Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Diskuse o počasí Výrazná změna charakteru počasí: vítr, ochlazení a sněžení v 2/2 listopadu 2020

2558
# 14.11.2020, 07:54

Prady
Jo to tam vyrábí jeden pán s paní a je to docela zajímavé dělají to už 8 let a pořád je to neomrzelo:) jinak k tématu po šťastném pátku kdy GFS dával doslova "přívaly" sněhu pro naše hory tam má teď spíš Z proudění, oteplení na nějakých 4-7 stupňů a místy déšť tlakovou níži strčil nějak nad Skandinávii, kdoví co s toho bude nedivil bych se kdyby s toho nic nebylo:!!:

50
# 14.11.2020, 07:57

Tak mi to nedalo a kouknul sem se a ano je to skoro pryč.
Takže klasika, člověk vidí něco v modelech, co by si přál, tak tomu prostě rád uvěří.
Hlavní je, že se něco bude dít, myslím lepší než inverze a že asi nevyjde první ochlazení a sněžení ve středních polohách nevadí, protože jsou 3 zimní měsíce před námi.

13
# 14.11.2020, 09:10

aura33
To se stava, no..
Ale jste aspon objektivni a fer v tom, ze to pojmenujete bez okecavani rovnou jak to je, ze prani bylo vice otcem myslenky, narozdil od jinych..
Ono verit predpovedim na vice nez tyden je proste osemetne..a asi jeste dlouho bude..
Prady
Aidamko
Moje sverepe tvrzeni ohledne toho co naznacuje priroda a zvirata se netykalo cele zimy, nybrz jejiho nastupu, ktery tu podle vas mel byt ted, potom odsunuto po dvacatem, nyni odsunuto na neurcito...
Za tim jsem si stal a stojim..
Celkem jasne to posl 10 dni davalo najevo i rozmisteni tlakovych utvaru i hodnoty teplot v nich.. Studeny vzduch jednoduse nemel odkud prijit..
I ti myslivci tvrdili, ze zver se zatim nestehuje
do nizsich poloh za potravou a ze to nenaznacuje brzky prichod zimy..
Bohata uroda lesnich plodu byla zpusobena teplym a vlahym podzimem pri jejich dozravani, o tom jaka bude zima nebo nebude to nic nenaznacuje..
Vypada to stale stejne, no, ze z toho bude na horach jeden chladnejsi den a trochu snehu..
Jinak spise tepleji..
Stridavy, promenlivy Atlantik.. O moc lepsi a zajimavejsi nez inverze..
Teprve zacala druha pulka listopadu, na prichod zimy je casu dost, snad behem prosince a ledna nejaka prijde, pro prirodu by to bylo potreba..
Venku litaj komari, ptaci,kteri uz meli byt na jihu tu rvou, vcera jsem potkal vosu, po psech mi lezou klistata, stromy maj nalite pupeny, lesy jsou plne hub..
Ehm.., to opravdu neukazuje na vzornou zazimovanost prirody..


146
# 14.11.2020, 09:43

já si spíše myslím že příroda reaguje aktuálně!!! na počasí a ne do předu žije podle mě blbost.... potom tedy jak mi vysvětlíte že na jaře zmrznou květy? kdyby příroda předpovídala tak ty květy nezmrznou.... prostě tohle je fakt... zajímalo by mě kdyby najednou přišla kalamita na 10 dní tak co by udělali srnky? no logicky by šli do nížin... a když je teplo tak proč by tam mělo chodit? já neříkám že to není dobrý předvídat podle přírody ale tak jako podle mého je to z části docela kravina... u nás žádný ptáci neřvou listí už je dole a když sme orali na poli tak myši vůbec neběhali tož tedy znamená tuhá zima... no jo ale podle srnek na horách bude mírnější což tohle se pře já bych spíše řekl, že když je teplo tak logicky nebudou srnky v nížinách.. potom ale přijde zima a půjdou dolů.... by mě zajímalo od koho mají zvířata předpovědi... proč se tedy neučíme od nich když to jsou takový meteorologové?

13
# 14.11.2020, 09:56

Clena Kokos 342 mam na svem ignore listu a nehodlam s nim na foru o nicem diskutovat, komunikovat, a uz vubec mu nic vysvetlovat..
Prosim ignorujte me prispevky tez, dekuji..
Pro vsechny ostatni..
Kazdy ma nejake zpusoby jak nahlizet na podnebi, pocasi, jejich zmeny..atd..predpovedi..
Ja davam prednost kombinaci prirodnich a technickych ukazatelu..kombinaci..
A trochu selskeho rozumu k tomu..
Kazdy to ma nejak..

380
# 14.11.2020, 10:06

Kokos342
Hmm, nechci se do Vás navážet, ale co víte o životě přírody? Nějak hlouběji se o to zajímáte? Třeba s těma srnkama, dotaz, když podle Vás nelezou do nížiny proto, že tam nahoře mají potravu, atd,, ale v nížině jí mají ještě víc a větší výběr, proč nejdou tam?Ohledně pomrzlých , spíše než kytek, pupenů a rostlin, pokud si všimnete, pomrznou většinou tak, meruňky, hybridy třešní, někdy jabloní, apod, a co je to... rostliny, stromy nepůvodní, nebo křížené, tak to je, pomrzne výsadba zeleniny, která je vysazena ven, brzo, vzrostlá v pařeništi, apod..a samozřejmě, při náhlém pádu v rozjetém jaru, pomrzne leccos, příroda nereaguje okamžitě, má setrvačnost, ale, dle mého, se směle vyrovná předpovědním modelům když je počasí bez velkých výkyvů, těch 14 dní dopředu zvládá dobře.. a okamžité předpovědi? Takový brabenci se třeba v případě bouřek a deště nepletou, nezažil jsem, že by jim vynesené kukly někdy zmokly..šlo by se bavit o tom co příroda, celé hodiny, jsem rád, že mne můj strejda leccos naučil, ale bohužel, jsem v přírodě tak 100 x méně času, než je a býval on, tak si tak netroufám z hodnocením a předpověďmi. Nicméně, modely počasí nikterak nezavrhuji, sleduju je a porovnávám s přírodou, tento kříženec se mi celkem osvědčuje..:)

238
# 14.11.2020, 10:08

Jo je to vtipný...2 výstupy a všechno je tam jinak :D na druhou stranu ze zkušenosti víme, že zítra nebo v pondělí tam klidně zase může být zimní situace.

Nicméně třeba aktuální předpověď meteoblue nám dává celkem průměrné teploty s nějakou možností sněžení/ smíšených srážek. https://www.meteoblue.com/cs/po%C4%8Das%C3%AD/po%C...

146
# 14.11.2020, 10:11

palma
dobře v nížinách je potravy více ale proč by chodili dolů když nahoře mají stále potravu nejsou to lidi aby se hnali hned za lepším

2558
# 14.11.2020, 10:13

Prady
No je hlavně znát že to není vůbec jistý předvídatelnost sotva 15% to je jak hod korunou:D:!!:

380
# 14.11.2020, 10:28

Kokos342
No, je vidět, že vlastně tu přírodu neznáte, zvířata se vždy ženou za lepším, dává jim to konkurenční výhodu, hoďťe doma zvířatům, jakýmkoli, něco k snědku, stopro si nejdříve vyberou ta nejlepší sousta..:), ohledně zvířat a jejich migrace, jdou do nižších poloh, až ve chvíli, kdy je to opravdu tlačí, ne měsíc (14 dní je většinou ta hraniční hodnota) dopředu, proč? protože pak nastanou migrační tlaky, střety, teritoriální souboje, atd, zbytečně do toho nejdou, proto nelezou do nížin předčasně, i když je tam větší výběr a lepší potrava, i v nížinách jsou stáda divoké zvěře, i teď..zkrátka bude tam pak větší konkurence, to zvířata nerada..přesnější jsou brouci, hmyz, ale ten není tak vidět, a má velice specifické chování.

13
# 14.11.2020, 10:41

palma
Presne :)
U tech lesnich zvirat je to typicke hlavne pro vysokou, ktera prirozene zije hlavne v hlubsich, rozsahlejsich lesich vyssich poloh a hor..a dolu jde s nejakym predstihem teprve az tehdy, kdyz prichazi vetsi zmena do chladu a snehu.
Hmyz je samostatna kapitola, samozrejme, a moc zajimava a hodne prukazna..

VHK
Avatar
30
# 14.11.2020, 11:10

Me to tema teda prijde hodne unahlene,prvni si snad pockam na par vystupu po sobe a pak az budu delat zavery, navic je to situace az vice nez za tyden a vime jak to chodi zejo🙂podle me nic nebude, ochladi se ale ne nejak vyznamne a srazek taky moc nebude, zacoz jsem i rad, mame tady porad nehorazne mokro,voda stoji na polich uz hodne slouho, takze bych uvital spis slunicko🙂a hlavne hledet na modely tyden dopredu je opravdu smesne, uzivejte vikendu😜

50
# 14.11.2020, 11:39

Prady
Do zimy už se to asi nevrátí, celé to stálo na té tlakové níži, bez ní to celé není tak zajímavé. Srážek bude méně, ochlazení menší a nějakého sněhu se dočkají asi jen hory.
Předpověďi TN na více dnů jsou hodně nepřesné, ale viděl sem v tom šanci, že by to mohlo vyjít. Byla ta předpověď na týden no... zpátky do zimy se to už většinou nevrátí, funguje to spíše jedním směrem, zima-teplo.

VHK
To téma je hlavně o tom, že nás čeká změna počasí, nevidím v tom žádné předčasné závěry apod.
Že se určitým způsobem změnila předpověď za to nemůžu, každý si musí udělat vlastní názor...

165
# 14.11.2020, 11:50

Tak GFS tam má už teď jen slabé ochlazení že z toho bude možná pár cm a hřebenech hor a srážky a teploty tak 4-8 takže vlastně skoro žádná změna, jen nebude inverze. Kolem 25. Tam má dokonce jihozápadní proudění a teploty opět přes 10 možná až k 15 stupnum:(

380
# 14.11.2020, 11:51

Téma dobrý, jinak sem už nemusíme psát fakt vůbec nic.. já jen chci říct že název třeba dát pojednávající o tom, že konečně nějaké ochlazení, tyhle časné "vpády" sněhu a pod, bývají ošidné, to je fakt..často nevyjdou, ale snad se o nich můžeme bavit, ne?
Jo, ještě, aby to nevypadalo, že zavrhuju modely, předpovědi a ráno se běžim podívat co hlásí brouci.:D, ale, v bazénu po ránu nalezeny ještě dvě včely.. tož holky ještě makají.., Takže, prostě to rád porovnávám a přehodnocuji. Trošku mi to "pohrdání" přírodou ze strany zastánců modelů ( a pohrdání modely z druhé strany) připadne jak když promluví vážený profesor o tom, že babky kořenářky a léčitelé vědí houby, a měli by být eliminováni, a za pár let nám dokážou spolupracovat ku prospěchu pacienta, páni doktoři řeší akutní stav a léčitel se snaží odhalit příčinu a léčit třeba duši... dobře se to doplňuje no ne?:cool:

VHK
Avatar
30
# 14.11.2020, 12:18

aura33
Tak uvidime co bude dal, treba se to jeste zmeni ale moc tomu nedavam,ale praet by tady opravdu nemuselo, spise to :slunce:, jinak nic proti vam, at si kazdy pise a zaklada co chce, o tom je diskuse aby se to tady rozebralo🙂

50
# 14.11.2020, 12:33

VHK
Je fakt, že správně předpovědět počasí je dost těžké, když je to na více dní dopředu, proto všechny takové předpovědi musí brát člověk s rezervou. Už kolikrát tu někdo psal o pravidlu pěti dní, tzn. Předpověď má význam, pokud není na více, jak 5 dní, takže sem to porušil.

Co se týče výhledu na zimu, vidím to zase skepticky, protože člověk může čekat třeba 14 dní, než tam model něco vykreslí a ve výsledku z toho pak není nic extra, lepší zimní situace přichází většinou až v lednu a v únoru. Teď to vypadá jako před rokem, střídání JZ, Z, SZ a celkově dost teplo a může to tak být víceméně celý prosinec nebo i celou zimu jako před rokem. Samozřejmě jen další spekulace a teorie, nikdo přesně neví, co bude...

380
# 14.11.2020, 12:47

aura33
Shodou okolností jsem se teď koukal na CFS den po dni,až do února, samozřejmě, že se podle toho nedá řídit, ovšem je to už několikátý výstup během cca 10 ti dní, který otepluje, čili nic zima až do února, tak snad do toho vstoupí nějaký velký hráč.. Tohle sleduju kvůli té nějaké tendenci, ne kvůli konkrétním dnům, to bych se tři týdny dopředu těšil na srážky.. toho jsem opravdu dalek.:D,dneska jdu kopat ďouru na jabloň, tak dám vědět co říkají kukly, žížaly apod..:)

2558
# 14.11.2020, 13:31

Aidamko
Tam právě píšou že je to důsledek globálního oteplování zrovna zima 2012/13 byla asi náhoda;-) uvidíme nečekám že díky nízkému zalednění bude tuhá zima;-) jevy, které nám s velkou pravděpodobností přihrají tuhou zimu jsou vortex, QBO západní×východní, oslabení polárního víru a samozřejmě tlakové útvary a indexy:)

50
# 14.11.2020, 13:44

Aidamko
Zní to zajímavě, ale já mám to nízké zalednění spojené s tím, že v Arktidě je více bouří, srážek, větrů apod. z čehož mi vychází silnější a mohutnější TN u Grónska a Islandu, což pro nás znamená zase jen teplo.

Obávám se, že všechny zpětné vazby na oteplení pro Evropu jsou pozitivní, tedy jinými slovy, větší teplo přináší ještě více tepla. V Sev. Americe se musí dít něco zcela odlišného, protože se tam už asi posledních 10 let mluví o rekordních mrazech, sněhu apod. Myslím, že za to může odklon tryskového proudění nebo tak něco... v Asii nevím, ale taky spíše teplo. Takže Sev. Amerika je asi jediná oblast na severní polokouli, kde se v zimě větší oteplování neprojevuje.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.