Jiří24
Ono v podstatě ten silný mráz i vysušuje, tudíž ten sníh sublimuje a trochu ubývá zpočátku rychleji. Až pořádně vymrzne, tak se vám to ustálí třeba na 20cm a pak už moc neklesne
Aktuálně u nás už -9°C , stále drobně sněží a od rána to dalo lehce přes 3cm. Ještě 2 čísla do pátku a budu spokojen. Pak ať klidně týden pořádně mrzne s občasným sluncem.
Diskuse o počasí Výrazné ochlazení a sněžení od 6.2.2021
Maximum -7°C, zase o 2 stupně méně než včera, super. Minima ale nijak závratná nejsou. Teď je jen vysoká oblačnost ale teplotě se dolů i tak nechce. Chtělo by to za tuhle skvělou epizodu, kdy jsou snad nejlepší podmínky - čisté SV proudění, co může být, nějaký slušný mráz pod -15. Ten ale třeba Aladin do sobotního rána nemá. Potřebovalo by se vyjasnit a utišit vítr. A stejně je to nádhera, mráz a vše zasněžené a krásně bílé, úplná ladovská zima na naše poměry výjimečná. A i když sníh sublimuje, tak ubyly tak 2 cm a zbývá 23 cm. Důležité je, že ten 1/4 metr byl.
F4
Je to jen otázka času, vzhledem k tomu, že tlaková výše bude mít čím dál větší vliv, tak se oblačnost protrhá. Třeba GFS tam má ještě další chladnou vlnu na okraji TV T850 -15. Když se vyjasní a utiší vítr, tak to budou masakry, v údolích kdekoliv v ČR by mohlo být -17, -20.
Jinak tady 4. ledový den v řadě a ještě jich bude asi 10 min. Pokud by to vydrželo ještě déle, tak už trumfnem i únor 2012 a možná i další měsíce, třeba leden 2010 a prosinec 2010, leden 2017 apod. Koukal jsem do Archivu a tyto měsíce to vylezlo občas nad 0 v nížinách, takže se to dá překonat.
Je to fakt masakr... Něco takového jsem už nečekal, že je dnes ještě možné...
aura33
No jo La niňa dělá divy, příští zima už bude zase o ničem, tak si poslední týdny této hezké zimy užijme, u nás tipnu těch -20 že tu dáme, v únoru 2012 jsme tu měli dokonce -23, jsme trochu v údolí jinak opravdu je tato zima až moc hezká, v podstatě v lednu hodně sněhu, v únoru hodně mrazu, ale v roce 2019 tu přesto bylo víc sněhu než teď, ale zase mráz moc nebyl min sotva -15
U nás napadlo za odpoledne kdy bylo nad nulou 1,5 cm, mohlo víc, bohužel mrznout začalo až nyní a tak se to začíná držet i mimo trávu. Problém je, že ta břečka co byla na chodníku a silnici nyní začíná ledovatě. No to je mi tedy zima. žádná souvislá vrstva sněhu, ale ledu, toho bylo za tento týden už více, než sněhu za celou zimu
Tady je předpověď ČHMÚ na pondělí:
Předpověď na pondělí (00-24):
Oblačno až polojasno, ojediněle zataženo nízkou oblačností nebo
mrznoucí mlhy, ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty
-12 až -17 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -20 °C. Nejvyšší denní
teploty -5 až -1 °C, při mlze nebo nízké oblačnosti kolem -8 °C.
Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.
To vypadá hodně drsně...
U nás teplota v maximu ani nedosáhla -12°C. Teplota už jede zase dolu aktuálně -13,7°C.
První arktický den a snad ještě nějaký přibude. Třetí den po sobě kdy máme průměrnou teplotu nižší než -10°C. Dnes průměr vypadá na -14°C. Čepici jsem po běžkování sundal z hlavy jak helmu, bundu jako ledové brnění. Trochu drsnější podmínky
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.