Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
skupsw24
Ano, to by bylo úžasný, při +7 se dá venku dělat takových aktivit (stejně tak bude celou zimu ) Jinak myslím ze solidní zimu si tady přeje asi většina lidi (včetně mě), ale vyvolávat ji nějakým hlubokým podprůměrem v říjnu je trochu diagnóza. Jaky je vliv přízemního mrazu 14 října a nebo teplota +7 v druhé říjnové dekádě na počasí v prosinci a lednu? Díky za vysvětlení
vojta-černošice
No ten vliv tam vážně není, prostě i když je na konci listopadu 16°C, tak zima může jak studená, tak teplá. V říjnu to stejné. Tam nezáleží vážně na jednom proudění, ale na dalších synoptických parametrech.
skupsw24
Těch bude plno v zimě a na jaře. Času je pořád dost. Na zimu se velká část fóra těší, ale někteří ( i já, jakožto největší zimofil) si chtějí užít pá slunečných a teplých dní.
Ahoj,
Pokud mohu vstoupit do této diskuse, tak hodně rozhoduje o budoucí zimě prochladnutí východní Evropy. Všimněme si, že u podařených zim, dochází v pádům studeného luftu (opakovaným) do těchto lokací, zatímco nad námi je buď TV nebo její okraj. V roce 95 situace pro 10.10 vypadala třeba takto - silná inverze při teplotě ve výšce okolo +15 - https://www.wetterzentrale.de/maps/archive/1995/cf... - tato zima patří v novodobé historii k těm nejdelším, co pamatuji.
Předtím ovšem na samotném závěru září sněžilo i u nás v nížinách s sníh se držel od cca 300 metrů. Samozřejmě během rána to slezlo. Dokonce ve Frýdku recesisté postavili jakýsi pomník/plaketu? k této události.
Sitace s onou výši se opakovala po většinu měsíce, na konci došlo k přestavbě povětrnostní situace https://www.wetterzentrale.de/maps/archive/1995/cf... a již třetího listopadu u nás v nížině napadla souvislá sněhový pokrývka, kde sníh ležel po více dní. Poté došlo k inverzi a oteplení, zima definitivně nastoupila 17.11.
Stran přízemních mrazů i mrazů ve dvou metrech, něco bude zítra a více ve středu, kdy teplota ve výšce poklesne k nule a nad nás se nasune samostatná TV
Přeji krásný zbytek dne
A.
Peter Sedlák 1
Super! Budu se opakovat - stále spousta práce venku, takže klidně ještě měsíc babího léta uvítám. Zimu mám rád, ale v intervalu prosinec až březen. Do října sníh a mráz nepatří. Dneska jsme byli na výletě a ty barvy lesů jsou parádní. Bez bílé jim to sluší víc.
davyd
Zatím je to skoro do konce října více méně v teplém módu, dávám sem predikci z 500hpa..podobně se to tam mrcasí už od teď, výlevy studena byly dosti umazány...ostatně nic jiného nezbývá, nežli sledovat předpovědi a tendence..Taky se říkalo jaká bude velká hurikánová sezona, jo, jeden pěknej hurikán byl, druhej byl..a zbytek do těch devíti, co byly? A teď to nic nepředpovídá až někam do konce měsíce, aby to podobně nebylo i s tou zimou..
palma
Ono je to tak rozhazené všecko ale muže na začátku listopadu sněžit i ve středních polohách-můj názor samozdřejmě může byt teplo což bohužel asi bude.
Sice se ty ochlazení vymazávají ale to se ještě několikrát změní.
Snad bude zima nějak normální.
Všeci víme že za týden tam bude snad něco jiného.
Nevím proč se tu běžně řeší zima už od poloviny září, každopádně každého věc (pro mě nepochopitelná). Zimomilové jako je např.: "skupsw24", by měly bydlet v Grónsku nebo minimálně severní či jižní pól, to je fuk, ale tam už by tak chytrý " komenty " neměli v -30 až -60°C. Užívejme si zbytek léta a tepla, kdy si ještě krásně může člověk sednout na lavečku v parku...a neřešte zimu.. Je to zbytečný. Raději bych uvítal nějakou hezkou bouřku, letos jich, konkrétně přes Olomouc, mnoho neprošlo.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.