Diskuse o počasí Výrazná změna charakteru počasí: vítr, ochlazení a sněžení v 2/2 listopadu 2020
Tak GFS to už docela přehání, nejnovější výstup, který se právě načítá tam dává tu TN hodně hlubokou s vichrem nad Francií pomalu ke 100km/h.
Ta jedna jediná TN bude to nejzajímavější v následujícím období. Ještě to není ani 100% jistý, že zásadně ovlivní přímo ČR, ale zdá se to dost pravděpodobný.
Prady
Uvidíme no každý výstup se mi zdá chladnější a sněhovější a už to tam drží tak 3 dny takže je velká pravděpodobnost že to vyjde koukám na Beskydy až 50 cm u hranic se Slovenskem a Polskem to je dost přehnané ale bohužel nížiny vyjdou pravděpodobně naprázdno to by se muselo ještě tak o 1-2 stupně ochladit jelikož tam model kreslí 0-3 stupně tak to bude na těsno no koukám že GFS to ochlazení prodlužuje až do konce listopadu sníh by tak u nás neměl roztát, tak co tady Walden straší s teplou frontou v neděli večer
aura33
Fakt ne..
Koukal jsem ted na gfs znovu, na patek je tam v 1000m kol 0st, sobota(jediny den) -3st, nedele opet jen kol 0st a Sumava k veceru uz obleva +2st..
Jinymi slovy na horach to zacne mokrym snehem, v sobotu to tam primrzne, v nedeli uz to od JZ vecer pujde zase nad nulu a do deste..
To v 1000mnm.
Stredni polohy mozna v sobotu trochu brecky..niziny bez sance...
Fakt nikde nevidim nejaky vetsi ochlazeni na vic dni..
Alw i tak to bude zajimave, bude se neco dit a kazdy den trochu jinak..
Proto mam Atlantik rad..neni nudny..
Tutugon
Ten aktuální nejnovější výstup GFS tam dává stručně řečeno kalamitu.
No asi nemá smysl sledovat každý výstup, teď si dám pauzu a kouknu se až v úterý.
walden
Jo určitě 1000m.n.m. a nějakých 1400-1600m.n.m. je velký rozdíl, já myslel pár nejvyšších kopců v rámci celé ČR.
palma
Tak ty ji ani nemusíš potřebovat těch pár cm to nestojí za to já prohrnuju tak při 8 cm třeba ji už o příštím víkendu opráším když nám ten GFS předpovídá těch 10 cm jinak mám v plánu si koupit sněžnou frézu to je rozhodně lepší odklízet než tou lopatou, tak běda jestli bude zima opět na prd
Jé u nás v Beskydech 31cm, to by mohlo vyjít.
aura33
No ale Snezka nebo Plechy, Praded, tam vetsina z nas nezije..
Hele, to je jedno.. Jestli Snezka -7 a v 1000m kolem nuly, to myslim mluvime o tom samem..
Tech -6-7 by to chtelo v tech 1000-1100m..
Pak by se dalo mluvit i pro nizsi a stredni polohy o vyznamne zimni epizode, myslim..
Ale kdyby islandska TN trochu ustoupila na Z, JZ, mohlo by to SZ proudeni prejit pak v jazyk st vzduchu od S, mozna i SV.. Tam studeny vzduch podle predikci bude..
To uz by pak byla jina..
Uvidime.
Koukám, že Walden sveřepě trvá na tom, že žádná zimní epizoda nepřijde. Asi protože v posledních dnech byl přesvědčen, že nemůže vůbec nic přijít, že i příroda není dost zazimovaná a do konce listopadu bude jen teplo.
crossflow
Ale tak 2018/19 byla přeci taky slušná zima na sníh i ve Voticích, pokud si dobře pamatuju Nějakých 10-20 čísel tam párkrát bylo.
Prady
Ze neprijde do nizin a strednich poloh..
To by se ty tlakove utvary musely hybnout trochu jinak a pak by sance byly..
Dosud v predikcich nic takoveho nebylo..
Ale vse se muze zmenit, ze?
Do tepla i do zimy..
Ochlazeni uz tu melo byt od tohoto vikendu..
Zatim se nekona..je posunute o tyden, zatim.. Te prirode to vyslo v tom, ze v nasledujicim tydnu se opravdu konat nebude.. Bude se oteplovat..
walden
Jak už jsem psal...původně jsme řešili ochlazování kolem 15.11., ale to jsme rozebírali původně od 30.10. což je dost značný rozdíl. Za tu dobu se posunulo jen o 5 dní na 20.11. , což mi nepřijde jako nějaký zásadní rozdíl. Teď jsme od toho "jen" týden, předtím to byly víc jak 2 týdny předem.
Prady
Tak není se čemu divit, tady to vypadá, jak kdyby mělo brzy začít jaro, nevyndaná cibule má 10cm výhony, jabloně zelený jak Berounka v létě, líska pustila jehnědy, jedna růže kvete a má připravená další poupata, stále venku lítá hmyz (hlavně komáři), dnes jsem viděl i masařku, pupeny pěkně nalitý, buď je příroda úplně zblblá, nebo fakt vůbec zima nebude.
Frantis95
Ono jak kde u nás to vypadá jako kdyby už měla přijít zima, podle přírody už bych se neřídil v minulosti se to sice hodně dělalo ale teď už málokdo to dělá osobně bych uvítal kdyby ta epizoda se sněhem přišla s trochou mrazu, aspoň by si zahrada odpočinula minulou zimu neměla ani šanci si pořádně odpočinout
Tutugon
Přesně tak, u nás už skoro 2 týdny příroda zazimovaná učebnicově.
Jinak dneska jsme se ženou jeli z Pelhřimova domů né přes Křemešník, ale přes Olešnou na Vyskytnou a docela mě pobavila na začátku Olešné u toho statku ta slaměná rodinka
Aidamko
Souhlas, rozhodně se tím nedá řídít, dokonce bych řekl, že ani z 50% .... Příroda je z toho všeho sama zmatená. Však v posledních letech kolikrát přijde mráz a sníh na rozkvetlé stromy.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.