Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Studená fronta přinese zpočátku místy slabý déšť a hlavně na hory ochlazení

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?

53
# 09.11.2020, 18:04

kuba
NAO je stále v průměru a jde do mínusu. To přinese ochlazení.

Index NAO
13
# 09.11.2020, 18:20

Aidamko
17-18.11. jen chladnejsi sz proudeni za slabou frontou, na predni strane TV, v noci kolem nuly, pres den cca 3-7 st C..
Ve skandinavii teploty jen kolem nuly..Arkticky vzduch tam zatim neni a zda se ze hned tak nebude..
Po 18.11. to vypada spise na Atlantik a mirne otepleni..nebo teplotne setrvaly stav..
Teploty budou odpovidat listopadu..
Muze se to samozrejme zmenit, ale pravdepodobnost je zatim mrnava..
Leda ze by nam sem vortex pustil jazyk ledoveho vzduchu mezi Gronskem a Skandinavii..Ale tomu moc neverim.

53
# 09.11.2020, 18:32

walden
Jo, já se bavím tedy až o 22.11. Upřímně si nemyslím, že to dopadne dobře, ale když NAO zůstává v předpovědích nezměněné tak by tak mělo zůstat. Uvidíme. Teplo tam zatím není vidno, ale stejně se to snad změní v inverzi.

22.11. 13:00
# 09.11.2020, 18:38

No ono je pěkné sledovat teplotu ve výšce, ale zde by se paradoxně asi oteplilo pokud by přišel ten chladný vzduch od SZ. Tady je teď ve dne v noci 2-3°C a nějakou "studenou" frontu, která to profoukne a bude 5-8°C bych bral. :D

13
# 09.11.2020, 18:43

JohnBattler
Take bych to bral..
To by na to Atlantik musel sakra pritlacit..aby to poradne provalil a odsunul TV vychodneji..Ale na to to moc nevypada.. Jedna slabnouci fronta s tim moc nenadela..
Je dost pravdepodobny, jak pise Aidamko, ze se to pak zvrtne zpet do inverze..
Je to daleko..uvidime..

53
# 09.11.2020, 18:48

walden
Tam půjde i to jak se bude pohybovat ta TN nad Itálií a pak Balkánem, protože pokud se usadí na Balkánem, tak by sem nějaký chladný vzduch měl zatéct, ale pokud půjde přes nás, nebo v našem okolí, tak bude sice dost srážek a i chladno, ale byla by spíše ledovka.

Uvidíme no, pokud by to dopadlo tak jak v tom prvním případě, tak by bylo dost chladno, ale není to moc pravděpodobná varianta.

22
# 09.11.2020, 19:35

Jen ať si sněžení a mráz dá na čas,když přijde 23.12 tak je to akorát ne????;-)zatím budu spokojen s průměrem či lehkým nadprůměrem a klidně i :prsi:

244
# 09.11.2020, 19:36

Dlouhodobý výhled na Vánoce 2020 , II.
Samozřejmě to jsou hodně orientační predikce, ale současný vývoj počasí by se mohl mmj. podobat prosinci 2010 - alespoň tak o tom Gav ve videu pojednává. No...kdo by si to nepřál, že? :D
https://www.youtube.com/watch?v=n75TWy2OMyQ&ab...

53
# 09.11.2020, 19:40

Prady
No pokud by se tak moc podobal prosinci 2010, tak to by byla pro Brna hrůza. 1-5 se drželo 12cm, pak roztálo. Kolem 14-16, když všude byla kalamita tak v Brně napadl poprašek a na vánoce nic. Jinými slovy to stejně nevyjde, a jsem za to částečně i rád.

244
# 09.11.2020, 19:49

Aidamko
Naproti tomu v Praze byla zima z říše snů pro takové místo.
To bylo asi naposledy, kdy jsem v centru Prahy na vánočních trzích viděl takové hromady sněhu. Dobře si pamatuju, jak jsme šli do centra právě na vrchol té druhé vlny (17.12. večer), kdy bylo skoro -10 a do toho krásně chumelilo...úplná idylka.

3300
# 09.11.2020, 19:52

Aidamko
To nepovídej vy jste v Brně neměli na vánoce 2010 sníh? Vždiť byl skoro všude i v nížinách:zz: na konci listopadu muselo u vás napadnout dost sněhu (aspoň 10 cm to bylo) protože přešli rovnou 2 níže od jihu první přecházela 27-28.11, druhá pak kolem 30.11 nám to dalo cca 25 cm sněhu a dokonce i v nejnižších polohách Čech bylo sněhu dost:) takže já bych byl rád, kdyby se to zopakovalo to by byly po dlouhé době hezké vánoce:D:love: ale obávám se že to je jen přání a ne skutečnost:!!::( co bych nechtěl aby za každou cenu vyšlo je... prosinec roku 2019,2006,2013 a další podobně teplé a inverzní prosince;-)

53
# 09.11.2020, 19:55

Tutugon
Právě že ne, tehdy to bylo snad 1 nebo 2cm. Když dorazily srážky bylo nad nulou a v pondělí sněžilo pouze slabě. Na vánoce sníh neležel určitě. 25.12. myslím, že maximálně padal déšť se sněhem.
Jo toho 26-29.11. mě právě potvrdila tehdejší repríza předpovědi počasí, kde jasně ráno zněloTeploty se teď pohybují kolem nuly, tedy od -2/+1 přičemž nejtepleji je na JM a to až +2, zde se také vyskytují i srážky smíšené.

Jo a toho 25.12. byla ledovka.
A proč? Jednoduše. Teplotní rozhraní s průnikem kapsy teplejšího vzduchu od JZ nad Moravu. V Čechách byl sníh všude, ale Morava ostrouhala. Na bílé vánoce jsem si musel počkat ale jen 2 roky:)

422
# 09.11.2020, 20:21

Ondráš*
Taky dobrý.. zemětřesení, a potom už jen samá positiva a sociální jistoty..:D

3300
# 09.11.2020, 20:34

Aidamko
Jo za ty 2 roky v roce 2012 se to obrátilo Čechy a vlastně i půlka Vysočiny měli už 23.12 déšť i mrznoucí, zatímco Morava ještě měla docela vydatné sněžení:):snih: a chladněji na Moravě vlastně bylo až do konce roku, my jsme o bílé vánoce přišli těsně ještě 23.12 byl sníh ale o den později to skoro všechno slezlo kvůli dešti a teplu a do konce vánoc se sníh už neukázal:) jako kdyby byl zákon schválnosti:D přikládám ještě foto ze Zajíčkova, které dokazuje to co říkám, takže takový průběh bych taky nerad celý prosinec fajn a zrovna na štědrý den totální obleva a všechen sníh slezl:!!:;-)

Tady je fotka jak to vypadalo 24.12.2012 v Zajíčkově u Pelhřimova
422
# 09.11.2020, 21:55

Ondráš*
Gravitační vlny prý také působí do "nekonečné" vzdálenosti, takže samozřejmě na tom něco bude..:cool:

53
# 10.11.2020, 10:20

https://www.aer.com/science-research/climate-weath...

Jednoduše řečeno.

AO zůstane v kladu, NAO půjde částečně do záporu, tedy v Evropě by pak mohlo být chladněji. Pro Ameriku to začíná vypadat bídně. Ohledně PV panují domněnky, že množství sněhu na Sibiři ho může výrazně oslabit, což v tomto případě hrozí. Díval jsem se i na Teplotu ve středu PV a ke konci listopadu neklesne, což může být obrat k lepšímu, či naopak horšímu. Taky tam zmiňují fakt se zaledněním, jelikož v první části tam berou vliv na Evropu a pak ke konci na USA.

Jinými slovy se vortex nerozpadne.

# 10.11.2020, 10:38

Aidamko
Takže pro nás to vypadá dobře? Bude sníh?

422
# 10.11.2020, 10:43

Já už jsem z nich nějak mimo ( to není nic na Vás), nejdřív říkají, že když na Sibiři nebude sníh, tak bude ohřívaná od případného slunečního svitu, čímž oslabí vír, teď tam napadne sníh, a zase to bude mít kladný vliv na případný rozpad víru..:!!:, jo aha panují o tom domněnky..:), Mám dojem, že vortex je opravdu zatím málo probádaná záležitost..tohle to to potvrzuje, nu což, dneska jdu odledňovat lednice a mrazák, tak možná postavím malého sněhuláka...navzdory přírodě..:D

244
# 10.11.2020, 10:49

Aidamko
Já z toho článku spíše chápu, že je větší šance na setrvání polárního víru. Což by pro nás opět mohlo mít zoufalé následky. Sice tam naznačují nějakou možnost oslabení, ale jsou to spíš spekulace za předpokladu, že se PV přesune více k euroasijskému kontinentu a bude tam dostatečná sněhová pokrývka.

No přijde mi, že postupem času přicházíme o nějaké "výhodné karty", které hrají v náš prospěch, co se týče slušné zimy.

53
# 10.11.2020, 10:52

Jan Diatka
Ne bude spíše inverze. Maximálně tak 2cm třeba 5.1. když tady všichni tipují tak se přidám taky. Nevím co si o tom mám myslet, když napíšu, že zima bude studená hned všichni kritizují, když napíšu, že bude teplá to stejné ale přiznávám svoji chybu, bohužel to nevyšlo. Do příště to budu brat trochu s rezervou, ale splete se každý.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.