palma Jen tak pro zajímavost, ten banánovník ve skleníčku, nevymrzl by odspodu? Někde jsem četl, že v té historické zimě 1929 promrzla zem víc než metr do hloubky, takže popraskalo všemožné potrubí...
ludvicek Okolo banánovníku jsou zapuštěné 10 cm tlusté polystyrenové desky do hloubky 70 cm a na tom je ta budka, u palem to mám taky.... ale ještě tu takhle nemrzlo, tak nevím...
palma Jo parada, to bych na jednu stranu bral. Ale co by to udelalo s cenou plynu a elektriky by bylo dost tragicky. Jestli by vybec elektrika byla. To by pak byly spis blackoutovy prazdniny
Ai-kun Jo, jo, uvalíme pro jistotu sankce na Putina, na Nord stream, a vůbec na dodávky plynu z Ruska.. bude sranda.....ohřejem se u ohníčku, ale to nám kvůli emisím zakáže EU.. tož zbývá živočišné teplo..
Předpovědi rychle skočily do tepla, kdo sleduje ansámbly, tak ví, že hlavní běh GFS je krajní možnost, jinak se to hodně oteplilo. V 850hPa už je v průměru scénářů jen kolem -5°C, celodenní mrazy pro nížiny defacto smazány. Většina scénářů je mnohem teplejších. ICON i ECMWF se mi zdá, že volí okrajovou možnost vylití Arktického vzduchu, jinak ho tlačí spíše na východ do Asie. GFS zdá se dýchá z posledního. Takový skok do tepla jsem nečekal a možná bude rozhodující. Šance pro pořádnou zimu se snížily tak na 20%, pro obyčejné ochlazení zvýšily tak na 80%. Ještě, že je před námi leden... Něco většího ještě bude, tomuhle už moc nevěřím...
Mě by se líbilo i malé ochlazeni , přes den kolem -2 a v noci kolem -5. S občasným sněžením , to by mě bohatě stačilo. Jinak dneska poslední den se sněhovou pokrývkou , zítra už bude nesouvislá. Zatím máme 13 dní se sněhovou pokrývkou v prosinci , což je hodně dobré.
No, jinak trend předpovědi zatím nahrává blátu. Klasicky se ochlazení zmírní a posune (všimněte si zejména neděle). Samozřejmě čekám do neděle ještě minimálně tři zvraty v modelech.
kuba No chladnější než současný GFS už snad ne. Každopádně toho studeného vzduchu bude hodně ať už se propadne sem nebo na východ Evropy. Pro leden to tak znamená solidní šanci na zimu.
Vypadá to čím dál víc bledě. Ty malůvky co tam má GFS mezi svátkama jsou samozřejmě úlet, kterej se nestane. Za život už jsem tam takových viděl desítky a nikdy se nevyplnily, aby bylo plošně všude tolik sněhu a do toho mrazy kolem -20
Já nevím ale uz je tu pořád dokola čtu jen že, "Už to vypadá bledě"!"No to je úlet tenhle výstup!"Tak zase je tam změna".... Pochopíte že to nemá cenu teď řešit,Vánoce jsou až příští týden v pátek, ne zítra ani pozítří,a řešit situaci která nastane za více jak +3 dny je hloupost....tak klid,stejně to nikdo z nás neovlivní,prostě nějak bude a štědrý den bude tak jako tak, ať je bláto a +10 nebo sníh a -10.....
Novorolak Jen rýpete nic víc, běžte si mindráky řešit jinam. Tady se bohužel neřeší předpověď počasí,ale co by si kdo přál a stále dokola, což je rozdíl.Pěkný den