"Tvrzeni ze Ceske hory jsou aktualne na 100℅ normalu snehu pro mesic leden je uplne mimo realitu..."
swan1
Já jsem si to z prstu nevycucal. Píše se to přímo zde:
https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/snih-hory...
"Do víkendu na českých horách spadne většinou od 30 do 40 mm srážek. Ve sněhu tak půjde o 30 až 50 cm prašanu. České hory si tak výrazně polepší v množství sněhu, které je aktuálně spíše podprůměrné. O víkendu se ovšem výška sněhové pokrývky na horách konečně dostane na běžné lednové hodnoty"
Diskuse o počasí Obleva od 20.1.2021
Tutugon
Bylo by to pekne, urcite
Ten pristi tyden se snehem stredni polohy preziji, urcite, ubyde ho dost, ale nejakej zustane, jelikoz do toho nema prset..
Po tom pristim vikendu snad to brutalni teplo neprijde, doufejme
Oblevy byly vzdy i pri vydarenych zimach, i v minulosti..
To neni nic divneho, je to nornalni...
Milan
Jak už jsem psal, leží zde místy 3-5cm, což v kombinaci s celodenním mrazem ujde. Problém v nížinách jsou téměř permanentně nadnulové teploty. Kdyby všechny srážky od začátku ledna padaly ve sněhu a teplota byla většinou pod 0, leželo by zde kolem 15cm. Dva ledové dny a oteplení do halelůja... slabota
Určitě to tu vyleze nad 0 už zítra a s tou inverzí je to blbost, od úterý bude v naší oblasti opět pořád + teploty.
aura33
To byla ale predpoved,ocekavani, ne hotova vec.., skutecnost je jina!
Špičák - 20-50cm
Hochficht - 30-35cm
Plechý - 57cm
Harachov - 42cm
To je na mnoha mistech stale o dost min, nez pri ,,beznych,, zimach v minulych desetiletich, je to stale malo..
Naopak nektere niziny v ČR jsou aktualne na velmi vysokych hodnotach...
Hlavne sever Čech a SV Moravy...
Poslední nadějí je měsíc únor, snad by mohl být chladnější, než leden. Pravděpodobnost je cca 30%, naposledy se tak stalo v roce 2018. Do karet by tomu měl hrát rozpad polárního vortexu.
Chtělo by to v nížinách ještě tak 10 ledových dní a kolem 10cm sněhu, ideálně souvislé období. Počítáno od úterý.
aura33
Ano, je tomu tak. Na horách je nyní obvyklé množství sněhu. Můžete se o tom přesvědčit i v archivu, kde je u grafů sněhové pokrývky šedou čárou znázorněn dlouhodobý průměr. A ten teď dosáhl na řadě míst normálu. V příštím týdnu na horách sice něco připadne (v pondělí a v úterý), ale více toho potom odtaje. Odhadem to bude tak 10-20 cm odtátého sněhu.
Je potřeba se už stim smířit že v nížinách bude bohužel kulový.. Doporučuji se vydat do poloh 500mn co jsme tam je nádherná peřina
swan1
Ale třeba taková Labská bouda už má 120 cm, Lysá hora skoro metr, nahoře v Jizerkách je také přes 70 cm, mně to vzhledem ke klimatické změně přijde celkem slušné, rozhodně mi to poměrem k nadmořské výšce přijde lepší než 3 cm, které momentálně máme tady a to na tom nejsme nejhůře, JM má jen poprašek. Dříve bývalo zvykem, že se zde skoro každou zimu dostala sněhová pokrývka alespoň k 20 cm (jasně že byly zimy kdy tomu tak nebylo ale byly v menšině), některé roky to bylo i k 30 cm (6/7, 9/10, 10/11, 12/13), tohle je zatím docela bída, ono by toho bylo víc, kdyby to skoro každý den netálo, holt klimatická změna dělá svoje. Jasně že střední polohy měly ve výjimečných zimách i k metru sněhu (hory ke 3 metrům), ale rozhodně se to nestávalo tak často, jako napadnutí 20 cm v nížinách, a ten poměrný rozdíl 3:30 vs 30:100 resp. 90:300 vychází nejhůře pro nížiny.
Frantis95
Ano, na nekrych mistech je to se snehem uz dobre, na urovnich normalnich pro mesic leden..
Na jinych ovsem jeste ne...
Krkonose, Jizerky, Jeseniky, Beskydy, tam v posl dnech nasnezilo vice..oproti tomu Šumava je na rade mist stale podprumerna, obzvlast hrebeny v oblasti Lipna(Plechý, Smrčina, Hochficht, take Boubina, Bobiku, Prasilsko, Zeleznorudsko, Velky Javor.., a i nektere stanice v tech Krkonoších...
Takže ještě pár dní a zima defacto končí, únor bude stejně teplý jako ten loňský. To si myslím, že je úplně jasné. Pomalu ale jistě se blíží jaro a zima bude končit.
Tak když projedu modely tak 15-20cm by nám mělo vydržet do dalšího ochlazeni určitě. Ta středa s teplotama nad nulou a pak v noci už zase -4 až -5 je supr. To pěkně zmrzne na šutr a ta inverze nám na Vysočině taky pomůže. Vesměs jen středa nad nulou , ostatní dny max nula a v noci mráz. Pak kdyby na to napadlo třeba 5-10 čísel, bylo by to úplně skvělý.
Frantis95
Ono je to tak, že čím nižší nadmořská výška, tím rychleji sníh ubývá (z hlediska 30-ti letého průměru v ČR). Na horách ho ubývá méně rychle nebo naopak přibývá, např. Alpy, protože se tam v zimě navyšují srážky (čím nižší teploty pod 0, tím je vzduch více suchý). V severských oblastech např. Island, Laponsko sněhu přibývá bez ohledu na nadmořskou výšku, ze stejného principu.
V Česku hrají vliv i průměrné srážky, pravděpodobně ty typicky sušší oblasti jako je Poohří a západ Polabí ubývá rychleji, než ve stejné nadmořské výšce, kde jsou vyšší srážky např. východní Polabí (Pardubice, Hradec Králové, Ostravsko). Tam je sněhu nyní opravdu celkem hodně.
Z toho vyplývá (v ČR), tam kde sněhu ubývá nejrychleji, už to tak zůstane a bude ho dále ubývat. Hory, hřebeny budou mít úbytek minimální a taky to tak zůstane, nějaký mírný postupný úbytek pak vychází někde na polohy cca 400-600m.n.m. a jak jsem psal pravděpodobně ubývá rychleji ve srážkových stínech, je to hypotéza, ale zdá se mi to velmi pravděpodobné.
Jan Diatka
Někde zima ještě ani nezačala. Takže pokud mám hodnotit zimu U MĚ!, tak defakto ještě horší jako loni. Loni bylo U MĚ! 8 až 9 cm sněhu. Sumasumarum na Vysocine určitě lepší než loni, v podstatě zimní standard, tam si stěžovat nemůžou. Jinak výhled modelu katastrofální, po 25 lednu je tam déšť a velmi teplo. Sníh pravděpodobně zmizí plošne. Tak cca od 1000 metrů nad mořem výš, by mělo zůstat nějaký množství do dalsi zimní epizody která určitě ještě v únoru přijde.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.