Aidamko
Né inverze ne, to radši teplý atlantik nebo ať už je radši jaro než tohle ustálené inverzní počasí kdyby jsme měli jasno jako někde na Valašsku tak neřeknu nic, ale tahle šedivá mulda mě fakt štve Vsetín včera úplně azuro přitom je o dobrých 170 m níž než my, to mi vysvětlete proč na V Moravy leží ta hranice nízké oblačnosti níž než jinde
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?
Tutugon
Bohužel no, nedá se nic dělat, možná, že pokud to Ecáku vyjde a v zimě zde budou časté níže ze středomoří tak možná, ale tohle je předem marnej boj a to já dlouho zůstávám optimista, ale uvidíme, no. Já to sám určitě nevím, možné je vše a třeba se vortex rozpadne a myslím, že ta naděje tady je.
Já hlavně budu muset někde pořádně prostudovat Uralskou blokaci, ta měla vliv na zimu 2018/19, kdy to dlouho na rozpad vortexu nevypadalo, tak uvidíme.
Aidamko
Aha, tak to je pro mě špatná zpráva, bez sněhu si to nedovedu představit. A bez zimního sportu taky ne.
Jan Diatka
Jo, ale jak říkám v poslední zprávě já sám to nevím, třeba bude v zimě sníh, ale zatím bych to nijak optimisticky neviděl. Uvidíme. Třeba v Prosinci a lednu pár sněhových TN přijde, ale uvidíme, nebudeme tady raději dělat závěry předem.
Kokos342
No né že bych ho obrátil, ale počítám nestranně, tedy s každým scénářem, tedy tak jak by se to mělo dělat. V každé zprávě dám více názorů na zimu jak teplou, tak studenou a nejen studenou.
Zachar
Pokud se bavíme o inverzi, tak to je možné určitě jak v lednu tak v únoru víte. A jsou tou pouze odhady a spekulace, ale upřímně je to pouze spekulace a myslím si za sebe, že velice přestřelená. +10 je dle mého již reálné. A já pořád doufám ve slušnější zimu, ale musím tam v nést i šanci na teplejší zimu, abych byl nestranný..
Kokos342
Tak, jestliže jeden sleduje vývoj situace, pak se názor buď upřesňuje, nebo mění, tak to je. Když bude můj favorit pohrávat ze soupeřem 5:2 v polovině zápasu, taky začnu pochybovat o tom, že ještě vyhraje...
p.s. Teď jsem si uvědomil, že poločas zdaleka ještě nebyl a vlastně, rozhodčí teprve bude pískat začátek zápasu....
palma
Asi tak...
Zachar
Fakt to bylo nutné? Já si myslím, že to šlo bez toho.
Já sice doufám v chladnější zimu, ale zde budu mít názor průměrné, spíše teplé zimy, jelikož ohledně chladnější zimy mám strach, že zde budu uvádět pokaždé sebemenší blbost co by mluvila v prospěch zimy a pak by to nemělo smysl. Tady jde hlavně o pocity, takže názor neměním, ale budu více nestranný a budu zde uvádět i fakta proti té chladnější variantě. Někteří se tváří, že to nikdy nezažili, ale celkově to bude mít přidanou hodnotu.
kuba
Na druhou stranu, když jsme tady řešili ochlazení kolem 15.11. tak to bylo na přelomu října/listopadu - tedy více než 2 týdny dopředu. Teď už se tam několik výstupů po sobě drží postupné ochlazování od 18.11. což je od zítřka za týden a to už taková doba dopředu zase není. Já bych si osobně vsadil, že tak na 80-90% to ochlazení přijde. Teď jde spíš o to jak velké bude ve srovnání s tím co máme teď a jestli k tomu bude i nějaký první sníh ve středních polohách. Dneska třeba celý den 1.5-2.5°C, což taky není zrovna extra teplo a na současný den to je určitě výraznější teplotní podnormál.
kuba
Fakt je, že tady u nás, a to nejsme uplná nížina, se den za dnem otepluje, vrcholit to má o víkendu..a hlavně se oteplilo přes noc..je pořád nad nulou okolo +3..A upřímně řečeno, je to jen díky inverzi..
Navíc jsem teď porovnal ten kousek listopadu plus říjen a nejsme tu teda na tom moc jinak, teplotně, než minulý rok 2019...takže zatím skoro kopie minulého podzimu, akorát je víc vlhko..a inverze..
Aby se neřeklo tak zde přidám něco co jsem sám nečekal. QBO je ve východní fázi. Tedy jak správně psal Palma. Rozhodčí teprve píská zápas, ale zima dala první gól, tedy stav je 1:1. Ale domnívám se, že se zpátky přepne do západní fáze a tenhle rok by té východní fáze byla škoda
https://acd-ext.gsfc.nasa.gov/Data_services/met/qb...
Jinak 26.11. až +15, tedy možná se dostaneme výše jak v roce 2009.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.