Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes a v noci ještě sněhové přeháňky, zítra ustanou

Diskuse o počasí Obleva od 20.1.2021

50
# 17.01.2021, 09:59

"Tvrzeni ze Ceske hory jsou aktualne na 100℅ normalu snehu pro mesic leden je uplne mimo realitu..."

swan1
Já jsem si to z prstu nevycucal. Píše se to přímo zde:
https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/snih-hory...

"Do víkendu na českých horách spadne většinou od 30 do 40 mm srážek. Ve sněhu tak půjde o 30 až 50 cm prašanu. České hory si tak výrazně polepší v množství sněhu, které je aktuálně spíše podprůměrné. O víkendu se ovšem výška sněhové pokrývky na horách konečně dostane na běžné lednové hodnoty"

414
# 17.01.2021, 10:01

Tutugon
Bylo by to pekne, urcite:)
Ten pristi tyden se snehem stredni polohy preziji, urcite, ubyde ho dost, ale nejakej zustane, jelikoz do toho nema prset..
Po tom pristim vikendu snad to brutalni teplo neprijde, doufejme;-)
Oblevy byly vzdy i pri vydarenych zimach, i v minulosti..
To neni nic divneho, je to nornalni...

# 17.01.2021, 10:04

No jestli přijdou ty teploty co maluje Icon a k tomu ty srážky tak bych se nedivil ani když budou povodně

50
# 17.01.2021, 10:15

Milan
Jak už jsem psal, leží zde místy 3-5cm, což v kombinaci s celodenním mrazem ujde. Problém v nížinách jsou téměř permanentně nadnulové teploty. Kdyby všechny srážky od začátku ledna padaly ve sněhu a teplota byla většinou pod 0, leželo by zde kolem 15cm. Dva ledové dny a oteplení do halelůja... slabota

Určitě to tu vyleze nad 0 už zítra a s tou inverzí je to blbost, od úterý bude v naší oblasti opět pořád + teploty.

# 17.01.2021, 10:18

V příštím týdnu nás čeká výrazná změna v charakteru počasí. Příliv studeného vzduchu ze severovýchodu nahradí teplejší vzduch ze západu a později dokonce z jihozápadu. Již zítra se oteplení projeví na jihozápadě našeho území.... Více >>

414
# 17.01.2021, 10:22

aura33
To byla ale predpoved,ocekavani, ne hotova vec.., skutecnost je jina!;-)
Špičák - 20-50cm
Hochficht - 30-35cm
Plechý - 57cm
Harachov - 42cm

To je na mnoha mistech stale o dost min, nez pri ,,beznych,, zimach v minulych desetiletich, je to stale malo..
Naopak nektere niziny v ČR jsou aktualne na velmi vysokych hodnotach...
Hlavne sever Čech a SV Moravy...

50
# 17.01.2021, 10:31

Poslední nadějí je měsíc únor, snad by mohl být chladnější, než leden. Pravděpodobnost je cca 30%, naposledy se tak stalo v roce 2018. Do karet by tomu měl hrát rozpad polárního vortexu.

Chtělo by to v nížinách ještě tak 10 ledových dní a kolem 10cm sněhu, ideálně souvislé období. Počítáno od úterý.

# 17.01.2021, 10:35

aura33
Ano, je tomu tak. Na horách je nyní obvyklé množství sněhu. Můžete se o tom přesvědčit i v archivu, kde je u grafů sněhové pokrývky šedou čárou znázorněn dlouhodobý průměr. A ten teď dosáhl na řadě míst normálu. V příštím týdnu na horách sice něco připadne (v pondělí a v úterý), ale více toho potom odtaje. Odhadem to bude tak 10-20 cm odtátého sněhu.

Churáňov - sníh
Pec pod Sněžkou - sníh
Lysá hora - sníh
# 17.01.2021, 10:38

Je potřeba se už stim smířit že v nížinách bude bohužel kulový.. Doporučuji se vydat do poloh 500mn co jsme tam je nádherná peřina :D:D:D

# 17.01.2021, 10:47

swan1
Ale třeba taková Labská bouda už má 120 cm, Lysá hora skoro metr, nahoře v Jizerkách je také přes 70 cm, mně to vzhledem ke klimatické změně přijde celkem slušné, rozhodně mi to poměrem k nadmořské výšce přijde lepší než 3 cm, které momentálně máme tady a to na tom nejsme nejhůře, JM má jen poprašek. Dříve bývalo zvykem, že se zde skoro každou zimu dostala sněhová pokrývka alespoň k 20 cm (jasně že byly zimy kdy tomu tak nebylo ale byly v menšině), některé roky to bylo i k 30 cm (6/7, 9/10, 10/11, 12/13), tohle je zatím docela bída, ono by toho bylo víc, kdyby to skoro každý den netálo, holt klimatická změna dělá svoje. Jasně že střední polohy měly ve výjimečných zimách i k metru sněhu (hory ke 3 metrům), ale rozhodně se to nestávalo tak často, jako napadnutí 20 cm v nížinách, a ten poměrný rozdíl 3:30 vs 30:100 resp. 90:300 vychází nejhůře pro nížiny.

414
# 17.01.2021, 10:52

Frantis95
Ano, na nekrych mistech je to se snehem uz dobre, na urovnich normalnich pro mesic leden..
Na jinych ovsem jeste ne...
Krkonose, Jizerky, Jeseniky, Beskydy, tam v posl dnech nasnezilo vice..oproti tomu Šumava je na rade mist stale podprumerna, obzvlast hrebeny v oblasti Lipna(Plechý, Smrčina, Hochficht, take Boubina, Bobiku, Prasilsko, Zeleznorudsko, Velky Javor.., a i nektere stanice v tech Krkonoších...

# 17.01.2021, 11:05

Aidamko. Sedni na bus nebo do auta a sjeť si do Řečkovic. 3 až 5 cm v centru není ani omylem. Ty bydlíš na Oresine kterej je hooodne na kopci a je tam úplně jiný svět než dole. V centru je úplný hovno.

# 17.01.2021, 11:15

Takže ještě pár dní a zima defacto končí, únor bude stejně teplý jako ten loňský. To si myslím, že je úplně jasné. Pomalu ale jistě se blíží jaro a zima bude končit.

244
# 17.01.2021, 11:26

Tak když projedu modely tak 15-20cm by nám mělo vydržet do dalšího ochlazeni určitě. Ta středa s teplotama nad nulou a pak v noci už zase -4 až -5 je supr. To pěkně zmrzne na šutr a ta inverze nám na Vysočině taky pomůže. Vesměs jen středa nad nulou , ostatní dny max nula a v noci mráz. Pak kdyby na to napadlo třeba 5-10 čísel, bylo by to úplně skvělý.

414
# 17.01.2021, 11:32

Prady
To ano. Problem ovsem nastane, pokud vyjde to, co tam modely maluji od utery 26.1.
Velke otepleni i do vyssich poloh a dest...

50
# 17.01.2021, 11:33

Frantis95
Ono je to tak, že čím nižší nadmořská výška, tím rychleji sníh ubývá (z hlediska 30-ti letého průměru v ČR). Na horách ho ubývá méně rychle nebo naopak přibývá, např. Alpy, protože se tam v zimě navyšují srážky (čím nižší teploty pod 0, tím je vzduch více suchý). V severských oblastech např. Island, Laponsko sněhu přibývá bez ohledu na nadmořskou výšku, ze stejného principu.

V Česku hrají vliv i průměrné srážky, pravděpodobně ty typicky sušší oblasti jako je Poohří a západ Polabí ubývá rychleji, než ve stejné nadmořské výšce, kde jsou vyšší srážky např. východní Polabí (Pardubice, Hradec Králové, Ostravsko). Tam je sněhu nyní opravdu celkem hodně.

Z toho vyplývá (v ČR), tam kde sněhu ubývá nejrychleji, už to tak zůstane a bude ho dále ubývat. Hory, hřebeny budou mít úbytek minimální a taky to tak zůstane, nějaký mírný postupný úbytek pak vychází někde na polohy cca 400-600m.n.m. a jak jsem psal pravděpodobně ubývá rychleji ve srážkových stínech, je to hypotéza, ale zdá se mi to velmi pravděpodobné.

244
# 17.01.2021, 11:55

swan1
To je přeci jen ještě dost daleko, tím bych se netrápil. Do té doby bude předpověď 10x jinak :)

126
# 17.01.2021, 11:56

Tak Tuřany právě mají -2, dnes možná nebude ani ledový den, nicméně sveřepá předpověď ČHMÚ dnes v noci předpovídá -10 a míň. Opravdu jsem zvědav, jak to dopadne.

# 17.01.2021, 11:57

Jan Diatka
Někde zima ještě ani nezačala. Takže pokud mám hodnotit zimu U MĚ!, tak defakto ještě horší jako loni. Loni bylo U MĚ! 8 až 9 cm sněhu. Sumasumarum na Vysocine určitě lepší než loni, v podstatě zimní standard, tam si stěžovat nemůžou. Jinak výhled modelu katastrofální, po 25 lednu je tam déšť a velmi teplo. Sníh pravděpodobně zmizí plošne. Tak cca od 1000 metrů nad mořem výš, by mělo zůstat nějaký množství do dalsi zimní epizody která určitě ještě v únoru přijde.

53
# 17.01.2021, 12:03

deštník
Zajímalo by mě kdy bylo minulý rok v Brně 8-9cm? To jako teda nevím kdy to tak bylo. Pokud vím, tak sníh napadl 3.1. a to 2cm a 18.1. a to 3cm břečky. Tedy kde a kdy bylo těch 8-9cm?

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.