Diskuse o počasí Zimní počasí i v nížinách na přelomu ledna a února?
VKH,Ondras
Tak to je hodne velka skoda, ze turiste prisly o takove misto. Nepujde to jen tak nahradit. V dnesni dobe uz se na jakekoliv spolecenske udalosti nebere duraz a turistika take upada, lide uz jsou zalezly doma, zvlaste posledni dva roky.
Bylo to nahlasene az prilis pozde, nebo je prijezdova cesta pro hasice prilis dlouha a uz byl v dobe prijezdu pozar prilis veliky. V takovem stadiu uz oprava nebude mozna.
Kdovi jaka je vlastne pricina, nejspis nejaka nedbalost.
Petrovi75 se nedivím, jeho oblast je pro sníh přívětivá. U něho normální zima znamená asi 50cm. Jinak Šumava vede se sněhem už od začátku zimy. Blatný vrch 117cm, výsledek nadprůměrných srážek i přes oblevy a teplejší počasí na JZ, než SV. SV měl nižší teploty, ale méně srážek. Ve výsledku jsou srážky stejně důležité jako teploty pro celkovou výšku sněhu.
Today2
Nemůžeš porovnávat jen hřebeny nad 1300mnm.
Množství sněhu na nejvyšších hřebenech je jedna věc, množství sněhu v polohách, kde žijí lidé, kde jsou zimní střediska, je věc jiná..
A v polohách cca 700-1100mnm byla Šumava po Novém roce úplně bez sněhu, narozdíl od S a SV hor..Pak tam napadlo žalostných cca 15cm.. Až poslední týden, dva se Šumava se sněhem i v těchto polohách zase zlepšuje..
Měla dobrý začátek zimy, to jo, pak ale až druhou půlku ledna...
To je tedy zase synoptika. Studená část okluze již dorazila a teplota ze +4,5°C spadla na +2,7°C, srážky zatím v dešti, ale mělo by se to zachvilinku změnit. Pěkně chumelí v Olešnici, nebýt zase po týdnu v další karanténě, tak bych hned vzal běžky a jel se tam projet
TommyAst
Moc nejezdím na hory, ale připadá mi, že hafo lidí místo ciziny volí dovolenou po Česku, vždyť tam je v létě prý narváno, ale asi jak kde, my jsme národ turistů, to je přece na o nás známo. Téhle chajdy je mi strašně líto, mladí by tam dali kebab, telata, tohle má duši a toho řemesla tam, to obdivuju, bohužel v budoucnu nám to postaví 3D tiskárna podle kopie, fandím novým technologiím, ale principiálně tím spíš opovrhuji.
Jinak Jihlava aktuálně 0, ale sněžení asi přejde do mrholení, vlhké oslizlo.
Ondráš*
Vede, často, ale jen ty hřebeny. Střední, centrální oblasti už ne, ty trpí čím dál více oblevami..
40 let jsem žil v šumavských 760mnm., 70tky, 80tky, bývalo to se sněhem o dost lepší, prostě chladněji... V polohách 700-800 mnm spadlo klidně 20cm nového na TF, k tomu 10-15 na studené..
To je dnes při JZ, Z proudění v oblasti Šumavy v téhle výšce už v podstatě nereálné..
Ondráš*
Jenom nejvyšší, hraniční návětrné hřebeny nad 1200mnm.. Šumava jako celek ani náhodou na tom nejlépe se sněhem není.., ne při teplejších zimách. Polohy 700-1100mnm nemají proti stejným polohám na S, SV horách šanci... kvůli častým oblevám, které nejvíce postihují právě JZ, tedy Šumavu...
V centrální Šumavě bylo ještě minulý týden v polohách 1000-1100mnm pouhých 15cm sněhu..
Doufám že i na východ výraznější srážky dorazí. Leden zatím na Moravě srážkové podprůměrný viz https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/ok/SUC...
Na horách bída 20_30 cm, hřebeny do 40, lysá pouhých 63
Taky jsem o té chatě slyšel už ráno na netu, ale ani mi to moc neříká nikdy jsem tam nebyl tak možná se základkou, ale to si nepamatuji. Jen jsme kolem ní párkrát v minulosti projeli za prací na Hanou.
Jinak v noci po teplé frontě předpověď slibuje sílící vítr a přeháňky a možnost bouřek.
No ten vítr zítra to asi bude maso. Co maluje Aladin i u nás to jsem tam viděl málo kdy. Noo snad nebude moc škod.
Tady je ta samá mapa v trochu lepší kvalitě. Používá se hlavně pro stavebnictví - střechy.
Tady je něco o tom jak vznikla: Nejprve se zvolí období pro ukládání výsledků. Nová mapa disponuje 45 ročními maximy (1961-2006 vč.). Po celý rok se sbírají sněhové údaje v daných lokalitách a největší zatížení z celého roku se zapíše.
krytiny-strechy.cz
Tak samozřejmě by chtělo to aktualizovat, zimy do roku 2006 vs. zimy za posledních 10-15 let, to je velký rozdíl...
Podrobná verze: https://www.dlubal.com/cs/oblasti-zatizeni-snehem-...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.