Tak tady inverze zafungovala, v noci -16, aktuálně -13, zataženo nízkou , mlhavo, od rána padá , skrz nepatrně je vidět modrá obloha, stromy bílé od námrazy a sněhu jako někde na horách. Mazec Až je mi trochu smutno, že už to bude končit.
V Čelákovicích i v Držovicích shodně -15°C, pěkná kosa ráno na kole.. Navíc v Čelákovicích parádní námraza z mlhy, jak od Mrazíka Popojel jsem do Prahy a tady sluníčko, mlha nebo NO končí v H. Počernicích (v Polabí).
ota V Držovicích měříme v malém svahu, tipuju, že třeba u Romže bylo i o něco chladněji, třeba jako u vás. Záleží, kde ve Vrahovicích měří Spurdo Stejně tak v Čelákovích je to teplota z meteostanice na dvoře MěÚ, u Labe mohla být lepší kosa.
Tak jsem si projel 3 druhy počasí, a to jen v rámci Prostějova
Z jasné oblohy přes mlhu až do průmyslového chumelení. Po cestě jsem potkal malé sluneční halo, ale vyfotit jsem nemohl, tak jen foto sněžení při -13°C.
Tohle sněžení se pravidelně objevuje okolo prostějovské průmyslové zóny, vymezení viz obrázek. Doslova na 10 metrech to přechází z chumelení na úplné sucho.
sněží!
oblast výskytu průmyslového sněžení (červené šrafování)
Jinak můžu shrnout celou epizodu v mojí oblasti, nejlepší od roku 2010. Dnes devátý ledový den v řadě, stejně tak devátý den se souvislou sněhovou pokrývkou, cca 10-15cm prašanu zde leží od pondělí, tedy osmý den, první sníh napadl předminulou sobotu večer a v noci cca 3cm.
Do zítra napadne ještě asi 5cm a teplota by měla být velkou část dne pod 0. Celkem 3x noc, ráno s teplotou -15 a nižší Celkem 2x den s max. teplotou -7, jinak bylo většinou -5 až -3. Dnes to vypadá na nejchladnější den díky inverzi.
Až ten sníh roztaje bude to ta správná vláha pro přírodu do jara, to zde minulé roky většinou nebylo.
Tak dnešní minimum -17 jsme pokořili. Škoda, že to končí a zase začnou vylejzat teplomilné kecy. Diskuze zase bude o ničem, jen nadržené kydy o sluníčku a teploučku.
Valep Jo, přesně. Taky měřím spíš "na kopečku" a pocitovka při sjezdu (také kolmo - jak jinak na Hané ) k Romži a až poHloučelu byla ještě tak další dva stupně dolů. Dnes, při bezvětří, to bylo obvzvláště markantní. Bylo pěkně vidět i zvrstvení vzduchu zviditelněné kouřem a náběhem na mlhu - asi od Vrahovic dle spurda.
Tak dnes ráno u nás - 13, u Jihlavy v údolí - 19, ve sněhu a ledu tady máme do 10 mm, to rozhodně žádnej zázrak není, ale půda je nasycená dostatečně, oproti loňsku luxus, už se těším až to sleze a budu hromadit organiku, teď to bude všechno parádně křehké.
F4 Souhlasím, zima je nejzajímavější roční období z hlediska počasí, jaro a léto je počasí stabilní, jen občas bouřka, déšť... jinak většinou a teplo...
Jinak tady je stále -12 a teplota stoupá minimálně, jestli se ta nízká deka neprotrhá, tak to vidím na arktický den, ale nevím co to udělá... slunce trochu prosvítá...
aura33 Vy jste poslední bašta inverzí v Čechách. V druhé polovině února už je moc vysoko na celorepublikovou nízkou oblačnost, která sahá do hor, ale max třeba do těch 200 - 300 m. Ale dneska je teprve 15, to by mohla být ještě i jinde.
Tak dnešek opět -16 přiznám se že jsem čekal víc pač teplota padala fakt rychle ale i tak pěkne jinak koukám že asi lidi jsou už natěšený na jaro večer má sněžit a tady to nikdo neresi???