Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2021/2022

109
# 18.02.2022, 12:15

Ondráš*
Nemůžu si pomoct, ale působí ten článek na mě trochu bulvárně. Poučenému laikovi nic moc nového neřekne.

15
# 18.02.2022, 12:18

ludvicek
Bulvární článek. Autor: Pavel Karas :D. (asi nejznámější meteorolog v ČR)

On to napsal tak, aby to pochopil kdokoliv včetně lidí, co počasí vůbec nerozumí. Proto to tak může působit z pohledu někoho, kdo se v tom tak nějak už orientuje. Bulvár je úplně něco jiného.

No ale už to začíná... Prodloužení zimy do jarních měsíců :D. Kdo tu psal něco o teplejším jaru? :D Asi nevyjde. Respektive bude opět chladnější.

109
# 18.02.2022, 12:31

Today2
Pavla Karase samozřejmě znám, ale jen jméno autora objektivně úroveň článku nespasí. Mám taky nějaké vzdělání, abych mohl vést polemiku třeba dokonce i s Dr. Karasem.
Abych ale byl konkrétní... "Výrazně nižší teploty, než bývá na konci zimy a na začátku jara obvyklé, se budou týkat s větší pravděpodobností Severní Ameriky a severní Evropy. Případné dopady na zbytek Starého světa se v současnosti ještě nedají přesněji specifikovat." To je klasické "vím, že nic nevím".

Dále "Proměnlivý charakter počasí s dostatkem srážek i s hodně proměnlivými teplotami se čeká až do konce února. " Hodně proměnlivé teploty mají kde? U nás je přes den trvale zhruba mezi +6 a +12 a nic moc se na tom nemá měnit.

Jak říkám, podle mě článek o ničem, titulek vyloženě laciný.

15
# 18.02.2022, 12:49

ludvicek
Tak zkusím trochu oponovat/korigovat.

1. pasáž: Pavel Karas má pravdu v tom, že severní oblasti za polárním kruhem mají větší zimu, protože silný polární vír tam momentálně "uzamknul" Arktický vzduch. Poznámka o nejistém vývoji je standardní. To i zde na diskuzi pořád někdo píše, že výhledy jsou nejisté, pokud opravdu jsou.

2. pasáž: Má zcela pravdu, protože ta proměnlivost spočívá v tom, že nás budou opakovaně přecházet teplé/studené fronty a tedy teplotně odlišné vzduchové hmoty. Ono se to projevuje spíše na horách, kde teplota více kolísá.

Tím, že toto proměnlivé počasí trvá už hodně dlouho, to samozřejmě ve výsledku působí spíše naopak monotónně, ale proměnlivost v tom pořád je. Nastal tedy paradox, kdy máme počasí monotónně proměnlivé. :D:D:D

15
# 18.02.2022, 13:21

Tyto 3 mapky mluví za vše - průměr za 10 dní.

Teplota ve 2m, climatereanalyzer.org
Odchylka teploty ve 2m, climatereanalyzer.org
Tlak vzduchu, climatereanalyzer.org
384
# 18.02.2022, 13:26

Today2
Doporučuji se smát, až na to přijde čas, jinak může jeden vypadat jako smějící se ... , mimo to je ten článek nejméně z poloviny okopírovaný ze Severe Weather, A jak jste určitě v tom článku přečetl, píše stam stylem MŮŽE prodloužit zimu, což i nemusí, dávám si tu pauzu do tohoto víkendu, kdy by se to v dlouhodobém výhledu mělo, dle všeho, vykrystalizovat, já osobně tam moc nějakých znaků pro chladné jaro nevidím, zatím to za cca 14 dní ukazuje v centru víru již o nějakých 10℃ nižší teplota rychlost taky půjde posléze dolů.. takže, tak. Dneska ta podrobka na jaro vyšla zde: můžete se začíst..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/spring-...

168
# 18.02.2022, 13:36

Today2
No ale už to začíná... Prodloužení zimy do jarních měsíců :D. Kdo tu psal něco o teplejším jaru? :D Asi nevyjde. Respektive bude opět chladnější.

Ono by bylo fajn místo bezcenných řečí se podívat na realitu, protože polární vortex bude v březnu ještě více posilovat, takže na rozpad to vypadá až na konci března, což je pro Evropu již mimo hru, protože již v té době nekorigují proudění zimní tlakové útvary.

Navíc i kdyby se zde ochlazení projevilo, tak až někdy v půlce dubna, ale zatímco v minulých letech byla mohutná TV nad Sibiří zdrojnicí nezvykle chladného vzduchu, tak letos tomu není, takže by se z takových 22°C ochladilo na 10-15°C, pokud tedy vůbec.

ludvicek
Netajím se tím, že PV je jednou z věcí, kterou mám celkem našprtanou, ale článek na mě osobně působí trochu nemastně, neslaně také. Bulvární rozhodně není, je tam plno poučných věcí, ale redakce, která článek vložila na web si titulek lehce přiostřila, což nakonec připomíná lehce bulvár.

Obsah článku je v pořádku.
Abych ale byl konkrétní... "Výrazně nižší teploty, než bývá na konci zimy a na začátku jara obvyklé, se budou týkat s větší pravděpodobností Severní Ameriky a severní Evropy. Případné dopady na zbytek Starého světa se v současnosti ještě nedají přesněji specifikovat." To je klasické "vím, že nic nevím".

Jenže je tomu tak. Pokud máte to patřičné vzdělání, tak jistě víte, že na dopady PV mají vliv sezónní tlakové útvary, které letos v podobě TV nad Sibiří s námi hrají ruskou ruletu. Ono v současné době nelze tvrdit, že to bude 100% na jednu stranu. Zasáhnout do toho může MJO (to už de facto zasahuje, vortex má posilovat). Letos to vypadá, že PV na jaře nebude mít na Evropu skoro žádný vliv.

PV 6.3.2022, možná rekordní hodnota zonálních větrů, které budou navíc zesilovat
15
# 18.02.2022, 13:49

Aidamko1
No nechci se hádat, ale podle mě je od tebe vidět opět jakýsi meteo-servis s velkými trhlinami, který prezentuješ jako něco senzačního nebo téměř jistého.

Možné rekordní hodnoty zonálního větru je dle mě přehnané. Stejně tak zesilování PV v březnu, které nikde nevidím. Na obrázku je vidět opět nárůst, ale rekord asi ne. Máš hodnoty zonálního větru z ledna 1993 nebo února 2020? To byl polární vír ještě o poznání silnější.

Co se týče vývoje PV, myslím že je to hodně nejisté. Pořád se to mění. V březnu zesilovat PV asi nebude, spíše naopak na jaře vždy slábne. Nechápu, jak si na to přišel.

ECMWF.int
109
# 18.02.2022, 13:54

Aidamko1
Jen dodatek, nemám mat-fyz, abych mohl polemizovat o odborných meteo záležitostech, ale vzhledem k tomu, že jsem kdysi napsal velmi odborný článek (diplomku), mohu snad polemizovat o kvalitě článku samotného. Navíc pokud někdo napíše, že článek musí být dobrý, protože ho napsal někdo, tak tohle mě osobně vždycky zvedne že židle, protože nikdo nemá absolutní patent na rozum.

168
# 18.02.2022, 13:56

Today2
Velké trhliny tam nejsou, od 1-13.3. vortex bude posilovat, dle nejnovějších výpočtů (tvé jsou z včerejšího rána, já používám dnešní výstupy z 06UTC) až někam do půlky března a posléze pozvolný rozpad. Někdy kolem půlky dubna, ale pokud k tomu přidám ty 3 týdny, tak tedy nevím zda v květnu přijde nějaká velká porce ochlazení. Ještě bych rád dodal, že tlakové útvary mluví spíše pro USA.

Jinak dle nejnovějších výstupů se zonály dostanou k 51m/s, což jsou rekordní hodnoty, protože tlustá červená čára je výrazně níže, navíc kolem 6-12.3. je tam dokonce čára i nad nejvyššími hodnotami, takže to bude na nový rekord, ale může se stát, že se tak nestane a vortex rychle oslabí.. To není přehnané, přehnaný úsudek vypadá jinak, třeba jako 47°C v létě, nic ve zlém tedy, jen chci uvádět vše od srdce a na pravou míru.

ludvicek
Jasan, názor vám neberu, je pravda, že ve článku je několik částí, které jsou přinejmenším lehce nabouratelné, protože se tam spíše hraje na dojmy.

384
# 18.02.2022, 13:57

Today2
No, osobně na vašem grafu vidím tlustou červenou čáru, tedy střední průměr, a pak horní tenkou červenou, to je horní hranice, a dole další tenkou červenou linii, což bude dolní hranice, a z těch ansámblů vyplývá tedy co? Já je vidím nad horní hranicí a to že docela dost..

15
# 18.02.2022, 14:00

Aidamko1
51 m/s rekordní hodnoty? Jak si na to přišel prosím?

Před pár dny tam bylo přes 60 m/s a opakuji, že v únoru 2020 a lednu 1993 byl polární vír silnější, než letos.

U obrázku PV máš 43 m/s a u toho napsané: možné rekordní hodnoty. Tak jak?

384
# 18.02.2022, 14:06

Today2
Vy víte jaké jsou rekordní hodnoty pro ten který den? To je k nalezení kde? A výraz dosahuje rekordních hodnot, je o určitém rozptylu, ale mám dojem, že hnidopichovat se v tom je trochu mimo lajnu, ostatně i na meteowebech se píše a psalo o rekordních hodnotách..

168
# 18.02.2022, 14:07

Today2
A já opakuji, že rekordy jsou k datumu. Ono mě pobavilo, že jsi před pár dny nevěděl pomalu nic, ale najednou tady argumentuješ o tom jak v roce 2020 a 1993 byl vortex silnější. Možná, ale jak na tom byl v březnu? V prvním případě byl rozpadlý a v druhém také ne? Achjo, já se tady celkem jasně bavím o půlce března a hodnotám vztaženým k této časové době. Né o lednu a únoru.

Navíc také píši v časovém období 1-13.3., takže je jasné, že k té 50m/s se to dostane později, když to zesiluje postupně.

Zonální větry, většina výstupů očekává v březnu sílu zonálních větrů kolem 50m/s
376
# 18.02.2022, 14:09

Pánové, asi takhle..
Ten článek p.Karase, to jeho sdělení, je určeno široké laické veřejnosti..
Nikoli ,,meteo-specialistům,, zdejšího fóra:D
Nechápu něčí rozhořčenost nad tím, že nepřinesl nic nového..To si za cíl ani v nejmenším nekladl...
No dál se nám tu koukám doslova přes noc objevil specialista na PV a zonální větry, který dle svých vlastních slov o tomto ještě minulý týden neměl ani tucha...
Je to všechno dosti úsměvné...:)

15
# 18.02.2022, 14:14

Aidamko1
palma
Tak už chápu v čem je problém. Aidamko1 píše o rekordních hodnotách, ale neupřesnil, jak to myslí. Já si pod slovem rekord představuji vždy něco absolutního, ne vztaženého k určitému dni. Tady o rekord jít určitě může, ale nemám žádné data, takže nevím.

swan1
Ne nejsem žádný specialista, jen reaguji na tvrzení, který se mi nezdají. Úsměvné je spíše to, že Aidamko1 mě obvinil z bezvýznamných řečí a nepochopil určitou srandu a nadsázku. Někteří to berou moc vážně jako nějaký argumentační souboj. To je úplně zbytečný.

# 18.02.2022, 14:18

Já teda nějaké studené jaro neočekávám a ani dlouhodobé modely např. ECMWF nebo CFS rozhodně nedávají žádný podprůměr. Naopak bych si vsadil na jaro velmi teplé. Únor tyto modely docela trefily. I když je pravda, že odchylku +4 nedávaly spíše jenom +1-2°C. Ale na březen a duben tam jsou spíše červené barvy a modré jsem neviděl už několik týdnů. Bohužel pak stačí v druhé půlce jara jeden studený vpád a je po úrodě ovocných stromů.

Today tady zase exceluje se svými předpovědmi. Nedáš si pokoj a nedáš s tím mudrlanstvím.

PS: Rozpad vortexu automaticky neznamená chladný vpád do střední Evropy to je třeba si uvědomit. Takže ano vortex se někdy rozpadne asi až docela pozdě, ale kdo ví zda a jaké ochlazení nám to přinese...

15
# 18.02.2022, 14:23

JohnBattler
Ale jo ty mudrlante:D

168
# 18.02.2022, 18:43

palma
https://www.severe-weather.eu/long-range-2/spring-...
Tady i nějaké nastínění od severe weather ohledně jara. Očekává se, že silný polární vortex na Evropu bude mít vliv především po stránce NAO+, takže se očekává více TV nad Středomoří a JZ Evropou, což k nám přináší JZ proudění. Srážek se také moc nečeká, protože silná oblast TV bude blokovat atlantické vlhčí proudění.

A ještě pár odkazů od kolegy Marka Kučery.
https://mkweather.com/ecmwf-6-week-forecast-for-eu...

ECMWF čeká po vzoru GFS teplé jaro, ale zejména v první části lze očekávat časté hluboké TN, které mohou přinášet i poměrně velké škody. Také lze čekat, že bude později poměrně málo srážek.

https://mkweather.com/nao-leading-pattern-minimall...

A moje oblíbené indexy. NAO+ lze očekávat až do pozdějšího jara, takže lze očekávat teplé, zpočátku větrné a deštivé počasí. Z čeho NAO+ vychází? Zejména z absence zimních tlakových útvarů, které nad Evropu nedokáží nahnat ani stopu ledového vzduchu.

A zde něco málo výhledu od pravého odborníka na polární vortex, který patří k těm nejlepším na celém světě.
https://twitter.com/judah47/status/149430903536928...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.