Nejsem v tom úplně zběhlý, ale mám za to, že ten hlavní běh disponuje něčím “extra”, co z něj dělá právě ten nejdůležitější běh. Samozřejmě pokud je dalších 29 ansámblů pod tím hlavním, je šance na chladnější počasí o něco větší. Tak se nabízí otázka, zdali ten hlavní běh není přeceňován a zdali má smysl dělat takovéto na první pohled jednoznačné grafy, když 29 ansámblů muže být úplně jiných?
Diskuse o počasí Vánoce 2021 - počasí
vojta-černošice
Z mých zkušeností: Hlavní běh je přesný zpočátku, na delší dobu 7-14 dní často uniká do extrémů, které většinou nenastanou. Průměr scénářů eliminuje a vymaže extrémy a drží se v mezích obvyklého počasí, ovšem pořádně nezachytí běžné menší výkyvy. Jednotlivé ansámbly jsou jen skládačka do celkové mozaiky a sami o sobě nemají velkou váhu. Hlavní běh vychází z naměřených dat, ansámbly z mírně pozměněných.
Today
Ale Today já neříkám, že je to nějaké moje "know how". Já je rád využívám, protože vím, že berou ohledy na vícero jednotlivých numerických hodnot, které hlavní běh nevyužívá. Tady nikdo netvrdí o tom, jak je to jisté. A já už vůbec netvrdím nic o jasnosti ze tří ansamblu. Achjo už je to stejné jako na meteoforu.
Myslím, že řešit třicet běhů a z toho průměr, no... pamatuju tady na webu troje Vánoce a tři zimy, vždycky se to stejně zvrhne zhruba v toto: GSF dává zimu, hurá,.. večer.. dává teplo, ecák drží zimu, ICON taky.. bude zima! Ráno: ICON i ecák mají teplo, GSF tam dal zimu.. hurá.. Je zajímavé, jak je pak citován a zdůrazňován model, co tam má zimu.. . Touha, to je teda věc... ale nedivím se letos vůbec, kam člověk koukne žádná jistota v horizontu delším jak 3 dny.. výstupy modelů, pořád změny, koukal jsem na výstupy vortexu, fakt v delším horizontu samá změna, jet stream, každý den jinak.. jednou je někde ukazována silná výše, pak mírnější, pak takové nic a zase silná.. a to jsou modely co z něčeho čerpají a my tady čerpáme z těch modelů... a není se moc čeho pevně chytit...a pak se tu říká,.. prd víš, si říkal, že bude tak a tak, apod.... A tady přitom svítí ještě teď pěkně slunko, a je krásně, a mě to stačí!
Stačí ať tam na severu foukne svatý Petr a dá se to víc do pohybu cesta je nakonec otevřená, zatím, ta nejistota je tu právě tou dynamikou kdy nad celou Evropou je to úplně nemastné neslané,akorát ta výše je tam kde měla být.Sever ,severovýchodní proudění má pořád nej šanci dokud je otevřeno,...záleží jen jak mohutně pronikne k jihu
Today
vojta-černošice
Je to vždy stejné, ansámbly jsou téměř identické na první 3-4 dny, pak se to začíná rozjíždět, čím dál v předpovědi, tím více, takže ty extrémy ať už do tepla nebo do zimy se zvětšují.. Takže význam, nějakou přesnost, ty grafy mají jen na pár dní..
Luka S
Ano, je to od SSV otevřené, ale nemastné.. neslané.
Ono se to nějak vyvrbí..
Aidamko1
Já jsem to nemyslel vyloženě kriticky, ale trochu to tak vyznělo, že disponuješ něčím "trochu navíc"...
Co je stejné jako na druhém fóru? Někteří jsou tam namyšlení rádoby profíci. Za to já nemůžu a ještě se přidej k nim prosimtě. Diskuse je o nějakém respektu a ne o tom, že za každý nepovedený příspěvek budu hned někoho "hejtit".
Já teda myslím pánové a tím se nechci nikoho dotknout, že ty vaše rozbory o skvělém rozmístění tlakových útvarů, které nám zajistí zimu byly tak trochu zcestné
Tady už se oslavovala zima, přitom teď to vypadá dost bledě. Modely otočily do tepla a víme jak to dopadá....většinou když dávají teplo na týden dopředu, tak už se to nějak extra nezvrátí.
S tím, že výhled je pro Evropu ideální a pro USA mizerný bych byl taky opatrný. Věřím, že během ledna se to výrazně obrátí a minimálně únor bude pro Ameriku brutální. Apropo 8.1. s manželkou odlétáme a během zimy bych se měl pohybovat hodně po Michiganu, tak snad se mi podaří zaznamenat svůj první "lake effect snow" v životě Wisconsin bohužel půjdeme až během jara.
Prady
Zachar
Třeba se to ještě otočí musí! Třeba Gem už tam něco dává Jet stream má trochu níž takže možná bude i rozhraní nad Střední Evropou ale kde bude je otázka, třeba ma S ČR by mohly mít bílé Vánoce, Jinak jak Aidamko1 psal o těch ansámblech 7,13 a 17 tak už jsou zase v zimě, uvidíme
Prady
Ty zcestné nebyly..Nevim jak moc to sleduješ, ale TV někde mezi VB a Islandem a TN nad SV Evropou jsou nej předpoklady pro příliv zimy ze severu.. Jenomže TN nad SV Evropou se zatím nekoná, je tam spíš nevýrazné tlakové pole..to je kámen úrazu..
Podle mýho je o dost zcestnější donekonečna jásat nebo brečet nad každým jedním nebo dvěma výstupy modelů..
Apropos, ty víš jistě že za týden bude teplo a bez sněhu..? Protože to teď říkají výstupy.. Vážně.?
Já bych počkal ještě pár dní.. Vždyť to celé může dopadnout úplně jinak, může být teplo ale i sníh a nemusí přijít srážky ze S..ale klidně odjinud..
swan1
Já osobně tomu dávám čas do neděle/pondělí. Pak už bude téměř jistý minimálně ráz počasí, jestli bude zima nebo teplo. Nicméně ze zkušenosti mi přijde, že jakmile modely dávají párkrát po sobě teplo, na týden dopředu, tak se to z drtivé většiny vyplní. U výstupů se zimou to tak často nebývá....
Prady
Ono to může celé dopadnout úplně jinak..
Pokud se něco vytvoří ve Středomoří..
Může to pak být klidně rozhraní kdesi nad stř Evropou...a tam nemusí být jasné ani den, dva předem..kde přesně bude ta dělící čára sněhu a deště.. Je to všechno ještě hodně otevřené... Ostatně jako kterákoliv jiná situace týden předem...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.