Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes se často ukáže slunce, zítra dorazí teplá fronta

Diskuse o počasí Ochlazení a sněžení 17.11. - 20.11. 2022

# 18.11.2022, 17:51

Na radaru žádné odrazy, přitom venku slabě sněží :D

244
# 18.11.2022, 17:54

Peter Sedlák 1
No v Ohiu teď aktuálně skoro nic. Jen místy slabé přeháňky. U nás je sotva poprašek, takže taky můžeme jen snít. Tohle se děje sice u jezera Erie, ale více na SV, už ve státě New York.
swan1
Technicky vzato už spadáme do oblasti "Great lakes", ale bohužel špatná poloha, na nás jezera mají už jen minimální vliv a to ještě záleží na proudění.:(
Já to samozřejmě nemyslím nějak zle, jen mi to přijde a vždycky přišlo (už dávno předtím, než jsem se stěhoval z CZ), jak jsme vyjásaný z 5-10cm a modlíme se za každý cm navíc, protože to jsou prostě aktuálně maximální možnosti pro naši zemi, zatímco jinde to přepočítávají na desítky cm. Přitom jako dítě pamatuju na horách běžně přes metr sněhu i v údolích, přes půl metru běžně ve středních polohách a i tohle mi teď přijde pomalu jako science fiction. Předloni jsme měli v Novém Rychnově (600m.n.m.+) v maximu kolem 35-40cm a to už mi přišlo jako něco WOW, přitom i tam dřív umělo bejt 50-80cm sněhu běžně.

414
# 18.11.2022, 17:56

Až se během noci i tady prosadí SV proudění v nižších hladinách, mohl by tu pomoci k zesílení srážek návětrný efekt Pošumaví a Šumavy..
SV vítr z vnitrozemí ČR je tu pro toto ten nejlepší směr...
Zatím déšť a +4,8°C..
Prady
Já si též pamatuji a byl zvyklý v dětství a zamlada ze Šumavy na jiné zimní grády, skutečné blizardy, vánice, půl metru sněhu v 700-800mnm byla norma, na hřebenech JV Šumavy 100-150cm, také norma..
Už je to prostě dávno..:D

78
# 18.11.2022, 17:58

Prady
Sleduješ místní předpovědi počasí?
Dá se vůbec tento typ sněžení přesně předpovědět (hlavně množství sněhu)?

3287
# 18.11.2022, 18:02

Jak jdou ty srážky k J tak sílí, teď se vyvalilo úzké pásmo které má místama intenzitu 5 mm/h a jde na nás tak jsem natěšen, jinak stále padá kapalné skupenství (mrholení) a to podle předpověď už mělo sněžit teplota zatím 2°C za poslední hodinu se skoro nehla

Situace na radaru 17:50
ota
2434
# 18.11.2022, 18:09

Tutugon
Jak se k vám dostane to rozhraní, tak se rychle ochladí. Tady je teď strašně. Při těchle severovýchodních situacích nám tu vždy Moravskou bránou hrozně fouká. Do toho drobně sněží a tvoří se náledí, no nádhera...:D

60
# 18.11.2022, 18:11

Tutugon
U nás to bylo stejné. Až k vám dorazí čelo toho studeného vzduchu, poletí to raketově dolů. :) Aktuálně kolem Prahy už máme -1°C do 1 cm pop. Slabě sněží.

244
# 18.11.2022, 18:18

swan1
No jo to byly časy. Pro mě dřív městečka jako Vimperk, Volary nebo Kašperské hory byly místa kde bývalo pravidelně hodně sněhu a i tam je teď 30-40 čísel pomalu zázrak :(

spurdo
Sleduju, umí to předpovědět velice dobře! Respektive umí skvěle předpovědět (většinou) přesnou dráhu srážek a skupenství, jediný co už je trochu loterie tak je množství, protože tady už se pak řeší rozsah třeba 80-150cm a každých pár mil umí být výrazný rozdíl. V tomhle případě to dokonce vypadá na jednu z historických bouří vůbec a pro listopad určitě, protože klidně může být do neděle celkový úhrn až k 200cm na těch nejexponovanějších místech.

19
# 18.11.2022, 18:35

Prady
Do Hamburgu to mas 300 mil tak si udelas vylet o vikendu a neco nam vyfotis? :D

244
# 18.11.2022, 18:44

Zebas
No já tam původně chtěl jet, ale manželka byla proti :D Teď už je tam policií a úřady vydaný travel ban a v postižených oblastech to vypadá, že se nebude smět vyjet do ulic až do konce víkendu, vyjma životně důležitých situací ;-) To bych tam musel bejval přijet už včera.
Jinak 300 mil je samozřejmě na místní poměr prd, to je můj běžný pracovní den a v tom řeším zakázky :D
Teď jsem sjel místní výhledy a ještě se očekává do zítřejšího rána většinou 40-60cm, v neděli pak ještě kolem 5-15cm. Ty dva metry na nejpostiženějších místech opravdu můžou být reálné a celkem by mě zajímalo jestli to vůbec do Vánoc může roztát. Sice v týdnu hlásí oblevu na 2-3 dny, ale pak zas mráz. Jestli si to o půlku sedne, zmrzne tak mají možná do konce zimy se sněhem vystaráno.

34
# 18.11.2022, 18:46

ota
a rozhraní je teď zhruba kde? Tady je momentálně jakési mrholení s drobnými vločkami, které tají ještě vysoko nad zemí.

# 18.11.2022, 18:54

No teda moc zeleně se podle radaru ta přeháňka fakt nechová. Intenzita, velikost vloček podobný jako když padalo z modré. No, tak buď něco nebo nic pokrývka.

60
# 18.11.2022, 18:57

Peter Sedlák 1
To je škoda.. Čekal jsem, že budete psát o chumelenici. Směřuje to pak k nám a asi jedna z posledních nadějí na něco většího. :D

# 18.11.2022, 19:01

Ondris
jako není to slabé sněžení ale pořád se mi nechce věřit že to je střední zelená. Tak se uvidí, možná z toho poprašek bude. A nebo zase lokální záležitosti.
Někde ze zelených padaly pětikoruny a chumelilo. Tady střední velikosti ale slušně padá.

Sněžení ustává. Pokrývka nula, poprašek na autech leda.

22
# 18.11.2022, 19:05

A už nám tu pekne:snih::snih::snih::snih::snih::snih:

162
# 18.11.2022, 19:21

Tady sněží slabě a už je i poprašek. Teplota kolem 0°C.

# 18.11.2022, 19:24

Peter Sedlák 1
Dopadli jsme podobně. V mé oblasti sněžení dopoledne bez tvorby sněhové pokrývky, úhrn srážek 2 mm.
Teď se výrazně ochlazuje a zesiluje sv vítr.
Dnes jsem byl v Kunovicích okr Vsetín cca 20 km jz od mé oblasti a tu za dopoledne nasnezilo 6 cm, odpoledne vlivem teplého povrchu sníh odtával na současných 3-4 cm.

173
# 18.11.2022, 19:25

Neví někdo, proč ty srážky při postupu nad jih Moravy tak urputně se vší silou slábnou? Protože nějak si to nedovedu vysvětlit. Bylo by fajn, kdyby semka taky něco došlo, už je pod nulou a něco by tak napadalo.

244
# 18.11.2022, 19:39

Tady jedno z první videí na YT, jak to vypadalo 3 hodiny zpět v Hamburgu. V tu chvíli dle tamních zdrojů cca 4ft (100cm sněhu), borec tam mluví o více než 2ft (přes 50cm) na silnici od posledního údržby s aktuální intenzitou 3"/hrs (cca 7.5cm/hodina):!!::snih:
https://www.youtube.com/watch?v=GmokNRsSttU&ab...

Já si z posledních zim vybavuju tak intenzity kolem 5cm/hodina a už to bylo hodně silný sněžení a většinou spíš jen v silnějších přeháňkách, takže nic trvalého.

19
# 18.11.2022, 19:40

Prady
Tak manzelku nemusis poslouchat vzdy :D ale chapu, ja tu moji vzal minuly rok na prvni vetsi snih do Spindlu, bylo asi 20 cm a nadsena z toho opravdu nebyla :D
Schvalne jsem koukal na predpoved yr.no pro ten Hamburg a pristi tyden celkem silny dest. Ono to asi ani nemusi celou zimu vydrzet, nevim. Kazdopadne bych to chtel zazit. Ja si pamatuju ze mas toho Tranzita s 3.6 motorem benzin ne? To by zdejsi dieselfanatici vubec nechapali takovej motor v dodavce. :D

U nas uz -2.5st. Skoda, ze je jen nesouvisly poprasek.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.