Diskuse o počasí Vánoce 2021 - počasí
Zkouknul jsem nové výstupy a přijde mi to furt stejné. První ochlazení nebude až tak výrazné, pro mě předpovídá GFS celodenní mrazy nad +200h dopředu až od 22.12. To je pořád daleko a bůhví jak to dopadne. Nad +200h se pohybuji na teplotách někde mezi 0°C až -5°C. Od 18.12. do 22.12. od +4°C do -2°C.
Jinak jsem si všimnul, že čím méně přesný model s nižším rozlišením, tím předpovídá nižší teploty. Možná nakonec celodenní mrazy v nížinách nebudou, ale jen kolem 0. Ale ty předpovědi vypadají celkově mrazivě. Asi by to chtělo větší pokles v 850hPa, kde se to v průměru pohybuje někde na -7°C až -9°C. Ale záleží i na typu proudění apod. Samo o sobě to až tolik neříká o tom, kolik bude ve 2m.
Opět to GFS posunul na V, všiml jsem si, včera jsme byly na Štědrý den ještě v modré barvě cca -10 až -12 ve výšce a teď už jen -4 ve výšce to by znamenalo mráz až nad vyšších poloh, ledový propad dává až nad Rusko, možná fakt nic nebude a zmizí to ochlazení úplně jak v tom 2012
Jinak Vertex bude brzy kolabovat tak snad přijde v lednu silná zima, už tam má být stratosférické oteplení
Tutugon
Je vidět, že čím je to blíže, tím to modely více kouskují a jsou tam nějaké převrty. Ten GFS tam má už defacto ochlazení, oteplení, ochlazení, oteplení, ochlazení. Ale zrovna na ty Vánoce mrazivo a inverzi a pak hned SZ a rychle SV. Je jasné, že to bude dynamické a nebude to mít hladký průběh. Tyhle krátkodobé výkyvy se právě nedají vůbec určit na delší dobu. Z ansámblů člověk vidí jen jakýsi průměr možností, což ve výsledku moc nepoví.
Tutugon
Že západně, SZ od nás bude teplejší vzduch, to je v pořádku, s tím se počítá..Bude ho tam vynášet TV..
My máme být na přední straně v chladnějším až studeném proudění od S, SV..ale to jak studeném, na to je brzy..
Jak to celé příští týden bude je teď opravdu předčasné soudit.. Počkejme si až se ustanoví TV v oblasti VB..a jak to bude na jejím ,,obrkolotoči,, vypadat, fungovat..
Ta bude řídícím tlakovým útvarem..
Prady
Třeba podle mě je slabý mráz ta nejlepší možnost (vzhledem k okolnostem). Pokud bude teplo, bude také neskutečně mokro (a to i přes to, že nebude pršet - viz ty hromady sněhu, které nyní tají). Za slabého mrazu se dá jít ven na procházku, i na delší. Mohlo by být i trochu sněhu, ale když nenapadne, nic hrozného se také nestane.
Tak GFS je teď luxusní dává tam na úterý tlakovou níži nad polskem takže srážky i u nás, napadl by snih i v nížinách a přesně na Štědrý den sněžení na většině území a příchod silných mrazů, sněžení při hodně mrazivých teplotach
Hodně velká změna, snad to tam vydrží ty srážky
No vlastně nic jasného není, předpověď na +200h omg... Jediné co máme je nejpravděpodobnější scénář určitých hodnot, jako teplota, srážky apod., jenže modely si to vždy změní, času mají ještě hodně, ve výsledku je pak vše trochu jinak... Za pár dní bude nejpravděpodobnější scénář jiný, než je teď.
Každopádně je to teď luxus , v příštím týdnu 30 cm sněhu , celodenní mrazy a noční teploty hluboko pod bodem mrazu. Ale zase je pravda že minulý výstup byl sice také mraziví , ale úplně na sucho. Mrazy jsou v příštím týdnu asi už celkem jistý , ale ty srážky to je ještě hodně nejisté.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.