Diskuse o počasí Tlaková níže od jihu v pondělí 28.12.2020
Tutugon
Ale trochu vážně, první slušnou TN tam má už asi na 5 dní dopředu a i ve výhledu ČHMÚ se v novém roce čekají postupně hojnější srážky a teploty stále blízko 0.
Mě to připomíná rozjezd té správné zimy něco ve stylu 2012/13, kdy chodily kakamitky od jihu...
Rozložení tlakových útvarů aktuálně+předpověď nahrává takovým situacím, žádná inverze, teplý západ... je tam jakási trvalá oblast s nižším tlakem vzduchu v bublině chladného vzduchu, která se bude dynamicky měnit a vyvíjet.
Tutugon
Jo GFS tam zas jednou vykreslil pěknou pohádku ?
Když si vzpomenu nějaký 1-2 týdny zpět, tak na současné dny tam taky měl v nějakých výstupech 25-30 čísel. Upřímně takovým TN už přestávám věřit , kolik jich už Alpy dostaly a prakticky nic k nám nepustily, tak jaktože by k nám najednou mělo přijít něco takovýho, co by dalo 30-50mm ve sněhu.
swan1
Tak to je brutální , kalamita jak hrom. Bacha, aby nebylo třeba ráno použít koště na chodníček.
Aura
No jedna z 1000, to si ještě můžeme počkat několik zim
F4 ...chápu ,u vás to byla velká trága. Já to beru tak, že u nás letos napršelo cca 1,2-1,3 násobek normálu, což není blbý, ale dlouhodobý sucho to taky nevyřeší. Mě spíš štve, že bylo mrak srážek během roku, ale jakmile začne zima a srážky bych ocenil nejvíce, tak je to jedna velká bída.
Prady
Já to myslel tak, že když to 999x nevyšlo, tak na 1000 pokus to určitě vyjde
Myslím, že ty indexy začínají zabírat, co může být lepšího, než vidět ve výhledu na cca 3-10 dní trvalejší oblast s nižším tlakem vzduchu v bublině chladného vzduchu, která se bude otáčet a generovat tlakové níže?
Jestli to teď nevyjde, tak pak už nikdy...
Aidamko
U nás zatim dle předpovědi jsme se zastavili na 1°C a ten vichr příšernej k tomu.
Aura33
To jsem si už párkrát říkal "teď nebo nikdy" a zatím pořád nic
Jasně, něco jednou zase vyjde, ale buhví kdy a buhví jak často to bude. Dřív skoro každou zimu, teď budem rádi když přijde něco jednou za 3 roky na pár dní.
Prady
Já tomu vždy rád uvěřím. Když vezmu celou situaci, je tam TV na tom správným místě vytažená na sever mezi Island a VB, nějaký oteplení od jihu přijít může, ale to by přineslo srážky někde sněhové/dešťové a nakonec by skončilo dalším ochlazením. Mě to přijde ta správná situace na kterou jsme čekali. Teď má dost klesat i NAO...
Prady
Ještě dodatek, ten pohyb mas jak ho modeluje GFS je celkem pomalý a setrvačný, takže by už nehrozil žádný silný JV profuk. Říkám vyjde to... podívejte se na ten pokles NAO, přidal jsem obrázek nahoře. Takový pokles je už je velmi výrazný...
AO taky solidní pokles možná až na -4.
Tak to vypadá, že se to vysněžilo na zmíněné lajně a dál nic. Pořád se to zeslabuje, jak od západu, tak samo o sobě. Za námi to určitě opět ožije, no a nějaký z tradičních letošních pásů si jistě přijde opět na své. Ani bych se nedivil, kdyby třeba v Praze nebo Ústí n.L. nakydalo 5 cm.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.