Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
Dnes jsem se vrátil ze zámoří, kde jsem byl ohřát kosti na 15 dní a při transatlantickém letu z Toronta do Frankfurtu jsme letěli se silným jet streamem v zádech. Monitory ukazovaly "tail wind" tedy vítr do zad o hodnotě až 280 km/h to je velmi slušné a letadlo letělo rychlostí 1050 km/h. Cesta z Ameriky do Evropy tak byla díky jetstreamu mnohem kratší než když jsme letěli tam.
Takže to jen taková zajímavost se zkušenosti s jet streamem v praxi.
Jinak jsem rád, že po návratu mě tady nečeká ta hnusná mulda co tu prý panovala a hned se dnes ukázalo trochu slunce.
A ještě jedna zajímavost. Před odjezdem jsem zcela vypnul kotel a po návratu bylo v bytě jen 11°C brrr. Ale asi nás trochu vytápěli sousedi jinak by to bylo horší. Nyní to leze nahoru velmi pomalu a zatím po 4 h co plynový kotel jede na max je zde 15°C. Ale snad to do večera dosáhneme na přijatelných 18°C. Každopádně úspora plynu za těch 15 dní bude značná.
Tak dnešní dlouhodobá předpověď od ČHMÚ, jak jsem minule předesílal, tak se stalo, návrat k nadprůměru +2 nad normálem, odpovídá to i ostatním dlouhodobým modelům, dneska večer vyleze i ECMWF, tak to zase shrnu...
p.s. a je z toho vidět, že období z nejnižšími průměry teplot právě opouštíme, čili pomalu vzhůru k vyšším teplotám..
A nová střednědobá předpověď od ECMWF je vydaná... takže PV pro změnu má poměrně oslabit, obzvláště na konci února (což už není moc k divení.) mohlo by to dát v březnu dobrý průběh měsíce s trochou chladu, nicméně další dvě záležitosti už nejsou tak pro-zimní, a to NAO, to má být až do konce výhledu v plusu, a pak ještě predikce teplot, ta taky nekoresponduje s nějakým velkým mrazem, stále v plusu okolo +2 oproti průměru po celé období, přičemž tepleji by mělo být na západě Čech.. tak, to je v kostce asi tak vše..
MrDoge CZ
Jste mně připomněl povídku Šimka a Grossmanna - Kid Psanec:
"Namočil mne do Sázavy a dal mi jméno Kid-psanec. Toto jméno způsobilo později trochu nepříjemností, neboť úředník bolševik sveřepě odmítal napsat doložku psanec do matriky. Otec ho bil lasem a křičel: "A co Jurij-kosmonaut, to bys zapsal, viď paďoure."
Jinak se mně tak zdá, že jakmile dlouhodobé výhledy oteplí, ty střednědobé okamžitě ochladí.
ludvicek
Tady máme další věštění..https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/po%C4%8Das%...
palma
No ono zase na druhou stranu má kontrolní běh stejnou váhu jako běh hlavní a většinou se neliší. Jo to ochlazení by sedělo s polohou PV, aktuálně pár dní byl v poloze příhodné pro ochlazení od SV jako tehdy v prosinci. Ale taky to tak vyjít nemusí, jsou to spekulace založené na pár případech z minulosti. Nedávno jsem psal, že se v týdnu od 7-15.2. může více ochladit.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.