Ecák a GFS se rozchází celkem zajímavě.
GFS čeká právě kolem 15.11. rozpad inverze a teploty až kolem +14, naopak Ecák ji stále čeká a teploty má max do +7. Každopádně se snad dočkáme varianty co maluje Ecák, jelikož je to ta z nejlepších možných pro vegetaci.
GFS tam pak maluje možný atlantik s větší šancí na SF od SZ s větším ochlazením. Budeme to však sledovat.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?
Aidamko
Tak to beru Ecáka a inverzi než 14 stupňů a nějaké Z proudění příroda už je nachystaná ke spánku no ale kolem 20.11 se něco podle GFS chystá od S ale uvidíme nic není jistého, mělo to být už 15.11 a víme jak to nakonec dopadne, budou se možná přepisovat rekordy jako před rokem
kuba
Jelikož pouze NAO ovlivňuje cirkulaci a synoptiku nad Evropou tak přikládám jeho. Vypadá celkem dobře, nijak do extrému a max do +1, pak by mohl jít do záporu.
Jo a v tom článku od Britských meteorologů to vypadá pro zimu dost nejistě. Sice udávají TV nad VB trochu jižněji, tedy by k nám proudil vzduch od JZ/Z, zároveň čekají málo vysunutou výši nad Azory, tedy větší šance na zimní srážky od Jihu, jenže hlavně ve formě ledovky. Taky se tam odkazují na uralskou blokaci, slabší La Niňu a konec slunečního minima.
Jsem zvědav jak to dopadne. Například Ecák čeká stále odchylku max o +1, naopak CFSv2 pomalu o +4.
palma
Zatím to dle výstupů vypadá na pokles k normálu. NAO index má tu vlastnost že se dá předpovědět max na 14dní, jelikož se pak strašně mění. Já si naopak myslím, že po novém roce zůstane blízko normálu, tedy ani v kladu a ani v záporu.
Tutugon
Dokonce už to zase změnili? Ježiši, proč to nedělají jak Ecák. No a příští týden tam bude zase odchylka až o +4. Uvidíme c dál. Zítra vyjde aktualizace polárního vortexu, tak snad nám řeknou už něco podrobnějšího.
palma
Stejne je to divny. Celkem dobre to v negativni fazi kopiruje povedene zimy. Kdyz teda koukam jen na poslednich 10 roku. Zimy 09/10 i potom 10/11 pekny i kdyz tusim unor 2011 uz stal za hovno. 12/13 taky super zima. 18/19 v nizinach taky strasny ale na horach 3metry snehu a NAO silne v plusu. No a v lonsky "zime" bylo NAO opet silne v zaporu a byla z toho akorat naprosta nezima? Jak to? Samozrejme tech faktoru pro dobry zimy je mnoho, ale loni to nejak nesedi.
V nizinach bychom byli radi alespon za zimu 18/19 snih i mraz taky nejaky byl. Loni uplna hruza ale porad si rikam, ze muze byt klidne hur ale v koutku duse verim, ze snad ne.
godlike
Minulý rok NAO v záporu určitě nebylo, bylo celkem slušně v kladu. Tam šlo o 2 problémy.
První z nich byl Vortex, který byl velice silný a druhým problémem byla absence TV nad Uralem/Sibiří, takže sem nemohl proudit studený kontinentální vzduch. Obecně platí, že pokud index NAO je tak do 0,50 tak bývá již celkem dost chladno v zimě. Pokud je vyšší tak je teplo.
Aidamko
No, mám z minulého roku varovný zvoneček v hlavě, 4x se psalo o oslabení vortexu, z toho 2x o rozpadu, jaká byla realita...proto jsem také zvědav na zítřek, ale budu se na to dívat střízlivě a kontrolovat si sám průběžně hodnoty..třebaže nejsem profík, ale možná proto má jeden určitý nadhled a zdravou míru skepse..
No, koukal jsem teď na aktuální stav a stav který má být k 28.11. a je tam prozatím neustálé posilování, a teploty do minusu brutální...narušení jsem tam nikde nezaznamenal, teda v předpovědi..
koukal jsem semhle - http://www.weatheriscool.com/prod/ztemp_multilevel...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.