Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes se často ukáže slunce, zítra dorazí teplá fronta

Diskuse o počasí Teplotní rozhraní, déšť, sněžení a ochlazení 28.1. až 31.1.2021

171
# 30.01.2021, 12:59

swan1
hele dorazili a nachvilku bylo na zemi více soli jak sněhu:D
ale tak jak teď i váš sněží tak sněžilo u nás takže vím jak to vypadá:zz::D

414
# 30.01.2021, 13:07

Kokos342
Takze nejdriv freza a pak sypač..jasny..:D
Jo, tak to je fajn, zivy vzpominky jsou fajn;-)
Tak vis co, po 6tydnech se snehem, tu ted nachcalo za dva dny 26mm vody, tak uz bylo zas treba dalsi snehovy cepice..:)
Hele a pro me urcite neni bolestivy, kdyz nakyda a za par dni sleze..
Protoze srazky, srazky me tesi v jakekoli podobe..
Za mesic tu mame jaro..!

Pribejva to pribejva...
17
# 30.01.2021, 13:09

swan1
Mně tam ten pár prostě krásně sedl dle těch předpovědí jinak ano až v Úterý. Jen je škoda že ten sníh ne vydrží mnohem dýl max ve vyšších polohách, z blížícím se nástupem jara to bude chybět.

3287
# 30.01.2021, 13:11

Ondráš*
Ok:D jinak jsem spokojen, napadlo 6 cm sněhu zatím ale už skoro nesněží, tak doufám že ještě přisněží něco ale paráda, zítra při jasnu bude procházka čerstvě zasněženou krajinou, už se těším

244
# 30.01.2021, 13:12

Petr75
Paráda! U nás teď trochu ustalo, spíš už jen poletuje, ale připadlo cca 7cm sněhu takže jsme opět na 20 centimetrech. Někde o trochu méně, někde zase více :) Opticky je to všechno čerstvě zasněžené, tak si to na 2-3 dny užijeme a pak šlus.

414
# 30.01.2021, 13:14

Čáp83
Vydrzi v tech vyssich polohach, tam moc neodtalo a i ten chcanec v tydnu prezijou..
Do strednich poloh by mela pak dorazit dalsi snehova epizodka cca pristi vikend, spis asi nedeli..i s peknym ochlazenim.., jestli to dopadne..
Na jak dlouho, tezko ted predvidat..
V unoru to jeste blbnout bude..
Od brezna at uz je teplo..a hlavne srazky at prubezne jsou..
V pondeli si budem moct rict, ze za mesic zacina jaro! :)

53
# 30.01.2021, 13:14

No tak aktuálně nic nepadá a pouze zase mrholí. No tohle je bída, jelikož nám to Vysočina totálně s tím pásmem zabila. No to teplo v týdnu naštěstí nic asi nezničí, takže se těším... Snad už se počasí pak ustálí..

Teploty ve středu ve 12:00 dle modelu GFS
Jaro příští neděli dle modelu GFS
17
# 30.01.2021, 13:17

Ondráš*
No na Wetter.com tam ukazují nějaké silnější ochlazení až po 20 Únoru. Ale zaráží mně jak tam hovoří o pohybu polárního víru. Nemá být už dávno rozpadlí? nebo se opět spojí? a zas rozdělí? Mohl by někdo zde ze zkušených pozorovatelů osvětlit? Děkuji

53
# 30.01.2021, 13:19

Čáp83
Polární vír se spojil zhruba minulý čtvrtek opět v celek. Dle dat co máme, tak víme, že jeho poloha byla nedávno nad Norskem a aktuálně se bude přesouvat zpět nad Island a Grónsko, kde by měl pak být velice silný a zesilovat. Tou svojí polohou však otevře brány vzduchu od SV/S.

Ale v nějaký propad od SV už nevěřím, jelikož to zatím dle pohybu vzduchových mas tak vypadá... Maximálně tak až někdy kolem půlky února.

Takže vliv dle dat bude hlavně pro USA a východní část Evropy.

244
# 30.01.2021, 13:19

Čáp83
Polární vír se fakticky tuhle zimu nerozpadl. Měl několikrát na mále, ale zůstal...nicméně zůstal velice slabý oproti stavu loňské zimy, což při úplném rozpadu na začátku jara (dochází vždy, pokud se nerozpadne během zimy) může velice pravděpodobně přinést krátkodobou zimní epizodu/mrazíky třeba během března/dubna.

414
# 30.01.2021, 13:22

Prady
Tak, tak..:)

69
# 30.01.2021, 13:28

Prady
To byla dnes pro vás satisfakce za ty posledni dny ;-) Ale ve finále vám až tolik neodtálo, čekal bych v tom JZ profuku i víc. Tyhle sedlé a přemrzlé vrstvy snehu už něco vydrží. No tak ted pěkné 3 zimní dny a pak se uvidí. Nad námi je na kopcích 80 cm a vice, tam to bude až do března. V nejhorším vezmu běžky do ruky a kilak dva se projdu ?

Hm takže shrnutí posledních tří dnů. Na sever od Prahy včera nasnežilo a tady pršelo i snežilo, ale většinou pršelo (takže nic nenapadlo) A dneska zase sneží na jih od Prahy, kde byl předtím teplý sektor. Takže suma sumárum jsme asi přímo v pásu toho rozhraní posledních dnů, kde nenapadl ani centimetr za poslední tři dny ? Supr no. A výhled mě dost znepokojuje. Tak strašně jsem doufal, že by ten příští víkend,co tam gfs maloval na sobotu, mohl aspoň jednou konečně dopadnout. typická situace pro plošnou kalamitu. Ale zas nic. Škoda no.

17

Prady
Aidamko
Děkuji za objasnění a ano spíš to větší ochlazení měli pro sever Německa a Polsko.

# 30.01.2021, 13:38

Ondráš*
Jak může být při -1,8 mokrá břečka ? klidně nám to pošlete sem. Nebo se přestěhujte dolu do Hodonína a sníh uvidíte málokdy, když vám tak vadí. Zrovna pohraniční Hrozenkov, co si pamatuju od mala, jak jsme tamtudy jezdili na Slovensko. Tak tam v zimě bývalo vždy hodně sněhu. Se divím, že jste si na to nezvykl ?

19
# 30.01.2021, 13:40

U nas skoro plus 1 a slunce sviti. Souvislo vsak zda se vydrzi na nasledujici dny. Pak udelame snehu papa.

Mimochodem, diskuse o nareci me dost pobavila. "Zena rekla, ze fouka větr, tak jsem ji chtel vratit, ale uz bylo pozde ". :D:D
Me stve jihoceske: Pavlovo bunda, Pavlovo děda. Misto Pavlova bunda, Pavlův děda.
Prijdu dýl mi naopak prijde uplne normalni, sice nespisovne, ale v pohode. Oproti tomu nemam rad, kdyz se nekdo snazi byt spisovny a rika nespisovne aby jsi, ty jsi si, aby jsme...je toho dost :D

19
# 30.01.2021, 14:02

Ondráš*
Skoro prace vyhazovat snih rucne? To delate dobrovolne nebo jak tomu mame rozumet? Dosud jsem si myslel, ze pracujete napriklad pro technicke sluzby mestecka. :)

87
# 30.01.2021, 14:07

Tak tady se ještě pořád uklízí, ale žádný stres. Zítra je také den. ?

306
# 30.01.2021, 14:31

JZ + Karlovarle + SZ i zbytek Vysočiny parádní srážky, dnes 1,5 mm a když si to ta vlna namíří na nás, tak klasicky chcípne, za poslední týden asi 14 mm, jen včera odpo trochu srážek, jinak celkem o ničem, takovej Žďár měl víc jak 2 x tolik.

414
# 30.01.2021, 14:32

Tak byl jsem na kratke prochazce v tom bilem tichu..bóží..
Ted jsem trochu napjaty, jestli nas to dlouhe pasmo snezeni co se sune z Nemecka nepodjede..
Dle predikci by nas to melo vzit, bude to ale asi tesne..
Teplota -0,8 st..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.