Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2021/2022

379
# 10.02.2022, 20:08

ROFA
To věřím
Já se pudu taky sklouznout, asi z Modravy na Březník, tam ještě ,, trochu,, sněhu je;-)

15
# 10.02.2022, 20:24

Letošní zima skončí asi výrazně teplotně nadprůměrná. K extrému to bude mít asi ještě daleko. Stále pochybuji o závěru února. Myslím, že je pořád šance na otočku a silné mrazy v podobném načasování jako v roce 2018, tedy na úplný závěr. Tak po loňské relativně chladnější zimě máme letos jednu výrazně teplou. Tak jsem zvědavý, jaké budou příští zimy, protože začala nová dekáda s velkou nadějí, že se ukáže, že ta předchozí byla mimořádně teplá a tato nová může být třeba o 1°C chladnější a vyvrátit tvrzení o čím dál prudším oteplování podnebí.

148
# 11.02.2022, 18:29

jelikož jsem neměl potřebu sem nějakou tu dobu chodit... nashromáždil jsem pár fotek z týhle zimy..
zhodnocení letošní zimy je dosti pozitivní. celkem dost dní se sněhovou pokrývkou a i 2mi kalamitami

1. kalamita byla 28. listopadu viz fotky níže

148
# 11.02.2022, 18:41

další přišla kolem 10. prosince viz fotky
v té době jsem byl v karanténě takže jsem nemohl do terénu

96
# 11.02.2022, 20:40

swan1
Nakonec nečekaně napadlo víc sněhu než jsem čekal, takže rychlý přejezd na firnu s popraškem už nehrozí. Aktuálně od rána 8cm těžkého sněhu a celkem rychle se tak vracíme k vrstvě sněhové pokrývky před oblevou.

15
# 11.02.2022, 21:16

Tak zonální vítr (JZ/Z) je v okolí severního polárního kruhu na 60° s. š. momentálně hodně silný a v nejbližších dnech ještě zesílí, ale jinak to vypadá na docela setrvalý pokles směrem k průměrným hodnotám. Je vidět, že je to hodně nejisté, podle toho jak jsou křivky rozhozené. Takže jsou varianty, že bude slábnout velmi rychle nebo pomaleji. K rozpadu polárního vortexu by tak čistě teoreticky mohlo nastat už v půlce března. Pokud by se v příštích výpočtech křivky více propadly dolů, tak by se mohl vortex rozpadnout už začátkem března. Je to jen určitá ne moc pravděpodobná varianta. Myslím, že šance na chladné jaro i zimu (ledové dny v nížinách) ještě určitě je. Už jenom proto, že na běžné hodnoty (tlustá červená čára) by se zonální vítr mohl dostat už začátkem března. Na rozpad vortexu by byly asi zapotřebí záporné hodnoty.

Takže tady vidím určitou deziluzi s tím, co psal uživatel Aidamko1 a palma o tom, že rozpad nastane nejspíše až v dubnu. Je tam zkrátka větší nejistota přibývající s časem (rozhozené křivky). Jinak ti chci Aidamko1 poděkovat za tvoje znalosti, díky tobě jsem měl motivaci se zase něco přiučit. Díky za inspiraci.

ecmwf.int
379
# 11.02.2022, 21:56

ROFA
No hlásí ráno mrazík a přes den :slunce:
To by během víkendu mohlo ještě zkrustovatět...
Jinak ty zmrzlé, firnové pláně, jasný, to je pak rychlá, bruslařská pohádka:)

171
# 11.02.2022, 21:56

Today2
Takže tady vidím určitou deziluzi s tím, co psal uživatel Aidamko1 a palma o tom, že rozpad nastane nejspíše až v dubnu. Je tam zkrátka větší nejistota přibývající s časem (rozhozené křivky).
:D:D

Moje odhady o rozpadu vortexu ze včerejška.
rychlost větru i na konci února 50-52m/s, což je velmi solidní hodnota na tuto dobu. Jinými slovy pokud rozpad nastane kolem 20-25 března, tak někdy kolem 15.4.-20.4. se to projeví i v ČR, tedy pokud vůbec.

Je rozdíl kdy nastane rozpad, a kdy nastanou projevy. Já i uživatel palma jsme psali asi 5x, že rozpad nastane spíše ke konci března, což dle grafů zonálních větrů tak vypadá, ale vliv nastane nejdříve za 2-3 týdny, možná vůbec. Žádná deziluze, pouze jsi nepochopil rozdíl mezi rozpadem a projevením rozpadu.

Navíc dle těch křivek bude dle předpovědi na konci března vortex stále činný, takže rozpad může dle této předpovědi nastat ještě později než se predikovalo minulý týden :cool:

15
# 11.02.2022, 22:02

Aidamko1
Tak v tom případě se ti omlouvám. Moje chyba.

386
# 11.02.2022, 22:14

Today2
Asi takhle, jak jsem napsal, ohledně vortexu a jeho vlivu na počasí není ještě dostatek dat v čase, v meteorologii, jak jsem za těch pouhých pár let pochopil, je pro objasnění souvislostí a vlivů nutná doba více desetiletí ( jen to slunce má ten nejkratší cyklus 11 let) , takže tady to bude třeba třicet až padesát let, než se to propracuje. Na druhou stranu je chválihodné, že jste se začal zajímat o data, která vedou k porozumění souvislostí. Aidamko to tu taky říkal, zabral se do toho, a za rok už je pěkně jinde.. no, já na to nemám, bohužel, tolik času, tak jsem, kde jsem..:D. Čili zonály jste si našel, průměry větru ve vortexu v průběhu let taky.. ovšem, to že se vortex tehdy a tehdy rozpadne, zpomalí, uvolní chlad, ještě neznamená, že ten chlad, přijde sem.. a co musí být, aby ten chlad přišel i sem? Malá hádanka..hledejete dál.. MImochodem, viděl jsem vaše peripetie i na tom meteoforu, tady máte přátelštější prostředí, využijte toho.

386
# 11.02.2022, 22:22

Aidamko1
Jen tak na okraj, dle datumu bude za dva a půl týdne zima končit, nicméně mne napadá, nekončí vlastně zima právě tím rozpadem vortexu? Datum mi připadá taková divná veličina..chápu ovšem, že to tříměsíční dělení je srozumitelná záležitost, navíc nám GO bude ty přechody mezi ročním obdobím mazat jako kvalitní guma..,

171
# 11.02.2022, 22:30

palma
Tak dalo by se říct, že zima (pokud vůbec nějaká je) končí tím rozpadem PV, protože po jeho rozpadu již je znemožněno jakékoliv uvolnění chladu z Arktidy a nastává pravé jaro. Já už se nemohu dočkat jara. Už teď je nádherně tma až po 17, dostatek sluníčka, které již celkem vlídně hřeje, prostě nádhera.

15
# 11.02.2022, 22:31

palma
Tak já jsem se tam přesunul po banu zde. Tam je problém s aktivitou. Je tam zvyk napsat 1 příspěvek denně a já jim to tam silně narušil a tak se do mě někteří dost pustili. Momentálně jsou tam i technické problémy, které nikdo neřeší, takže tady je to určitě lepší.

273
# 11.02.2022, 22:35

Aidamko1, Today2

Je to docela solidni hodnota na konec unora a polarni vir je dost silny, proto ta tepla zima. V 50 hPa je stale pomerne velka oblast s teplotami pod -80°C. V unoru se velmi studena stratosfera objevila i nad Skandinavii, mozna byla pozorovana perletova oblaka, v CR ale ne.

Az se polarni vir rozpadne, intenzivni zapadni proudeni zeslabi a nejakou tu dobu po rozpadu se to projevy vpady tepleho a chladneho vzduchu, popripade pozdnim snezenim a mrazy. Extremim prikladem byl prave rok 2020. Nevi se, kdy to bude, je to jeste dost daleko. Cast dubna nebo brezna muze byt studena.

496
# 11.02.2022, 23:27

Today2 Trošku mne překvapuje ta neustálá diskuze kolem PV. Žádný z modelů neukazuje doslova žádnou změnu někdy do půlky března v hladině 10 hPa. Stále je to pozvolné oslabování, stále s nadprůměrnými hodnotami (rychlosti větru v 10 hPa). Poslední výstup např. zde - https://simonleewx.com/cfsv2_u1060/ jak se již zmiňovalo, i kdyby nějaký "větší" rozpad nastal, pak projevy mají X-týdenní zpoždění, mohou se projevit tu či tam a nebo vůbec atd. A hlavně, nikde není psáno, že tento rozpad bude znamenat přímou souvislost s ovlivněním počasí u nás dole na Zemi (v troposféře resp. nejnižších hladinách).

Letos zatím vše směřuje k pozvolnému rozpadu PV a s min. vlivem na dění v nejnižších hladinách. Ano, za pár týdnů se situace může změnit, může přijít dynamické oslabení - rozpad, ale zatím k tomu nic nenasvědčuje. Kdyby se situace změnila a modely začaly vidět dynamické, rychlé oslabení - rozpad, pak ano, pojďme se bavit, jak a kde se toto může projevit. Musím ale zmínit, že pokud je PV silný, bez nějakého oslabení v zimě, pak vliv sluníčka a jarního oteplování může mít relativně "rychlý" dopad na rozpad PV, tzn. v našem případě Final Warming. Proto je stále možné to, že např. po 10.3. začnou modely něco malovat. Tuto situaci nemůžeme mít modelům za zlou, že ji nyní nevidí a nedokážou odhadnout, prostě může to přijít rychle ...

A jak jsem zmiňoval troposféru - na různých místech bylo zmíněno, že např. v lednu nad Severní Amerikou troposféra "odolala" vlivu ze shora (ze stratosféry - silného PV). Díky tomu zažila Sev. Amerika řadu studených a sněhových vln. Proto je vždy důležité sledovat také propojení stratosféra - troposféra (ty kouzelné mapky od 10 hPa po 1.000 hPa a záporné či pozitivní odchylky v tlaku). Navíc, čím více budeme pokračovat do jara, tím více sluníčka a tepla bude na sev. polokouli dopadat ...

PS. a otázkou je, kdo by chtěl chladnější duben dokonce s mrazy? Vypadá to, že letos začne jaro opravdu brzy, příroda se probudí (probouzí ?). Ten mráz v dubnu či květnu by mohl letos mohl mít velmi negativní dopad ...

PS 2. k tebou vloženým výhledem od EMCWF je komentář specialisty, který zmiňuje akt. stav vortexu - "Thursday's ECMWF extended-range continues to show a stronger-than-normal polar vortex through late March, though with an approach to average. There are still very few members predicting a zonal wind reversal (SSW). At this stage, any SSW would likely become the final warming."

110
# 12.02.2022, 09:39

Today2
Já si myslím, že za letošní zimu můžeme být ještě rádi, třeba prosinec byl k nám štědrým. Když vezmu nejteplejší zimy, které měly v lednu +3 stupně průměr, tak s GO se můžete dostat klidně na +5 či +6 a na letošní ne-zimu budete vzpomínat :cool:.

15
# 12.02.2022, 12:55

Na grafech dole je vidět poměrně stabilní předpověď. Na horách může napadnout hodně sněhu a být pod 0°C, ale jinak s větrem v hladině 850hPa bez většího mrazu bude nezima a teplo. V nížinách opět nebudou ani mrazové dny.

Jak si někdo asi všimnul, tak v ECMWF poslední dobou prodali/rozvolnili hodně dat.

Grafy jsou pro 50° s.š. a 15° v.d. (vychází pro Polabskou nížinu).

Z výrazného poklesu tlaku vyplývá, že nás čeká opět větrné, dynamické počasí s častým přechodem front.

andy206
Ano počasí je poslední dobou cca pořád stejné, takže nezbývá, než psát pořád to samé dokolečka, pokud to někoho baví stále sledovat. Některé moje výstřelky o možné slušnější zimě samozřejmě nemají šanci vyjít. Snažil jsem se něco najít, ale když jsem pak pochopil sílu zonálního větru/PV, tak je to v nejbližší době opravdu marné.

ludvicek
Vidím to podobně, letošní zima není nejhorší. Za posledních cca 10-15 let by se našlo hned několik teplejších. Letos to trochu zlepšil prosinec, leden rozhodně nebyl extrémně teplý a o únoru se můžeme bavit, jestli skončí výrazně nebo extrémně teplý. Ale jsem si téměř jistý, že únor 2020 nepřekoná, to byl opravdu extrém na druhou.

Teplota ve výšce - Meteociel.fr
Teplota ve 2m - Meteociel.fr
Tlak vzduchu - Meteociel.fr
171
# 14.02.2022, 18:52

Ohledně polární vortexu nám modely opět lehce posouvají datum, kdy vortex začne vykazovat slábnutí. Zatím se zdá, že k výraznějšímu slábnutí začne vortex přecházet až v březnu (dle některých modelů a výpočtů dojde pak kolem 10.3. k posílení), což vychází na projevy rozpadu až na začátku dubna. Na začátku března se vortex bude držet na rekordních hodnotách až 50m/s, což je patrně možná jeden z nesilnějších, a na rozdíl od zimy 2019/2020 se letos nerozpadl, je silnější než tuto zimu, jelikož nedošlo letos k žádnému rozpadu a dle síly AO nelze přesně argumentovat sílu PV. To není ten hlavní ukazatel, jen jeden z několika.

Ohledně napojení na troposféru stále panuje přesvědčení o malý vliv, takže vliv na naše počasí bude spíše malý.

Možná více doplní uživatel palma.
;-)

http://weatheriscool.com/
386
# 16.02.2022, 13:54

Aidamko1
Já si dávám s vortexem pauzičku do tohoto víkendu, pohrává si to tam jednou z 50m/s a náznaky oteplování, pak zase ze zpomalením na 20m/s, a náznaky dělení na dvě jádra, asi už dva dny, tak si počkám, jak se to bude vrbit, nicméně ohledně vlivu na počasí, jsem zajedno v tom, že nejdříve něco v polovině března..koukal jsem i na podrobnou tabulku se sílou (předpoklad po den po dni na deset dnů dopředu) a i tam se nic zvláštního neděje, až na to, že to prsentuje vír silnější než obvykle.. viz zde.. https://users.met.fu-berlin.de/~Aktuell/strat-www/...
pod těma f jsou skryty jednotlivé soubory..:)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.