Diskuse o počasí Ochlazení a sněžení 17.11. - 20.11. 2022
Icon ten studený vzduch drží minimálně do příštího čtvrtka a klidně by se sem po víkendu mohl dostat ještě studenejsi vzduch, mění se to pořád a přijde mi že se ten nejmrazivejsi vzduch dostává k nám.
Ta noc z pátku na sobota a sobota vypadají zajímavě v té jihozápadní půlce Čech, podle mě se ta výstraha pro severovýchod zruší a dá se pro jihozápadní půlku kde by to klidně kolem těch 10 cm dát mohlo ale záleží jak rychle se ochladí a jak dlouho se srážky udrží, přece jenom zem bude teplá
No nejnovější modely bych řekl pohoda. Asi nejlepší na sníh Aladin, GFS a polský model s modelem ICON. Polský model začal posouvat z JČ zpět více k SV, ale SHD v posledním výstupu dává zastavení rozhraní na JČ, kde by mohlo poměrně výrazněji sněžit v sobotu ráno. Nicméně zítra modely budou hodně pesimistické, je možné, že hodně uberou, ale večer zase přidají srážky. V zimě modely často ve výstupech 06 a 12UTC podceňují.
Já čekám, že nakonec se to hlavní sněžení lehce vysune k SV, tedy sněžení bude plošnější a spadne všude stejné množství.
Tak já vám posílám trochu toho sněhu. Dneska nám chodily každou chvíli přeháňky, ale až večer se to chytlo, ochladilo na -1°C a něco zůstalo
Osobně bych nejradši na víkend vyrazil k jezeru Erie, kde má místy napadnout do neděle až 70cm, ale manželka si myslí, že jsem blázen tak to asi budu monitorovat jen z místních kamer a medií Hlavně pátek bude výživný, to se očekává za 24h místy až 50cm v oblasti Erie - Dunkirk - Hamburg - Buffalo
Vím, že to není úplně k situaci v Čr, ale je to ve stejnou chvíli..
Tomuhle já říkám intenzivní trvalé sněžení a né 1-2mm/h ...Údajně se očekává sněžení o intenzitě 3-5 palců za hodinu (7.5-12.5cm/hodina) a nejvyšší úhrny se očekávají v Buffalo a předměstích Hamburg, Elma, East Aurora 48"-72" (120-180cm). Těžko si představit takový úhrn i u nás nahorách za tak krátkou dobu, natože v městě velkém jako Praha Podobná situace se pak očekává v oblasti města Watertown u jezera Ontario (nejproslulejší místo v USA na lake effect - Oswego / Oswegatchie)
roska01
Jako jasně, ale kde mě byl konec v poledne... Kouknu, když mám čas, ten jsem měl v 7 večer a protože Ecák sjíždím na yr.no, mají tam čas své poslední aktualizace, tak ho pro pořádek udávám. Ostatně, teď ráno je tam zase celkem teplo, takže u nás jeden chladný den bude zřejmě jen sobota.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.