Tak GFS tam teď vrátil pěkné sněžení v Čechách v pondělí na tlakové níži ze Středomoří , mohlo by napadnout i kolem 10 cm při teplotách kolem - 1,hlavne už zemský povrch bude promrzlý po předchozích ranních mrazech.Na Moravě by přitom v pondělí mělo být až 6 stupňů a déšť. Je to už za 4 dny tak uvidime jak budou vypadat další výstupy
Diskuse o počasí Tlaková níže od jihu v pondělí 28.12.2020
Jojo tady u nás na JM bude pomalu +8 a beze srážek. Opět nejtepleji a nejméně srážek v ČR. Modely se de facto shodují, takže u nás to odpískávám. Jinak nový GFS dává JM do 3.1.2021 4 mm, nejméně z ČR. Vypadá to, že moje faktická poznámka s příslovím "jak na nový rok, tak po celý rok" očividně bude fungovat.
Btw: ranu vám ale zasazuje ICON a ECMWF. Malují o dost výrazně slabší srážky a hlavně malují vyšší teplotu ve výšce. Bude kolem 0, takže bude nutné počítat i s mrznoucím deštěm.
F4
Ono se to liší v ranních a nočních výstupech, nejen ve srážkách, v teplotách např. jednou do -3 v noci, pak je tam -7 a druhý den nanovo, jaká bude teplota tak víme čtyři, pět dní dopředu, ve srážkách.. 36 - 24 hodin dopředu.. a v případě místních srážek.. hm?
No aspo\ń že něco spadlo před tím štědrým dnem..
VHK
Ale chtělo by to sníh i v nižších polohách. Doufám, že bude sněžit už od 400m.n.m, i když tomu moc nevěřím.
F4
Hlavně na Moravě přidal na teplotách, tedy na té jižní. Přes +6. No myslím, že prosinec bude díky těmto dnům na JM jeden z nejteplejších za posledních cca 20 let. Takový západ pod 0 a i se sněhem.
No a srážky? Pokud budou od JZ, tak to z toho nic nebude. Jsme pod vlivem Vysočiny.
Tak nový GFS dokonce dává sněžení i na Vysočinu a část Moravy. Tady v 400m by tak mělo sněžit a snad něco napadne. Bylo by to spravedlivé po té vlně tepla, kterou tady budeme mít, že?
Dokonce možná napadne více než na západě Čech.
kuba
Ano, ty vyhledy do konce pristiho tydne slibuji dalsi srazky ve snehu, krom pondeli i na ctvrtek a nedeli.. S dennimi teplotami kolem nuly. Ale jsou to jen vyhledy, uvidime...
F4
V tom vas chapu, pod Krusnymi to moc na srazky nevypada, nicmene pro JZ, hlavne tedy pro Sumavu tam par cm snehu zda se pripadne..Morava sice asi dostane srazek z te TN od jihu vice, ovsem krom Vysociny, prevazne v desti..
Zitra budeme moudrejsi, kdo vi, co z toho nakonec bude, Alpy jsou mrchy nevyzpytatelne...
kuba
Však ochlazení zde máme, akorát u nás na Moravě je a bude pomalu jaro. Ty indexy, ačkoliv zde dle některých provozuji agresivní indexové náboženství, tak dokázali předpovědět vortex a i toto ochlazení a stav takových útvarů. Nejsou k zahození.
Jinak speciálně pro Palmu nejlépe předpovídá můj hrnek s nápisem ředitel zeměkoule, jelikož od té doby co jsem napsal, že jestli se tady věští počasí dle plodin, tak může i můj hrnek vyvěštil teplo a celkem sychravo. No zkusím zjistit i jaro
Jinak co váš strejda, snad se brzy pochlubíte s nějakou předpovědí. Moji prarodiče, kterým táhne pomalu na 90 mě sdělili, že čekají v Brně pouhé 2 týdny větší zimy, ale i větší zásyp sněhu. Co ale prý je celkem možné je nová vlna sucha. Prý zvěř a rostliny mají podobný styl chování jak v roce 1949 a 1973.
Jinak čínská předpověď počasí v jejich televizi slibuje nějaké silnější srážky a možnou sněhovou bouři na severovýchodě. KCTV má taky celkem dost kalamitní předpovědi.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.