Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?
Ja mam aktualne z toho pocit, ze nejvetsi kosa bude letos v pulce prosince a na prelomu roku i nejaky snih bude v nizinach, leden a unor asi nebudou stat za nic. Mirnou zimu uz jsem tipoval na zacatku rijna, zadnej zazrak to letos nebude, ale porad o neco lepsi, nez loni. Samozrejme myslim okoli Prahy.
/VHK
Tak to se tam nikde nepíše, já teda nevím, jak dlouho jste si ten článek četl, ale pokud to bylo méně než 20 minut, tak je vám to k ničemu. O tom, že to letos bude horší než minulý rok se tam nepíše a zima 2019/20 se tam nevyskytla ani jednou. Takže příště pozor na překlad. Píší tam o to, že v západní a střední Evropě bude převažovat Západní proudění s častějšími propady od S/SZ.
Nicméně tam zdůrazňují, že není nic jistého a může to dopadnou nakonec úplně jinak. Hlavně díky Grónskému vyššímu tlaku a uralské blokaci či QBO.
Jo tady je přímo odkaz na zimní předpověď od Severe Weather Europe
https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-...
edit: Teď jsem si ho pečlivě dočetl a v podstatě musím souhlasit s Aidamkem. Dá se říct, že podle těch prognóz by zima mohla vypadat podobně jako ta v roce 2018/19, ale samozřejmě to jisté není. Skoro mi přijde, že tu teď visí dvě varianty: buď bude zima jako 18/19 , což by bylo super, nebo bude tragická jako ta minulá. Osobně bych teď dal spíš na lepší průběh letošní zimy, ovšem o 1-2 týdny pozdějším nástupem prvních zimních záchvěvů než 18/19 - tedy kolem poloviny prosince. Přeci jen i evropské modely očekávají teplotní anomálii "prosinec až leden" kolem +0,5 až +1°C, což není nic hrozného. S tím by se zima mohla občas podívat i do nížin, střední polohy a hory by na tom mohly být dobře.
Já si myslím, že oni sami neví jaká bude vlastně zima
Jan Diatka
Oni to tam v podstatě i píšou, že pro Evropu je daleko složitější udělat dlouhodobý výhled - je tam více faktorů, který můžou běh počasí ovlivnit, nicméně se modely shodují celkem na dvou variantách.
ludvicek
Jenže zima není jen o arktickém mrazu...s tím se musíme smířit, že teploty -15, -20 už budou čím dál méně častější, to ale neznamená, že nemůže být zima, kterou byste i za svého dětství považoval za povedenou, protože třeba bude naopak více sněhu. Ono může být +1°C nad normál, ale pokud nebudou arktické mrazy a doženou to mrazy průměrné, lehce pod bodem mrazu se sněhem, můžeme na tu zimu klidně rádi vzpomínat. To byla přesně zima 18/19, která taky byla až 1.5°C nad normálem a přitom by klidně i v 80.-90. letech vyčnívala jako povedená.
ludvicek
Pro Brno je průměr 81-10 -2 v centru města, Žabovřesky mají -3, minulý rok se teplota v lednu pohybovala v průměru kolem -1/-2, takže celkem normální stav. Mrazy jsou v noci kolem -6, to je oficiální průměr z ČHMÚ jak si ho pamatuji.
Náš průměr jsou -4 přes den, takže celkem v klídku.
Aidamko
Centrum Brna nemá stanici (což je mimochodem ostuda), ale Tuřany mají rozpětí max/min za leden +1 - -4 (viz tabulka denních dat na portálu ČHMÚ). Z toho jsem vycházel. Pokud stupeň přičteme, moc ledových dnů nebude. A to je ze zimy jen leden, prosinec a únor mají tyto min/max vyšší.
ludvicek
Tady je ale nutné si připomenout minulý rok s odchylkou + 2, který nám přinesl dost ledových dnů díky inverzi. Na případnou cirkulaci a proudění je potřeba brát ohled. Jo a třeba taková zima 2012/13 měla taky +1,4 odchylku, ale nakonec dopadla dobře. Já nevím kde tady zhruba žijete, jestli v Komárově, nebo v okolí, ale máte smůlu v tom, že jste nízko a navíc v přímém tepelném ostrově. Já jsem rád za okolí Ořešína, Útěchova a Vranova kde žiji, ve 450 m.n.m je sněhu naštěstí dost a je zde chladněji.
Tak už jsou mrazivá rána i u nás dnes -2,6 minimum, ale stále oleandry jsou ještě na balkoně venku to ještě vydejchají , akorát jsem obalil květináče netkanou textilií a zdají se úplně v pohodě bez omrzlin, podle předpovědních modelů to vypadá naštěstí na mírnou zimu jako ta letošní tak uvidíme
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.