Frantis95 hmmm no to by tu slo k -20 , to bych byl radsi aby pripadlo jeste pred tim aspon 20 cm kvuli vegetaci. Napadlo tu sice cca 10, o neco malo to uz kleslo - spis zespoda od rozmrzly zeme nez ze by teplem. Na 450mnm to neni spatny.
Ale zda se ze po ty prosincovy mizerii z toho jeste nakonec bude poradna zima
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?
Jak jsme probírali rozpad/rozdělení polárního vortexu, pak pěkné povídání je v dnešním článku - https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar... jsou tam i různá srovnání s dřívějšími roky a také aktuální výhled modelů na období cca do konce ledna. Článek je to poměrně delší, ale určitě stojí za pročtení + má také pěkná videa, jak se ten PV vlastně "rozpadal".
Jo a všimli jste si, že GFS někdy od včerejška rozšířil deterministický 10ti denní Meteogram o cca dalších 4 dny?
Prady:
https://www.wetterzentrale.de/show_diagrams.php?ge... samozřejmě je nutné brát v potaz skutečnost/rozdíly mezi modelem ansáblovým vs. deterministickým. Determin. s každým přibývajícím dnem může být více a více nepřesný, jelikož ze vstupních podmínek utvoří jedny, neměnící se podmínky a z těch pak predikuje až do konce (jelikož nepočítá s více proměnnými - "náhodami", proto neukazuje nejistotu výpočtu). Proto beru opatrně již 7.-10. den, dle dané synoptické situace v daném období. Tzn. 10.-14.den je opravdu spíše "informativní". Ať to pak nevede opět k never-ending diskuzím, že tam modely něco malovaly atd.
Takže zima je v půlce, měli jsme dnes druhou zimní epizodu za 6 týdnů a příští týden ukazuje Ecák oteplení (nedaleká Bratislava až +7). A to podle všech známých indexů a měřítek jsou předpoklady pro velmi chladnou zimu.
Tak si říkám, jak bude časem vypadat zima, která bude mít indexy nastavené na teplo. Ale ušetříme za teplo.
No uvidíme, modely si stále hrají i s možností vpádu velmi chladného vzduchu. Jen tak pro pobavení přidávám teploty koncem ledna podle aktuálního výpočtu. Je to samozřejmě nesmysl a pravděpodobnost, že tato předpověď vyjde je mizivá, ale dlouho jsem tak nízké teploty v hlavním běhu neviděl.
ota
Tady bylo naposledy -20 v roce 2006, takže čistě statisticky by to už vyjít mohlo (už to dlouho nebylo, tak roste pravděpodobnost, že se to jednou stane). Ostatně i ten rekordní únor 1929 byl z ničeho nic po několika teplých zimách. Pro mě je ta teplota ale naprosto děsivá, mám smrt z podchlazení, jen to vidím.?
ota
Vůbec to není nereálné. Zaprvé to tam drží delší dobu a to proudění od SV do Evropy také.
Zadruhé letošní rozpad PV nemohl být snad lepší, tak si budeme držet palce na kvalitní zimu po delší době. https://www.severe-weather.eu/mcd/extreme-cold-win...
Jako rozjety to je od vanoc dobre..
Snad to vydrzi..
Od 25.12. tu mame snehovou pokryvku v kuse uz skoro 3 tydny, pac jsme na prelomu roku a v zacatku noveho meli stesti, ze jsme zustali v chladnejsim vzduchu v Z casti ČR..
Coz uz ted je ve srovnani s lonskou zimou neskutecny. Loni jsme tu videli snih 2x za celou zimu, vzdy tak na 2 dny...
Vyhledy jsou pekne, az vyborne.. i kdyz ponekud ,,křehké,,
Atlantik bude dorazet, snad zimni pocasi ve str Evrope vydrzi co nejdele...
Zima jako v roce 1929? To snad ne! "The historic 1928/1929 winter pattern aims to return, as we head into 2nd half of January 2021, with now blocked Arctic regions after the Polar Vortex collapse"
https://www.severe-weather.eu/global-weather/winte...
Zatím leden tak chladný není, v roce 1929 byl leden v Klementinu touto dobou už s arktickým dnem. Můžeme tak v přímém přenosu sledovat vliv globálního oteplení a jak to dopadne v únoru? Sám jsem velmi zvědav a pevně věřím, že z hlediska teplot se zima z roku 1929 nezopakuje.
ludvicek
No tak kdyby to vyšlo a mělo by být u nás -20C a méně, tak si snad dám rovnou laso, to mu ale nevěřím spíše se rýsuje oteplení na konci ledna, jinak nad námi asi opravdu drží někdo ochranou ruku, zatím jsme se nedostaly s minimem pod -5C někde nedaleko od nás už to šlo skoro k -15C letos, ale jestli se vyjasní, tak to nemine ani nás
Nedalo mi to a musím si do některých Brňáků rýpnout, zde je mapka průměrných teplot za prosinec, kde bylo nejtepleji? No samozřejmě že v Čechách, houby Morava, hlavně že tady furt někdo psal, jak je na Moravě nejtepleji z Republiky, neříkám, že tam někdy v prosinci nebylo nejtepleji, ale chtělo by to častěji sledovat mapku teplot v ČR, nadáváte, jen když je nejtepleji u Vás, zatímco jakmile je nejteplejší okolí Prahy, nehnete brvou, taky tu nemám zapotřebí každý den psát, že máme nejvyšší teploty v ČR.
http://prntscr.com/x1akfy Ach jo, v Polsku tam je hej Me znama hned po ranu pekne nasr...
Frantis95
Takhle já vás chápu, ale co se takhle raději podívat na teplotní srovnání celku.
Na území Čech bylo mírně chladněji než na území Moravy a Slezska. Průměrná měsíční teplota vzduchu v Čechách byla 1,6 °C a na území Moravy a Slezska 1,9 °C. nebo Nejvyšší denní maximum teploty vzduchu tento měsíc (15,7 °C) bylo naměřeno 6.12. na stanici Mošnov.
No ono je třeba se zpětně podívat na celek a né jen na jednu stanici. Jo a jen taková menší vložka, já mám pro svou oblast průměr pro prosinec -1,7 a pokud je odchylka najednou o pomalu +5 vyšší, tak je to na moji oblast extrém. Takže v tomto kontextu bylo nejhůře zde. Kdo měl odchylku vyšší, nechť se přihlásí.
Praha bude nejteplejší v tomhle období, ale né vždy. Odchylku tak výraznou určitě neměla.
V posledních dnech je zase nejteplejší Morava a né Praha.
Aidamko
Teplotní srovnání celku fajn, ale nereflektuje to stav v jednotlivých lokalitách, nejvíce ze situace vytěžily polohy mezi 500-800 m.n.m., zejména kvůli častým inverzím, psal to zde tuším ROFA, že u něj byl Prosinec vcelku teplotně normální, v nížinách a na horách byl výrazně nadnormální, navíc se zde nebavíme o teplotní odchylce, ale o maximálních průměrných teplotách za prosinec, ty byly zkrátka nejvyšší v Čechách, to bylo jediné, na co jsem tady chtěl poukázat, protože zde jeden (nebo dva) nejmenovaní uživatelé z Brna opakovaně tvrdili, že je u nich neustále nejtepleji z republiky (a nebojte, Vás zrovna nemyslím)
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.