Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

49
# 02.12.2022, 18:01

Pokud to vydrží do rána tak zdá se budu mít první letošní pokrývku.. Sníh se drží na trávě i autech, při tom teplota ve 2 m je stále + 0,5..

2673
# 02.12.2022, 18:21

To je prča, modely smazali úplně to ochlazení od 10.12, místo toho J proudění a 10+ ale tady bývá většinou inverze takže nejhorší počasí co existuje, jinak už napadli 2-3 cm a stále hezky sněží ale do hodiny je po srážkách
Škoda že zítra má být nad 0;-)
Co ty indexy teda vykazují, vůbec to neodpovídá realitě Nao má klesnou příští týden nějak k -2 no to chci vidět tu změnu

378
# 02.12.2022, 18:25

No je to opět krása..
Minule byla na 2 dny, teď to bude jenom na jeden..:D
T -0,5°C..

sype slušně
385
# 02.12.2022, 18:26

Na Kladně taky sněží, je to mokrý a odtává..

# 02.12.2022, 18:29

Vypadá to že tady bude sněžit dlouho. Sněží drobně, slabá intenzita a 1°C a drží to na autech. No 5cm to nedá a nevydrží ani den ale aspoň něco.

162
# 02.12.2022, 18:31

Tady se rozesněžilo teď pěkně a celkem to i drží. Ale stále je kolem +1°C:(

40
# 02.12.2022, 18:56

Přijde mi, že to nechce moc nahoru na sever, spíš se to sune na západ. Tady jsem stále na okraji toho hlavního pásma, sněží slabě a padají malé vločky. Chtělo by to přidat.

# 02.12.2022, 19:00

Tak tady je zatím úvod zimy 2022/2023 docela zmařený potenciál. Mrazy od východu by byly, ale sníh chybí. Počasí zde od 17. 11. sklouzlo do podprůměru a až na pár teplejších dní je zde po celou dobu opravdu chladno. Většina dní se držela s maximy do 2, 3 C. Vyskytly se 2 ledové dny, ale bohužel sníh a celkově srážky zcela absentují a počasí je velmi nudné a ponuré.
Ovšem výhled na období od 8. 12. začíná vypadat na skutečně velmi zajímavý kolotoč různých synoptických situací. Vypadá to, že se zde na východě prostřídá nejdříve velmi teplý vpád od jihu s maximy nad 10 C, potom teplotní rozhraní a silnější srážky a celé by to mělo vést k přechodu i do nějaké opravdu zimnější situace i se sněhem. Ta masa studeného vzduchu bude opravdu blízko a i nadále zablokovaná severní dráha tlakových níží a záporné NAO vytváří prostor pro prochlazování severní Evropy a umocňování rozdílu mezi teplem na jihu a chladem na severu.
Problémem pro nás jsou tedy paradoxně tlakové níže nad Portugalskem, které stále postupují spíše k severu než východu a tahají teplý vzduch do střední Evropy a oblasti, kde jsou typicky teplé mírné zimy zažívají větší chlad než střední a jihovýchodní Evropa. Příští týden dojde k dalšímu nárustu rozdílu mezi teplým vzduchem na jihovýchodě a chladným na západě a severu, což umocní intenzitu vzniklých tlakových níží a je za mě jenom otázkou času, kdy střední popř. západní Evropu zasáhne výrazné teplotní rozhraní a dojde k prudkému sestupu teplot a intenzivnímu téměř kalamitnímu sněžení se spadem 30 až 50 cm sněhu za 24 hodin.
Závěrem letošní prosinec za mě s vysokou pravděpodobností přinese kalamitní situace. Zima se rozjíždí sympaticky a na rozdíl od jiných zim, kdy v téhle době vládl zcela otevřený Atlantik, silné TN nad severní Evropou, které tahaly teplý vzduch až na 65. s. š. je tento nástup zimy rozhodně mnohem příznivější a výhledy je skutečně velmi zajímavé sledovat a nemusíme doufat v rozpad SSW
PS: Omlouvám se za délku, ale když je to téma, jaká bude zima, tak je potřeba se trochu rozepsat a shrnout různé parametry a i co např. brání rozvoji zimy. Snad to pochopíte.

147
# 02.12.2022, 19:01

tak už nějakou dobu sněží celkem pěkně.. jsem zvědavý kolik to dá, protože je zde už od 17h kolem 0 až -0,8C

2318
# 02.12.2022, 19:03

Sněhovy pás se rozšiřuje a určitě nás zasáhne.:love::snih:

To je dobrá zpráva, ne?
168
# 02.12.2022, 19:06

Tomáš J.
Jo skutečně ty TN nad Portugalskem dělají bordel, který by nás ve střední Evropě mohl celkem nepříznivě potrápit později v průběhu prosince. Je dost zajímavé, že právě současné TN nad Portugalskem postupují více k severu než k V, což je ale zapříčiněno současným rozmístěním tlakových útvarů. Ony modely začínají sázet sice teplejší počasí na další víkend, ale vzápětí tam mají TN s hromadou sněhu a je tedy dost možné, že zde v prosinci nastane situace, kdy jeden den bude i klidně 10°C a další den bude pod nulou a bude vydatně sněžit.

Bohužel ty tlakové níže nad Portugalskem jsou docela nabité od teplejšího pobřeží Atlantiku, což není až tak běžná situace, ale v minulosti by se našly podobné roky.

Ono pro nás bude podstatné jak se ty níže zachovají a co se případně stane, když nějaké se dostane směr ČR a jak se zachová, protože by pak mohlo i docela dost vydatně nasněžit.

Holt vypadá to zajímavě.

55
# 02.12.2022, 19:08

Tomáš J.
Určitě není se zač omlouvat. Moc pěkný rozbor a určitě jeden z těch hodnotnějších v tomto vláknu. Díky. :)

# 02.12.2022, 19:08

skupsw24
Ač bych rád nějaké sněžení a sněhovou pokrývku zaznamenal, mrkněte na pohyb srážkového pole, nepřipadá mi vůbec optimistický pro nějaké významnější sněžení. Srážky se posunují v JJV SSZ směru. A jediné co pro nás zůstává je malý chvost srážkového pole. Tentokráte ostrouháme, musíme vydržet do příštího týdne, jak dopadne směřování těch TN. Ale o jejich směřování nebude jasno tak do úterý.

49
# 02.12.2022, 19:10

Tak já už hlasím bílo kompletně.. srážkoměr zatím 1,8 mm.. nevím, ale za mě je příští týden asi pasé, ale vrtá mi hlavou jak za takového výhledu může skončit prosinec jako teplotně normální.... co se asi stane ve druhé dekádě?.. Ono se to může zdát nyní jako bezvýchodná situace a naprd, ale já bych zatím žádné závěry z toho nedělal... mění se to a měnit bude. Třeba to dnešní sněžení je pro mě velké překvapení, ta intenzita je i mírná a se na něm modely shodly tuším až někdy ve středu tři dny před.. stát se může leccos. Takže klid a nohy v teple... :)

168
# 02.12.2022, 19:16

Jinak k tomu PV, tak ono teď se s ním nic moc dít nebude. Sice jsou na něj nějaké tlaky, ale spíše bych zatím vsadil, že bude odolávat. Pak se ale v zásadě maluje dle nového výstupu od Ecáka i na začátku ledna nějaké posilování, ale tam je dost pravděpodobné, že už vortexu začne docházet dech. Nicméně stále se nelze upínat na přání s rozpadem PV. Docela by se ten rozpad jevil i jako riskantní, pak by mohlo být obnoveno zapadání proudění, protože NAO by ze záporu šlo v reakci na rozpad za nějaký čas zase do kladu.

Zatím však bude zajímavé sledovat dění v nižších hladinách troposféry, kde Vortex začíná lehce zlobit a mohlo by nám to tak částečně pomoci k nějakému lepšímu zimnímu zážitku. Pak bude zajímavé co udělá obecná cirkulace v korelaci s MJO, které ještě včera bylo predikováno vesměs pozitivně pro chladnější proudění do Evropy.

Já bych i dokonce řekl, že pokud se ochlazení dostaví, tak klidně 14 dní i vydrží. Ta blokace by sem nevpustila nic ze západu. Skutečně by zde vydržela chladnější vzduchová hmota delší dobu, ale chce to ještě zesílení vlivu TV nad tou Skandinávií, jinak na dlouhodobější mrazy není moc karet pro naši hru.

Nicméně odpískávat prosinec bych rozhodně nechtěl, spíše naopak. Výhledy ve výšce a tlaku mi spíše říkají, že nás něco letos v prosinci docela dost v zimním tónu překvapí.

Jo a k výhledům GFS a ECMWF jen jedna poznámka.
Control a hlavní běhy jsou docela dost střelci v tomhle. Modely skutečně na delší dobu jak 3 dny v přízemní tlakové sféře nedokáží pracovat s případným vlivem jednak TV od SV a pak těmi TN nad Portugalskem. V každém výstupu jde vidět, jak stačí malá odchylka v tlaku nad JZ Evropy a hned se nahrnou mrazy a pak zase stálým tlakem se přihrne JZ proudění, které by nemuselo být až tak výrazné jak se maluje.

Jinak ještě k tomu PV i modely na delší dobu tápou. Ecák naznačoval, že se PV na konci roku rozdělí, teď zase maluje spíše posilování, ale jakýsi náznak výrazného oteplení, tak uvidíme co v lednu.

40
# 02.12.2022, 19:19

Sněží už pěkně a začíná být bílo, sem tam prolítne trochu větší vločka, respektive většina má střední velikost. Teplota klesla a už jsem pod 0°C :led:. Na rtuťovém teploměru cca -0,2°C od oka.

Vtipný jak mi předtím dával ALADIN minimální teplotu v noci z dneška na zítřek + a přitom již mrzne. :D

Co teda nechápu jsou "vypečené" Doksany s teplotou +1°C, je to sice o cca 50 m níž než tady, ale takový rozdíl bych nečekal...

ČHMÚ
# 02.12.2022, 19:27

Aidamko1
Řekl bych, že je to dohra extrémně teplého léta 2022 na jihozápadě Evropy. Teplota moře je zde velmi vysoká a umožňuje vznik těchto hlubokých tlakových níží i během prosince. Navíc s tím, že k nám ještě proudí studený vzduch od východu, tak zde vzniká rozdíl mezi teplým a studeným vzduchem a dochází k intenzifikaci TN. Tyhle tlakové níže ovšem můžou být na jednu stranu blokujícím faktorem tuhé zimy v prosinci i při výrazném NAO - a blokaci severní dráhy Atlantiku, ale na stranu druhou při opravdu studeném proudění od východu do Evropy přinášet opravdu extrémně intenzivní sněžení a razantní propady teplot a celkově výrazně zkomplikovat typicky suché sibiřské mrazy od východu.

168
# 02.12.2022, 19:31

Tomáš J.
To právě bude zajímavé co se tam bude dít dále, protože teplota Atlantiku docela rychle klesá, tak jsem zvědav jaký to bude mít vliv pak na případnou dráhu těchto TN, které by sami o sobě nemusely mít až tak potencionální kalamitní vliv. Pak by byla ale pravda, že by už převážilo chladnější proudění, které by mohlo být sušší, protože TN mají raději při tom západním středomořském cirkulační proudění pohyb na východ, ale pak známe, že v rámci nárazu studené hmoty na Jadranu do teplejší hmoty nad středomořím vznikají další TN s tím typickým postupem do střední Evropy.

Tak jsem zvědav co dále bude. Nad středomořím by kolem půlky měsíce měla být na dobrém místě typická oblast nízkého tlaku vzduchu. Naopak by zase měla výrazněji poklesnout teplota Atlantiku a hlavně by měla postupně klesat i odchylka záporného tlaku nad JZ Evropy. Příštích 14 dní to bude nicméně docela extrémní odchylka.

76
# 02.12.2022, 19:31

jak ukazují modely..vypadá to že sněžit bude opravdu až do rána..počítám že kolem 4-5 to ustane..
tady sněží intenzitou javorová modrá takže celkem solidní :)

162
# 02.12.2022, 19:37

Tady sněží krásně, už se to drží i na ulici. Do dvou hodin to podle radaru ustane, ale 1-2 cm by z toho být mohlo:snih: Teplota klesla na +0.5°C a klesá pořád

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.