Novorolak
To je závěr výstupu GFS na 10-14 dní, který tam podobné studené závěry mívá běžně. Asi bych to nebral moc vážně.
Předpověď teď možná trochu ochladila, ale na teplém charakteru se nic nemění. Je jasný, že je tam větší nejistota, tak s tím modely budou hýbat několik stupňů sem tam.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
palma
Koukám stále poloha PV nad Sibiří až Skandinávií. To je přesně ta poloha, která by nám do Evropy přinesla i v případě oslabení to, co tady bylo poslední 2-3 týdny. Tak musíme pevně doufat, že tomu tak bude a bude mít i nadále takovou polohu. Ono i ta poloha samotná může být užitečná ke změně synoptiky hlavně nad Evropou (pro USA je lepší, kdyby byl PV nad Grónskem až Kanadou)..
Brát takhle politiku do počasí to je parádní.
Uleť Vlaštovko dááleko, když se ti tu nelíbí.
Jinak asi by se fakt mohlo ochladit od 5.1. ale srážky příjdou dřív než to ochlazení, GFS ted pálí mráz na klasickej východ a ČR okraj, je to 13 dní daleko takže času dost, ale na Vánoce se taky vědělo už mnohem dřív že bude teplo.
A Co tak vidím tak se těsně vyhneme vichřicím, ty budou severněji.
I tak prosinec tady skončí velmi špatně. Leden snad bude lepší.
Peter Sedlák 1
Jo GFS se tam v hlavním běhu snaží tlačit nějaké chladnější vpády, ale stejně se tam pak zase hrne teplo od JZ. Předpovědi jsou teď poměrně nejisté a dynamické. Začíná se tam objevovat i vyšší tlak. Teplo má pořád bezpečnou převahu...
Jinak pokud někomu přijde, že sem ty grafy dávám pořád dokola, tak jde vždy o novou aktualizaci.
Aura1
No, já, když někdo říká, že musí přijít zima, vpád zimy apod. si vybavím zápisy z kronik na přelomu století, kdysi jsem to sem dával, v souvislém období tří let tehdy sedláci seli v únoru, zima už nepřišla, plus další případy v průběhu staletí, čili, nic není nemožné, ani to, že zima nepřijde, ani to že bude -25 tři týdny, jen je jedna z těch možností více možná...
zimník1
No, vtip je v tom, že kdyby nám prdnul přímo nad hlavou, zřejmě by tu nic moc nebylo, musí prdnout na tom správném místě a TÚ musí pracovat v součinnosti s prdnutím,.. jinak to může klidně spadnout do USA a tady naopak bude ještě tepleji.. i to se může stát.. do USA to jde ze 70% do Evropy těch 30%, statistika..
Jsem zvědav, opět se upírá naděje na zimu k PV.. nic jiného asi není k mání..https://www.severe-weather.eu/global-weather/winte...
zatím z toho vyplývá, že studený vzduch, pokud k tomu dojde, pujde především zase do USA.. celková prognoza je však zatím nejistá. Teplá vlna v Evropě zatím možná až někam do 15.1. dál není vidět..Dokládá to i poloha jet streamu k 10.1.2023.. jsme v teplém sektoru... prostě..
zimník1
Ehm s tím Spanelskem jste vedle. Na jihu u moře mají na příští dny stabilně 20/10°C takže to je stále jiná liga než tady.
palma
Nemyslím si, že v případě takového pole s PV by to šlo především zase do USA. Pokud by došlo k takovému rozložení PV, tak jak jsem zde již psal si myslím, že by se to hlavní vylilo v Evropě. Pro USA je důležité mít PV mezi oblastmi Kanady až Grónska (aktuálně se zde PV takto nachází a přinesl jim velice chladnou advekci). Ve výhledu se však Vortex bude stěhovat směrem nad Sibiř a částečně i sever Evropy, což jsou oblasti, kde jednak vortex často slábne v nižších hladinách a případné oteplení ve stratosféře se zde projevuje zejména nad Evropou (pozn. PV se již nad touto oblastí pohyboval v listopadu, což přineslo chladnější počasí v prosinci nad Evropou, za zmínku stojí i stejná trajektorie v listopadu a prosinci 2021, která přinesla velice teplé počasí nad USA a chladnější v Evropě).
Zajímat mě tedy bude, zda se PV bude kroutit tam, kde potřebujeme a co vliv PDO na celkové tlakové pole (ovlivňuje cirkulaci nad USA a Kanadou).. Já si myslím, že pokud k nějakému oteplení dojde, tak bude vzhledem k simulované poloze PV Evropa jako první na ráně.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.