění do Evropy.

# 17.12.2023, 13:44

Myslím, že letošní zima nezima bude podobná těm předchozím, tzn převážně jz nebo z proudění, občas chladnější epizoda, případně vliv TV a inverze. Nejvice epizod se sněhem bude v březnu. Vpády studeného vzduchu ale budou otravovat v dubnu a květnu. Snad se pletu a bude to jinak.

# 17.12.2023, 14:01

Aldy1977
Bohužel mám taky takový tušení. Jako každý rok už 10 zim bude teplý mod, aby pak vše pomrzlo v dubnu. Samozřejmě nás SSW nemine. Rozpad bude někdy v půlce března. Na to klidně vsadím cokoliv.

# 17.12.2023, 14:37

Frantis95
to je velky omyl, zalednění arktidy je letos v normalu, aktualně vetší než 2012;-) brát kde je:led:

# 17.12.2023, 14:43

tady je třeba situace z 18.12. 1984, zdanlive taky nikde nic že:) dá se říct hodne odobna situace co bude nasledovat..

# 17.12.2023, 14:55

Prosinec s velkou pravděpodobností skončí nadprůměrné teplý. Teplejší než ten loňský.

# 17.12.2023, 14:58

Jeden velký omyl je jedině váš příspěvek, já jsem o zalednění Arktidy v mém příspěvku vůbec nic nepsal, pouze jsem konstatoval současný stav teplot nad severní polokoulí. A podívejte se na ten váš graf znovu, neděláte tady nějaké mylné interpretace? Já tam hodnoty zalednění v normálu rozhodně nevidím, posílám trochu přehlednější a více vypovídající graf, zalednění se pohybuje těsně nad hranicí absolutního minima a za průměrem zaostává o více než 1 milion kilometrů čtverčních...

A k tomu druhému obrázku CFSka z prosince 1984, pro laika vypadá situace zdánlivě nezimně, ale je přítomna blokáda pomocí uralské TV, která úspěšně brzdila Jet stream a tlačila ho více na sever a zároveň zabraňovala odfouknutí chladného vzduchu z evropské části Ruska kamsi pryč na východ, Aidamko1 by k tomu určitě dovedl napsat více, ten je na tyhle věci opravdu odborník.

zdroj: https://earth.gsfc.nasa.gov/cryo/data/current-state-sea-ice-cover
# 17.12.2023, 15:21

Frantis95
Ten obrázek z prosince 1984 se tady možná neobjeví za celou zimu ani ve vzdáleném výhledu.. Přitom tenkrát to nebylo nic co by stálo za řeč.:D

173
# 17.12.2023, 15:23

Frantis95
Napíšu večer jak to s ní vypadá, jinak celkem zajímavá debata, člověk má aspoň co čerpat.

# 17.12.2023, 15:29

Frantis95
myslel jsem v normálu za posledních 13 let, takže vlastně v nenormálu:D nevím co v roce 1984 dělala uralska TV ale řekl bych, že spíš svou blokací způsobila příliv tepla:) situace z 20.12. 1984…pak sem začala šoupat zimu od SV je to tak to zaledneni v tuhle dobu se pohybuje poslednich 15 let tak nejak stejne, menší nez letos bylo 2007, 2016, 2012 ale vo piď…. nezlobte se já chtěl jen rozbít tady ty nářky že nebude zima atd.. ano klima je o 1,5 stupne teplejší u nás o 2-3 stupně tak se to projevit musi, ale furt plakat nad rozlitym cajem:)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.