Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

12
# 22.12.2022, 15:29

No, jak to teď zhodnotit. Budu-li předpokládat, že při současném teplém větrnu roztaje sníh na trávu v sobotu, zakončíme tady rok s 20 dny se sněhovou pokrývkou (5 listopad, 15 teď). Potud je to ok, vezmu-li v potaz, že tady v podhůří kolikrát taky pořádně zima přijde až po Novým roce. Má to dvě kaňky - ta otravná každoroční tradice s teplem na Štědrý den. Už je to fakt trapný. No a pak ten výhled, opravdu to teď minimálně na 2 týdny vypadá na <|>. Opravdu hodně teplo, navíc i ty odvážné modely připouštějící nějaký chladnější vpád už to vzdaly.

Nicméně ještě bych neházel flintu do žita, v půlce ledna se to může otočit a bude zase ladovská. Je to každopádně věc, kterou nezměníme, takže je třeba se s tím smířit a hledat na tom to pozitivní. Neprotopíme tolik. A třeby mi tady na Silvestra nezmrzneme - tradiční venkovní kotlíková zelňačka. A kdo by ten 50L sud piva při minus 15 měl vypít, že?:)

12
# 22.12.2022, 16:01

Btw, Koťovi dávám dneska už počtvrtý do misky. Já tipuju, že kolem Tří králů přijde změna!

386
# 22.12.2022, 16:13

Brouzdal jsem se teď jen tak po predikcích, modelech.. a začíná to tam okolo 6.-7.1. kreslit hezkou anomálii u vortexu, ne tedy přímo ve víru ale u něj, ( jak v 1hpa, tak i v 10hpa i v 30hpa....)tak ten tlak na něj by byl evidentně docela velký, tak to budu sledovat, co to provede v řádu dalších dnů...pokud něco, pak s dopadem někdy ve třetí dekádě ledna, nicméně to taky nic nemusí znamenat, kupodivu tam bylo mírné oslabení, oproti dnešnímu stavu, predikováno již před cca týdnem..

17
# 22.12.2022, 17:28

Jelikoz zacina astonomicka zima, pridam se i ja se svoji prognozou.
Zima bude jako obvykle na H.... .

40
# 22.12.2022, 19:20

Přidávám srovnání tří grafů, které jsem sledoval poslední dobou. Všechny se shodují na setrvalém výrazném teplu. V podstatě to ani nepotřebuje komentář. Je to ta nejhorší možná varianta pseudozimy dokonce bez mrazových dní. To je počasí jako v listopadu ať už teplotně nebo charakterem. Zima končí. Amen.

meteociel
ventusky
ČHMÚ
172
# 22.12.2022, 19:45

Je skutečně fakt, že aktuálně modely dávají teplé počasí. Nicméně s koncem zimy bych byl velice opatrný. Jak psal už palma, tak PV bude v dalších týdnech postupně pod tlakem. Ten tlak bude vyvíjen ve všech vrstvá, což je poměrně dobré. Osobně však vidím velký plus v poloze PV, která se bude přibližovat pevninské Sibiři, popř. také částečně severní Evropě. Přesně toto jsou oblasti, kde lze s nějakou pravděpodobností říci, že jsou velice příhodné pro případné "arctic blasts" v Evropě. Tedy bych řekl, že právě někdy na začátku ledna se postupně modely začnou přiklánět k nějakému chladnějšímu počasí. Ono TN, kterou by PV od severu vystřelil do Evropy by přinesla poměrně dost chladné počasí. Navíc je dost pravděpodobné, že pokud PV vstoupí nad pevninu Sibiře, tak začne hodně rychle slábnout, protože and severní pól se nahrne positivní anomálie tlaku, která vortex bude dost oslabovat. Nicméně co jsou koukal, tak i v dalších týdnech bude nad Grónskem převažovat blokace a tady stačí málo a máme tu na 2-3 týdny přesně to, co bylo teď od začátku prosince.

Pak tedy bude taky záležte co začne dělat MJO. Dle rozboru Cohena z tohoto pondělka zatím ten vliv bude určitě na Severní Ameriku, protože se dostaví v dalších týdnech fáze 5-7 (pozn. Vliv and Evropou není jistý). Nicméně fáze 6-7 jsou poměrně příznivé pro blokaci nad Grónskem.

Tedy zima neskončila. Jediné co skončí je možná tak rok 2022, protože zima z toho, co aktuálně vidím neřekla poslední slovo.

40
# 22.12.2022, 20:23

Aidamko1
Zima končí dočasně a jistě. Za horizont nikdo nevidí, ale teď máme tak na 7, 10, 14 dní nízkou pravděpodobnost zimního počasí. Je vystaráno tak do konce roku. Další směřování je ve hvězdách, ale myslím, že faktor GO a změny klimatu nám už moc nepřipouští větší zimu. Může třeba hodně sněžit na horách nebo i v nížinách, ale to by šlo spíš o mokrý odtávající sníh. Nějaká výrazně podprůměrná vzduchová hmota v 850 hPa kolem -15°C nebo jakákoliv kombinace, která by přinesla delší řadu ledových dní na to bych si moc nevsadil. Pravděpodobnost pořádné zimy úměrně klesá každým rokem, ale nějaká ta epizoda se objeví vždy. Jednou za třeba 3-5 let i docela výrazná. Na horách zase je pravděpodobnost velkého množství sněhu celkem velká. V podstatě to vychází jednou za 2-3 roky.

496
# 22.12.2022, 20:46

Aidamko1, palma
Kamarádi, rád bych se krátce vrátil k MJO. Ano, význam / dopady pro Evropu jsou vždy diskutabilní, ale to rozebírat dnes nechci. Včera jsem tomu věnoval trošku delší čas a chci s Vámi probrat následující (zda-li to vidíte podobně a nebo se někde pletu atd.).

MJO by se měl v dalších dnech postupně přesouvat do fáze 6 a poté 7, 8. Rozptyl spirály bude relativně větší, tzn. MJO by mohlo být "větší význam".

https://www.atmos.albany.edu/facstaff/roundy/waves...

Dále jsem našel zajímavý článek k MJO a dopadu pro Evropu (nedokážu ale posoudit serióznost / věrohodnost) - https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/1... Pokud se dívám správně hlavně na obrázek 5, pak by MJO fáze 7, 8 měla mít relativně pěknou vazbu na NAO- i v zajímavém rozsahu např. 10-14 dnů.

To by mohlo vypadat slibně, pak jsou ale další zajímavé informace v tomto rozboru - https://www.aer.com/science-research/climate-weath...
je tam aktualizace ze středy a hlavně ve 2.polovině článku jsou tyto informace - pro týden 3. a 4. ve výhledu naznačují AO- a NAO-. Výhled pro celý leden v hladině 500 hPa ukazuje relativně velkou oblast s plusovými odchylkami nad Skandinávií (obrázek 14), což by pak mohlo vést k "This pattern favors seasonable to relatively warm temperatures across Europe, ...".

Takže za mne leden asi pravděpodobněji do plusu ... ? Na nějaké opakování delší zimní epizody to nevidím (byť možné lehce AO-, NAO- jsou dobrou kombinací). Jedině kdyby se TV na Skandinávií vytvořily, uspořádaly nějak vhodně tak, aby to poslalo zimu do střední Evropy. No sakra je to zamotané :) Opakování prosincového uspořádání ale neočekávám. Očekávám výskyt dnů tepleji cca 45%, neutrál 35%, chladněji 20% a castější střídání.

A ano, na PV by právě toto uskupení mohlo mít hezký vliv resp. poslat vlnu směrem výše ...

496
# 22.12.2022, 20:59

zimník1
Ať je v lednu klidně 15 C, déšť, vítr a teplý JZ, neškrábat auto ... ? No nevím, pokud to ale chápu jak píšeš, pak mi to připadá jako jeden z těch příšpěvků, který by si zaloužil Darwinovu cenu ...

Jinak tato prosincová zimní vlna trvala přesně 10 dní. Dala zajímavou sněhovou nadílku (v kontextu posledních zim pro některé až nevídanou). Ale dnešním den se překlápíme do tepla a celkem tak prosinec vidím jako teplotně neutrální, možná lehce do plusu (můj tip odchylka +0,3 C).

386
# 22.12.2022, 21:25

andy206
Tak jsem se kouknul nejdřív na MJO, nalezl tam výstup z dneška ( shodou okolností nalezly týdenní aktualizace na ECMWF) , ano, má postupovat do fází, které jste uvedl, ovšem zatím je tam plus minus uvnitř kruhu, pouze fáze 6 je mimo kruh a fáze 7 je na lajně, jinak je to uvnitř kruhu, uvidíme jak se to bude měnit,. Na NAO a AO jsem se taky kouknul, jo, NAO v malém plusu pak neutrál a na konci výhledu, k 22.1.opět do plusu a BL+, což znamená západní vítr... více méně... , AO k neutrálu.. plus teď tam jsou týdenní výhledy teplot a do 16.1. to ukazuje značné nadprůměry v teplotách 2m.. a nějakou naději na průměr a malililnký podprůměr to pak dává na poslední dekádu ledna, s přechodem do února, ale to už je na úrovni hrubé spekulace. Čili souhlas s Vaším závěrem, nevidím tam nic jiného, ohledně zimy je to teď pouze o možném vpádu, jakožto důsledku změny některého z uvedených parametrů, jak by řekl podobnou mluvou státní úředník..:D
Díky za ty odkazy, to si počtu:D, ale až zítra, třeba, protože teď u nás úřaduje svařáček.. a TV..

172
# 22.12.2022, 21:27

andy206
Koukal jsem na své rozbory na meteoforu z loňského prosince a ledna, kde jsem se otázkou MJO zabýval poměrně hodně. Tehdy byla fáze 7 (pozn. V lednu dokonce i fáze 8, ale pak velice rychle přešla až do fáze 5.), která přinesla NAO+,ale v prosinci se dá najít lehčí spojitost s chladnějším počasí v Evropě a teplejším počasí v USA. Řekl bych tedy, že ta přímá korelace hodně závisí i na dalších faktorech, ale ta korelace MJO phase 7+8 a negativní NAO určitě nějak úřaduje. A ano, to s tebou souhlasím, že je to tedy zamotané skutečně hodně. Holt ale zase nebude nuda v té diskusi.

Já osobně doufám v zázrak, že se PV skutečně začne v nižších hladinách zase drolit. Musí tam nějaká reakce nad tou jeho dráhou nastat, když se tak stalo i na začátku prosince (pozn. Právě pohyby PV nad Skandinávii-Severem Ruska a Špicberky měly za následek výrazné oslabení spodních vrstev PV, což přineslo chladnější synoptiku do Evropy spojenou s NAO/AO v záporu).

386
# 22.12.2022, 21:44

Aidamko1
No teď to na žebříčích ECMWF ohledně PV ukazuje oslabení do průměru, někdy k 12.1. ovšem s tím, že se to má rychle vrátit na nadprůměr , oslabit k 30m/s a pak nazpátek někam na 40m/s, což je stále nadprůměr, teplota stále -80 apod. pořád je tam pár souběžných běhů do mínusu, ohledně struktury tam je narušení 6.1. ale 7.1. už skoro nic, nicméně je to poslední den predikce., což dává alespoň možnost doufat.. jinak, středozemní moře taky pořád nechce do průměru, či podprůměru, Atlantik bohužel, taky.. toť z nových výstupů asi vše..

273
# 23.12.2022, 08:12

Se zimami jak je známe se rozlučte, oteplilo se o o 0,4 st. za desetiletí a teprve dojde k akceleraci na mnou očekávaný 1 st. za dekádu, zásoby vody nebude mít co doplňovat, povrchově se to odpaří a v předjaří vysuší a při výsevu těžkou technikou dodělá = konvenční zemědělství končí, ovocnářství to též spolehlivě zlikviduje, to fakt není o snížku na Vánoce a fakt nemám rád katastrofické vize, souhrn zde:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-nejen-va...

# 23.12.2022, 08:35

Yurri
Otepluje se. To rozhodně nechci rozporovat. Ale zatím nejsou vidět žádné známky akcelerace oteplení, spíše naopak. Nejteplejší rok v historii měření je stále 2016 (globálně) a 2022 bude něco jako 5./6. nejteplejší. Tedy za posledních 6 let se neoteplilo vůbec spíše slabě ochladilo. Takže byl bych opatrný s nějakými soudy. Myslím že se oteplovat bude dál ale spíše pozvolna. Uvidíme co de stane až se změní La Niňa na El Niño zda konečně prekoname ten rok 2016. Zatím tato dekáda 2020-2030 nemá náběh na takové oteplení jako predvedla dekáda 2010-2020 ale jsme teprve v 1/5.

# 23.12.2022, 09:05

Aura1
Tak konci zima dočasně, nebo definitivně? Nejdřív píšete, že už vůbec zima nebude , pak zase že dokonce roku a co bude dál je ve hvězdách. Vy si neustále protiřečíte a nejen u tohoto případu. Stejně tak, když se blíží nějaká zajímavá situace. Jeden příspěvek, jaký to bude mazec a dá se říci hned pod tím, že nic nebude . Působí to hrozně zmateně a křečovitě, když hned píšete co vám blejskne hlavou. Neberte to prosím jako nějaký útok. Jen je to fakt do očí bijící . První si myšlenky urovnejte a až pak je pište;)

# 23.12.2022, 10:39

To má být jako vtip na Nový rok 12 nad nulou?

40
# 23.12.2022, 10:43

Tak jsem zkouknut indexy a zonální vítr v souvislosti s teplým počasím.

NAO jde bezpečně do plusu. AO index rychle stoupá směrem k plusu a zonální vítr míří k nadprůměru. To všechno jde na ruku teplému počasí, ovšem v dnešní době už to rovnou přinese výrazné teplo. Mírné teplo nestačí.

Čekání na nějakou slušnější zimu se teď může protáhnout na 14, 21, 30, 45 nebo 60 dní po vzoru jiných teplých zim. Nakonec nemusí přijít vůbec s pravděpodobností třeba 50-75% a když už něco slušnějšího přijde, tak to zasáhne s pravděpodobností třeba 95% pouze vyšší a horské polohy a s pravděpodobností třeba 50% i střední polohy jak kde.

NAO index, zdroj: noaa.gov
AO index, zdroj: noaa.gov
zonální vítr, zdroj: ecmwf.int
# 23.12.2022, 11:16

Udělal jsem si statistiku pro Prahu - Libuš a ke dnešní půlnoci je průměrná teplota za prosinec -0,8°C a dlouhodobý průměr je 1,1°C takže v tuto chvíli je odchylka -1,9°C. Každý další den ovšem bude teplotu navyšovat. Nicméně záleží jaké bude teplo. Vyšel jsem z aktuálního výhledu modelu ECMWF a vyšla mi průměrná teplota do konce roku +5,2°C. Přiznávám, že jsem to počítal zjednodušeně (min+max/2), ale zhruba to sedět bude. Při započítání této průměrné teploty v posledních 9 prosincových dnech mi vyjde výsledný průměr měsíce +0,95°C takže skoro normál, který je zmiňovaných +1,1°C (1971-2021).

Samozřejmě moje číslo není zcela přesné, ale dá se říct, že +/- pár desetin vyjde prosinec jako zcela normální měsíc. Prostě bylo 10 dní normálně, 10 dní hodně pod průměrem a 10 dní hodně nad průměrem.

40
# 23.12.2022, 11:49

JohnBattler
No chtěl jsem napsat pěkný výpočet, ale je vlastně zbytečný, protože se to dá krásně odhadnout na základě 1. průměrné dekády, 2. podprůměrné dekády a 3. nadprůměrné dekády s podobnou opačnou odchylkou jako v 2. dekádě.

K oteplování: Je třeba si uvědomit, že údaj +0,4°C za 10 let se nevztahuje na zimní měsíce, ale na celý rok. Když už to píšeme v tématu o zimě, tak rovnou říkám, že zimní měsíce se oteplují nejrychleji.

496
# 23.12.2022, 17:22

JohnBattler
To Tvé tvrzení o (ne)akceleraci tepla, porovnání posledních 6 let apod. je zkreslené a často nesmyslně uváděné. Pokud se člověk podívá na jakékoliv grafy, srovnání, povídání tak uvidí jasně daný vývoj. Např. zde - https://berkeleyearth.org/global-temperature-repor... a nebo https://twitter.com/NASAClimate/status/16059694132... a nebo hezky i zde - https://crudata.uea.ac.uk/~timo/diag/tempdiag.htm Tvé tvrzení o posledních 6ti letech zpomalení či lehkém ochlazení se dá v tom grafu najít prakticky kdekoliv. Realita je absolutně jiná (vůči celku či delší periodě vyhodnocení). A navíc La Nina je chladná fáze a globální teplotu snižuje. A La Ninu máme nyní myslím 3.tím rokem ...

Ano, ochlazení možná způsobí nějaký velký výbuch sopky či jiný, nečekaný vliv.

Nechci tady vypisovat, jaké budoucí scénáře nás čekají. Pokud ale člověk tomu alespoň trošku rozumí (lépe řečeno chce rozumět), pak prakticky veškeré vlivy budou oteplování nadále zhoršovat a možná i zrychlovat. V poslední době se mluví o tom, jak výrazně rychleji taje Arktida, Sibiř apod. Do toho velkou neznámou budoucí vývoj Golfského proudu, který by mohl zpomalovat a přinést někde ochlazení ... ? Na druhé straně činnost člověka a jeho emise se dle mne začnou (lehounce) snižovat tak 2030-35.

Jinak k tématu vlákna zima 2022-23 - vortex tu probíráme prakticky denně. Aktuální vývoj je zesílení a propojení až prakticky do nejnižších pater a to je záruka toho, že chladný vzduch zůstane uzavřen hodně na severu. Ale po Novém roce resp. v lednu se maluje postupné zeslabování k průměrným hodnotám. O možném narušení se mluví někdy po 10.1., kdy by ve spodních vrstvách troposféry mohly vzniknout zajímavé kombinace tlak. útvarů a možná by poslaly nějakou vlnu směrem výše. Vývoj vortexu v hladině 10 hPa někdy k 07.01.2023 - https://twitter.com/Baller5161/status/160608511796... každopádně vortex by po 10.1. mohl ve spodních hladinách být opět lehce až mírně nabouraný, zpomalený - https://twitter.com/WorldClimateSvc/status/1606019... zde mne napadá srovnání s vortexem někdy kolem 07.12., kdy měl doslova tvar kalhot :) a proto jsme měli "štěstí" a dostali onu 10ti denní zimní epizodu. Ale ona deformace v nižších hladinách může být jakákoliv a třeba naopak přinést zimu do Sev. Ameriky a Evropa zůstat v teple ...

Po 7.1. by mohla vzniknout / převažovat Skandinávská blokace - https://twitter.com/GaryHos97314417/status/1606173... bude velmi zajímavé resp. důležité, jaké to bude uspořádání. Modely to stále vidí i po 15.1. do tepla (nevhodné uspořádání) ... tak držme palce, ať to nakonec dopadne dobře a máme zimu zase třeba na týden či dva.

Aktuální MJO - https://twitter.com/PvForecast/status/160632437513...

A závěrem zajímavý tweet resp. rozbor zde - https://twitter.com/peacockreports/status/16060358... doporučuji přečíst všechny komentáře pod daným tweetem (nejsem si jistý, ale člověk pokud není registrován na Twitteru tak vidí jen pár příspěvků/komentářů, jinak to po něm chce přihlášení?).

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.