Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Studená fronta přinese zpočátku místy slabý déšť a hlavně na hory ochlazení

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

13
# 16.11.2022, 13:42

To je pravda, ale pokud se bude vydávat výstraha na každý centimetru sněhu nebo každých 10 mm deště, tak budeme převýstrahovaní, mám ten pocit.

# 16.11.2022, 14:07

mimochodem, pokud by byl sníh teď mokrý, tak stromům ještě neopadaly listy, o to nebezpečnější by pak byl, takže tak :)

3300
# 16.11.2022, 14:39

TheRealStormCZE
No nevím jak u vás ale tady už jsou listy dole, všechno je už připravené na první příděl sněhu:)
Zmýlil jsem se nečekal jsem že se sněžení a první ledové dny podívají do nížin už takhle brzo, ale kdo sleduje modely tak ví že se to ochlazení od SV začalo rýsovat na výstupech už kolem 5.11 první s tím přišel GFS modely se nemohly sjednotit ale to tak bývá když to jde z téhle strany, většinou Atlantik tohle proudění přepere a ochladí se nejdál v Polsku

Těžko říct co bude dál, ten studený vzduch má velký potenciál se udržet v SV Evropě až do konce listopadu

60
# 16.11.2022, 14:51

Frantis95
Nereálné a brzy bych to považoval koncem října, ale ve druhé půlce listopadu klidně může sněžit i v Praze, byť se to v posledních letech moc často nestává. Loni zde poprvé sněžilo 26.11. a před třemi lety se sněžení přechodně vyskytlo už 12.11.

2950
# 16.11.2022, 14:59

Ondris
U nás taky až 26. Ale tento rok bude sněžit už možna zítra.:snih:

# 16.11.2022, 15:35

Kokos342
Co je to za discord server? Dáte odkaz prosím nebo to je něco soukromého? Rád bych se na ten server podíval:D:D.

No jinak souhlasí většina (model). Sníh bude a ne jen v Slezsku. Paráda. Tak ještě ať jsou takové situace v prosinci a na Vánoce.

13
# 17.11.2022, 07:30

Hlásím první cukr této zimy ? Více sněhu ale podle Aladina dostanou Čechy, čímž by se softwarovým vítězem stal GFS, který takový scénář slibuje už dlouho.

422
# 18.11.2022, 08:12

Jelikož vyšli nové výstupy, krátkodobé i střednědobé, kouknul jsem se po ránu, jak to vidí po současném ochlazení.. no vypadá to na návrat k módu zatimní nezimy,, jak jinak, s možností nějakého kratšího vpádu chladnějšího vzduchu.. už jsem i dotazem zjistil, jak je to s těmi objektivními daty, používanými v popisech budoucí a současné situace, zaujalo mne stálé opakování, že QBO setrvá ve východní fázi.. kouknu na data a ejhle, ono je furt v západní fázi.. dotazem v zahraničním fóru mi bylo sděleno, že se čeká jeho přepnutí, když jsem dal dotaz, že k přepnutí do západní fáze, došlo letos na jaře, a doložil jsem to, nedostalo se mi další odpovědi,, čili bych to okomentoval slovy... přání otcem myšlenky, nicméně, počítejme s tím, že k přepnutí může dojít, ale v současné době je tam jasný západ. Prostě je požadována podmínka pro něco chladnějšího, pro možnost narušení vortexu apod. A z toho též vyplývá, proč jsem radši pesimista s tou zimou, podmínky jsou občas přikrášlovány.. či lépe zveličeny, chápu to.. ale......?
Takže pokud se nedostaví něco ohledně vyšších vrstev atmosféry, tak asi nic moc až do ledna..(najednou to maluje docela pěkné zpomalení , narušení? vortexu v horizontu 14 ti dní.. tak to chce sledovat.. tam kde bude sněhová pokrývka to vypadá lépe, nížiny.. nic..přízemní mráz.. optimisticky by mohlo napadnot něco i dole a zůstat pár dní..:)..přidávám obrázky, vypustil jsem dva screeny v období prosince, ukazují vzorný průměr teplot, bez odchylky..

do 5.12.2022
do 12.12.2022
do 2.1.2023
422
# 18.11.2022, 08:18

A tady jěště další obrázky..vortex z propadem a následným návratem k vyššímu průměru (jednotlivé běhy to naznačují) , a nakonec predikce NAO na začátku prosince, neutrál a plusové hodnoty ( dál do konce prosince to ukazuje ve své podstatě neutrál s možností plusu i minusu, ale to už je taky věštění) V podstatě to zatím vypadá, že nejzimovatější by mělo být období druhé a třetí dekády prosince, pak už modely ukazují od ledna do konce zimy a do jara nadprůměry,.... pokud se nám ovšem ten strejda vortex nahoře nerozpadne, to by mohlo být vše jinak.

vortex do konce roku
NAO do prosince
181
# 18.11.2022, 08:43

palma
Tohle ochlazení co má přijít také nikdo nepredpovidal ,všude říkali že bude celý listopad teplo a jak to námořní je ,modely nedokážou předpovědět ani týden dopředu tak asi nemá smysl nějak řešit jak bude za měsíc, sice nějaké výhledy jsou ale to může být nakonec úplně jinak

422
# 18.11.2022, 09:01

kuba
Pak ovšem, s tímto přístupem, nechtějte vědět, jak bude, vystačíme si s předpovědí na 4 dny dopředu.:cool:, navrhněte zrušení tohoto tématu, této diskuse..;-) Toto téma je totiž o dlouhodobých trendech, proto jsem tyto příspěvky dal sem..

22
# 18.11.2022, 09:30

kuba
To chce klid, je to jenom diskuze a výhledy nic víc,opravdu nikdo nemůže vědět,jak bude v prosinci a jaká bude zima celkově,tak daleko lidské možnosti zatím nesahají,tak to berte s rezervou :cool:

13
# 18.11.2022, 09:33

palma
Děkuju za zevrubný popis situace, už jsem se chystal napsat, že tu je nějaký mrtvo, jestli všichni nevyrazili za čerstvým prašanem do Alp :)
Ano, toto ochlazení se ještě před nedávnem nečekalo, ČHMÚ si stále nechával berličku a pro nížiny ještě někdy v úterý předpovídal plusové teploty.
A to je na tom hezký, že to počasí stále dokáže překabátit všechny moderní počítače (a ono to tak zůstane i do budoucna), což nám dává tu naději, že byť zima je předpovězená teplá, tak se to nakonec může všechno semlít úplně jinak.

422
# 18.11.2022, 09:41

Dejvas
Jo, o tom to je, nejvíc mne pak baví zhodnocení zimy po jejím odchodu, někdy v květnu, to se dozvíme, proč to nebylo tak, jak to mělo být..:D

# 18.11.2022, 09:58

palma
hele palmo 11 dní nazpět tvůj odkaz “ve výhledu 14 dní jen teplo” a odkaz mapy :) já vím je to diskuze na téma zima ale spolehlivost předpovědi na prosinec je prakticky nulovà;-)

422
# 18.11.2022, 10:31

charlie1
A vyjde celkově prosinec nadnormální, normální či podnormální? :)No, jak píšu výše, nejlepší je to zhodnocení ex post, proč to nebylo, jak bylo předpovězeno..:cool:, Proto i moje poznámka třeba o tom QBO, berou ho jako pro zimní, a ono je přitom (zatím) přesně opačné, no a pak má být ta predikce relevantní ( říkám tomu nadhodnocené vstupy, proč to dělají? nevím..), nicméně, všichni máme jen ta data z modelů, a podle toho jedeme..

13
# 18.11.2022, 10:39

Dneska ukončuju skleníkovou sezónu. A protože o 2 týdny dřív než loni, tak jednoznačně tato zima bude lepší než ta loňská ?

422
# 18.11.2022, 10:43

Dejvas
No, tak to je ještě docela pěkná pozdní úroda... ten kontrast s tím sněhem je dobrej..

34
# 18.11.2022, 11:51

Dejvas
Já dnes odpoledne posbírám venku (!, skleník nemáme) poslední zralé papriky. Letos se sezóna krásně protáhla. ;-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.