Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

Diskuse o počasí Obleva od 20.1.2021

379
# 17.01.2021, 13:21

In-počasí
Vetsinove je to tu opravdu podprumerne, hlavne prave hrebeny a jv cast Šumavy..
Za kterou tu bohuzel muze vypovidat aspon trochu jen Plechy..Tam je cca 62 cm...
To je opravdu daleko za normalni pokryvkou v teto oblasti masivu Plechy-Trojmezna-Tristolicnik...
Ja to hodnotim na zaklade 50 letych zkusenosti z hrebenovych oblasti na vlastni oci..
Stanic je tu zalostne malo, prave v tech hrebenovych oblastech a je to skoda...
Churanov v zavetri je opravdu nestastne misto na to, delat si podle nej obrazek o Šumavě...i kdyz zrovna letos odpovida tato oblast prumerum za 30 let..Diky specifickym podminkam v proudeni teto zimy..
Malo srazek na hory letos prichazelo od Z, JZ.. Pak by prave na tech hrebenech a navetrnych svazich bylo snehu o mnoho vice...

86
# 17.01.2021, 13:26

swan1
Je škoda, že když na ten Plechý tak často chodíte (že víte kolik je tam přesně sněhu a kolik tam kdy bylo), že jste nikdy neposlal fotku :D Pochybuji, že jste tam vůbec letos byl :D Jste pravděpodobně jen další troll.

To oteplení příští týden bohužel zasáhne Šumavu nejvíce. Vrcholy o cca 20 cm určitě přijdou.

# 17.01.2021, 13:41

Zatímco nyní se teplota pohybuje okolo -8 C a do zítřejšího rána spadne až k -18 C, tak zítra započne prudké oteplení až o 20 C do úterního odpoledne. Bude se svým způsobem jednat o velmi zajímavou meteorologickou situaci, ale pro nížiny zde na severovýchodě dost negativní. Modely navíc pro Ostravu začínají inverzi vylučovat a ukazují se zde výstupy jako 6 - 10 C. během pátečního dne. Poté ochlazení, kdy znovu napadne sníh téměř na celém území a mimo jiné ta výrazná obleva s předjarními teplotami se odkládá a zkracuje, takže to může ve středních a vyšších polohách dopadnout docela dobře. Tady v nížinách by nějaká zima ještě mohla dorazit v únoru. Nevěřím v tak teplý únor jako loni, kdy tady bylo průměrově teplejší počasí než v březnu.

# 17.01.2021, 13:42

To je opravdu zbytečný tady diskutovat s lidmi, kteří byli na Šumavě maximálně prstem na mapě :D To, že jsou běžně obrovské rozdíly mezi Hřeben od Blatného vrchu k Plechýmu vůči Churáňovu je prostě nezpochybnitelné. Zde přidávám svoji fotku ze 30.1.2019 z Třístoličníku na hřebeni. Churánov měl ten den 80cm, zde je minimálně dvojnásobek.
In-počasí
Ano, ale všechny tyto stanice jako Kvilda, Borovka, Churáňov popisují stav pouze na jedné části Šumavy, kde se možná ten sníh drží v normálu. Samozřejmě, že hřebenové stanice nebudou mít tak dlouhou historii měření, neboť se tam před třiceti lety teprve demolovala železná opona. Ale nelze na základě tří stanic umístěných blízko u sebe hodnotit počasí na tak velkém území.

Třístoličník 30.1.2019
379
# 17.01.2021, 13:45

Petr12
To ste fakt prepiskl, oznaceni za trolla pro cloveka, co pracoval spoustu let v lesich CHKO a NP Šumava a to i v hrebenovych partiich, prave tam, protoze polomové a nasledne kurovcove kalamity zasahly hlavne vyssi a nejvyssi polohy, co tu zije pres 50 let.. Chcete poslat telefonni cisla na nektere hajne nebo spravce polesi z oblasti Jelenich vrchu, Stozce, Ceskych Zlebu, Vimperka, Borove Lady? Ktere znam..?
Na nektere lidi z CHKO nebo Šunapu, se kterymi jsme tu v minulosti spolupracovali jako mistni rybarska organizace na vyterech sumavskych pstruhu, lipanu a jejich vysazovani do Horni Vltavy a Otavy..?
Jste naprosto smesny..tam nekde, u vaseho stolu doma v nizine, v Ústí..:zz: Jste uplne mimo..
Vite prd, zac jsou toho hory loket, ne se tam zajet vyblbnout dvakrat za zimu na snowboardu..ale žít tam a pracovat...

86
# 17.01.2021, 13:49

vojta-černošice
Nádherný snímek, u Vás je vidět, že tam opravdu chodíte a znáte to tam. Naštěstí na diskusi chodí lidi jako vy nebo třeba ROFA z Krušných hor, kteří daná místa opravdu znají. 2019 byl pro hory sněhově velmi bohatý rok, tehdy bylo na leden sněhu extrémně: https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/vrcholy-1... To letos asi nehrozí :)

379
# 17.01.2021, 13:55

vojta-černošice
Svatá pravda, děkuji..
Presne tak, hodnotit Šumavu, tak obrovske uzemi na zaklade par desitek km2.. jedne zavetrne oblasti.. je ponekud nestastne..

53
# 17.01.2021, 14:04

Petr12
Tak označit člověka za trolla bez důkazů je více než nečestné. Mě by zajímalo, proč se tady od moderátorů dozvídáme kdo je dle nich troll. Upřímně začíná mě to vadit. Zbytečně se pohádáme, když swan1 má očividně z nás všech nejvíce zkušeností.

No asi takhle. Já na Šumavě byl dvakrát. V létě 2015 ubytovanej na Kubové huti a v roce 2017 v lednu na stejném místě v zimě. Tak z mého pamatování ze zimy 2017 vím, že rozdíly byly určitě mezi oblastmi na JV a SZ této oblasti.

86
# 17.01.2021, 14:08

Aidamko
Podstatné je, že uživatel swan1 letos vůbec na Plechým nebyl a tvrdí, že je tam sněhu méně, než jindy. To nemůže vůbec vědět, když neví, kolik ho tam letos je. Co udává nějaký sněhoměrný polštář je v tomto případě jedno, když stejně o metr dále může být závěj přes metr. Takže tam klidně mohl někdy před 10ti lety měřit 2 metry sněhu, ale ten sněhoměrný polštář by i tehdy zaznamenal 60 cm. On v podstatě vůbec neví, jaké jsou aktuálně podmínky na Plechým. Až to bude vědět, ať pošle fotku a potom rád uznám, že má pravdu. Do diskuse by uživatelé určitě neměli posílat informace z míst, kde neví, jak je (pokud neodkazují na nějakou stanici). Zmíněné trollování patří k tomuto příspěvku (a pár dalším).

379
# 17.01.2021, 14:09

Aidamko
Dekuji. Vite, kdyz v tech horach zijete od narozeni, nefotite si bezne kazdodenni vyjevy ve svem okoli, jako nejakou senzaci, je to pro vas normalni..

53
# 17.01.2021, 14:11

Petr12
Jo jasně v pohodě, mě šlo spíše o to, že když někdo tady napíše o někom, že je troll, taky by to mohlo vyvolat neblahou reakci, ale pravdu máte v tom, že nějakou fotku jako důkaz by to chtělo. Pak by se to vyřešilo, takže s vámi v tomto bodě souhlasím.

# 17.01.2021, 14:19

No tak na Plechým je aktuálně necelých 60 cm https://1url.cz/0zcOy.
Pokud namátkově srovnáme poslední roky, tak vyjma loňského, který byl ještě slabší https://1url.cz/3zcO7, tak předchozí tři roky bylo vždy touto dobou minimálně metr sněhu
2019: 161cm https://1url.cz/Pzc5t
2018: 182cm https://1url.cz/Uzc5M
2017: 101cm https://1url.cz/Azc5z
To jsou ta fakta, o kterých tady už delší dobu diskutujeme. A pokud jde o umístění stanic, ty jsou v těchto oblastech vybírané zvláště pečlivě, aby docházelo k co nejmenšímu zkreslování díky okolním vlivům. Opravdu to není tak, že se přijde na Plechý a na první místo se postaví stanice.

379
# 17.01.2021, 14:27

Petr12
To opravdu podstatne neni..hezke fotky.
Ja jsem 37 let zil v mestecku Volary, 760-800mnm. V lese , v nadm vyskach i nad 1000m jsem pracoval pres deset let, od poloviny 90tek do cca 2005. Prave v oblasti lesni spravy Stozec a Ceske Zleby nejvice, vite vubec kde to je..? Svoje detstvi a mladi jsem casto travil v Nove Peci na pionyrskych taborech, na rybach u zde zacinajici prehrady Lipno, primo pod horou Plechy a Smrčina.. Ja tu nejsem turista, ale ziju na Sumave a v Posumavi cely zivot..
Nedelate si fotky pul metru snehu u vas a metru snehu na okolnich kopcich, kdyz tu sankujete a lyzujete.. Nefotite si kazdodenni prirozenost jako nejakou senzaci..Ja donedavna nefotil temer vubec..Na sumavske vrcholy si vyslapnete cas od casu
Nevim jestli to dokazete pochopit..?
Posledni leta jsem na starsi kolena presidlil do strednich posumavskych poloh..
Ale verte nebo ne, tech znamych tam hodne v kopcich nahoře mam za tech 50 let opravdu hodne, navstevujeme se a prehled mam..
A vite co? Je mi uplne jedno jestli mi co tu pisu verite nebo ne..:)
Pro muj zivot je to nepodstatné..
Ja vim v cem sem tu zil a ziju.. Vy ani nahodou...


379
# 17.01.2021, 14:30

vojta-černošice
Opet muzu jen podekovat, diky
Tato data jsou i podle me dosti hodnoverna..jste sikovnejsi a rychlejsi nez ja..:)a potvrzuji ma tvrzeni o tom, ze na velke casti Sumavy je snih podnormalni..
A velmi se omlouvam moderatorum, ze sem do diskuze pisu neco, co je sice pravda, ale nedokladam to tim, cim by ste chteli..
To je jiste chyba, a jsem poučen, ale nejsem s dovolenim zadny troll, jen clovek, co tu zije..

50
# 17.01.2021, 14:46

swan1
V Šumavě máte velký přehled, ale jinak se vychází ze stanic, které nemůžou být na každém rohu, takže z omezených dat pak může být mírně zkreslená realita. Asi tak...

# 17.01.2021, 14:51

vojta-černošice
Pěkný přehled, ale chtělo by to delší řadu. Na hřebenech toho sněhu v historii tolik neubylo. Platí, že chladná zima přináší málo srážek a teplá zima naopak hodně srážek. Takže paradoxně v teplejší zimě může být sněhu o dost více. Pokud se podívám na jiné hřebeny v Česku, tak tam byl sněhově průměrný naposledy leden v roce 2017. Naopak leden 2019 byl sněhově výrazně nadprůměrný. To by celkem sedělo i pro ten Plechý. Ten metr sněhu tam teď myslím bude taková obvyklá výška. Takže současných 60 cm je tam podprůměrných.

Hřebeny jsou ale specifická část hor. Na Šumavě je krásné to, že ji tvoří i rozsáhlé pláně a ty celkem dobře popisují stanice na Kvildě atd.

379
# 17.01.2021, 15:18

aura33
Vite, my si tady na ty Šumave umime i zavolat, lide z ruznych koutu , ruzne vysoko polozenych..od Zelezne Rudy az po ten Plechy, Hochficht nad Novou Peci..
My tu bydlime, zname se, navstevujeme se a mame prehled, jaky nikdo o teto lokalite od sveho stolu doma v obyvaku kdekoli jinde v ČR nema a mit pochopitelne ani z internetu ze ctyr stanic blizko od sebe na par desitkach km2..nemuze..
Jen pro info, Šumava ma 1680km2:)
Takze ano, na zaklade malo dat, spise tedy dat z male casti Šumavy došlo k ,,drobným,, :D zkreslením .
To mate pravdu... Na coz sem upozornil a nasledne se ze me stal dle moderatora troll..?
Tak to vam pane Petře mockrát děkuju!
Ani zdaleka nejde jen o ,,specificke hrebeny,, , ale velkou cast Šumavy...
Mam docela po chuti sem uz prispivat jakymykoli informacemi...

A predevsim, tentokrat bez ironie dekuju vojta-černošice. Díky!



17
# 17.01.2021, 16:25

U nás zatím cca 6cm množství hodně pod průměrem. Dyleň a Lesný oba téměř 1000 m.n.m maj za Leden cca 40 cm to bývá tak v Březnu. Potoky na nich pramenící téměř tři roky na suchu.

2319
# 17.01.2021, 16:37

Čáp83
Máte pravdu, bohužel nezbývá než doufat že to ještě nějak dopadá ;-)
Poměrně často sleduji na ČHMU online sražkoměry Karlovarského kraje a Dylen spolu s Žluticema a Bečovem maj vždy nejniší úhrny, to fakt nevim proč. :!!:

386
# 17.01.2021, 16:45

swan1
Hele, já nechci rejpat, ale jen tohle: Chráněná krajinná oblast Šumava byla vyhlášena Ministerstvem školství a kultury 27. prosince 1963 na rozloze 168 654 ha.
čili jste tu Šumavu nějak podcenil rozhodně nemá jen 680 km2,
nýbrž 1 686 km2, možná vám vypadla ta jednička.. jinak přímo Národní park má 996 km2..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.