Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
charlie1
Jak může bejt CFS vždy mimo, když posledních 10 let až na pár vyjímek dává pořád nadprůměrně teplé zimy a ve výsledku jsou pořád nadprůměrné zimy
S tou zimou - nezimou v USA to je počítám spíš tvé zbožné přání než předpověď která by vycházela z nějakých indicií / predikcí, protože při slabé LaNine , neutrálním Ensu což tuhle zimu hrozí je statisticky většinou slušná a srážkově silná zima pro severní polovinu USA a Kanadu Je to taková daleko snadněji předpověditelná zima pro Ameriku než pro Evropu, kde je v tom daleko víc proměnných.
Každopádně já to třeba před pár lety vnímal stejně, že když je dlouho teplot - nadprůměr tak přeci dřív nebo později musí přijít i chladněji. No nicméně jsem se poučil, že pro zimu to vůbec neplatí a ten podprůměr klidně přijde až na jaře, kdy to nikdo nechce
Prady
No být mimo může být tím, že tu odchylku má prostě moc vysoko nad skutečnou odchylkou od průměru. Tedy na zimu 2020-2021, kdy byla odchylka zhruba +1°C za celou zimu měl snad 3°C odchylku, takže v tomto kontextu to myslím. Ecák měl pokud si pamatuji nějak +1,5°C.
Jinak jasně, já ti neberu, že CFS je dobrý model, ale pro Evropu je lepší náš domovský Ecák než CFSv2 z USA. Jinak o tomhle se více bavit nechci. Přeci jen to je téma o zimě a né o preferencích a tendečních impulzech modelů. Kdyžtak se ti omlouvám pokud to bylo víceméně více defenzivní, přeci jen ale jsem ohledně CFS skeptikem.
Zachar
To mi trochu křivdíš, protože stačí mrknout na moje příspěvky a je to vesměs 50/50 EU - US, samozřejmě sem vnášim teď trochu diverzity a můj pohled na zimu v EU je trochu pesimističtější než u většiny diskutujících, ale to podle mě není na škodu, protože to aspoň přináší další proti komentáře a otevření diskuzí.
Navíc jsem sám byl v minulých letech dost optimista a teď už je mi to tak nějak jedno. Budu rád, pokud prosinec a začátek ledna vyjde v Čr pěkná zima na Vánoce když už tam budu a jak bude v US zbytek zimy je mi celkem jedno - protože i když jsem milovník zimy tak pracovat v tom nebo jezdit když je -15 a 30 čísel sněhu není nic extra příjemnýho.
Ono i na druhou stranu ta souvislost počasí US - EU vždycky byla. Samozřejmě né vždycky to tak platí, ale z valné většiny pokud je slušná zima v EU tak v US zrovna nic moc a platí to i naopak.
Aidamko1
V pohodě, já mám pocit že je prostě fajn když si tady lidi jdou odlišným pohledem na výhledy proti sobě. Vyvolá to víc rozdílných názorů a z toho ať si každý přebere s čím se nejvíc ztotožní.
charlie1
Tak je to ve výsledku každý rok. Já pamatuju jak jsme upínali zrak na rozpad PV poslední roky. Kolikrát už bylo to SSW tak silné a nakonec z toho nic moc nebylo. Souhlasím, že když je dlouho teplo a řekněme takové "anti-zimní" počasí, tak se to dřív nebo později musí otoči. Což je pravda, jen se bojim, že to zas budou začátkem jara, kdy už to naopak nikdo nechce. (Což většinou souvisí s tím, že PV přežije zimu a na konci ní nebo začátkem jara se rozpadne, proto ty jarní - zimní výlevy).
Tak tedy vyšla 42 denní aktualizace ECMWF plus se poaktualizovaly i ostatní modely..Dle toho všeho by v průběhu listopadu bylo do nějakého třetího týdne nadprůměrem teplot, pak snad k průměru, (ukazuje to jak ECMWF, tak i GSF) líbí se mi, že za cca od 7.11. to ukazuje, že by měl poněkud mizet ten šedý přízemní sajrajt.. Nějaký ten sníh, či sníh s deštěm tam do 15.11. nevidím, max že pár vloček proletí na hřebenech nejvyšších hor a pak to zase roztaje..ostatně srážky to maluje, jak jinak, minimální... vespod Grónska to má nadále produkovat níže s postupem k Evropě, výše se pohybuje někde okolo Anglie s posunem nahoru a dolu či sněrem do Evropy, podle "momentální nálady modelů".. Co se týče PV, má být stále mírně nadprůměrný až do konce předpovědního modelu, kde to, jako už třikrát v předchozích predikcích dává pokles do normálu, tedy se ten pokles již posunul o dva týdny, prostě to tam model na konci průměruje, Nao dalších 14 až tři týdny v plusu..asi tak vše v současné chvíli..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.