Diskuse o počasí Velmi teplé počasí od 16.12.
U nás docela zajímavě od poledne klesá teplota přitom celý den bylo slunečno Aladin u nás nevyšel v 16:00 hodin mělo být podle něj 5 stupňů a jsou 3°C čekám že do rána bude mrznout jinak ty teploty co tam kreslí Aladin si myslím že nevyjdou max bude tak nejvíš 15 stupňů ono to taky bude záležet jestli nebude na většině území zataženo nízkou oblačností pak by teploty stoupaly asi tak ke 4 stupňům
Tutugon
Díky anticyklonálnímu fénovému efektu tam opravdu těch 17 °C být může. Na malém území má fénový efekt výrazný vliv na teploty: https://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/fenovy-efek...
Dobrý večer,
pročítal jsem včera diskuze na FB In-počasí pod vydaným článkem o výrazné teplé vlně. A žasnu, že možná i více jak půlka komentářů (= lidí) je pro takovéto oteplení. Já nevím, ale jsou takovéto komentáře normální? Chápu, každý má na svůj názor právo. Ale takovéto názory jsou špatné (ví to ti lidé?). A bohužel, šíří se stále více naší společností. Proboha je prosinec, má být počasí těmto dním odpovídající. Plus mínus nějaká (menší) teplotní odchylka. Ale obhajovat 15-17C teplo je pro mě nepochopitelné. Ti lidé nechtějí škrábat námrazu/sníh ze svých miláčků, nechtějí chodit ve sněhu, nechtějí jít do práce, na procházku v chladném počasí ... ?! Vždyť jsme v zimě všichni vyrůstali! Sníh a mráz patří (patřil) k zimě v našich končinách. Ta aktuální teplá vlna by měla vést spíše "k pláči". V případě takovýchto názorů počítám s tím, že to jsou lidé, co se Vám ohledně GO budou vysmívat. V tom případě je naše budoucnost opravdu špatná ...
Zpátky k topicu vlákna - chtěl bych se zeptat, co přesně stojí za touto teplou vlnou. Článek jsem četl - nad Atlantikem pod Anglií až ke Španělsku je hluboká TN, v oblasti Balkánu zase mohutná TV. Toto spojení je pak dálnice pro teplý vzduch z Afriky. Ale tato situace je mimořádná (spojená s teplotními rekordy) a já bych rád věděl, co je nyní "špatně". TN příliš nízko, velký gradient tlaků, silný jet-stream, atypicky mohutné tlakové útvary nebo zda je takovéto rozložení je v zimě atypické ...
Jinak modely pomaličku drží ochlazování a návrat k běžným teplotám někdy po 26.12. Dále to pak vypadá na "průměr", ale pořád k nám do střední Evropy jsou malovány zuby = vpády teplejšího vzduchu, takže bude otázkou, kam přesně půjdou. Toto je ale stále daleko.
Mějte hezký večer.
andy206
Co já bych za tu teplou vlnu dal, ale dnes max. +4, ráno zamrzlo, samozřejmě kdyby bylo +15, tak to není normální, ale lepší extrémní nadprůměr v prosinci než v červenci, kdy by z toho byly fakt asi 40ky, pokud je to místo nich, tak to beru.
Pro mě jako zahrádkáře je teplá zima parádní příležitost k rychlejšímu kompostování a k experimentům třeba s mykorhizou, která má úžasný potenciál.
Yurri
Ano, v Tvé lokalitě Aladin kreslí výrazně chladnější počasí a celkem mu to vychází. Holt ten fén bude foukat jinde.
Jinak já jsem také celkem velký zahrádkář a jsem silně proti takovéto zimě, resp. teplu. A nejsem sám, na tomto se shodují i mí známí kolem. Naopak se podivujeme, kdo a proč preferuje teplo resp. teplou zimu.
Například mně teplá zima vyhovuje, I přesto, že jsem relativně otužilej, tak mám stejně radši teplejší počasí. Nerad na sebe nabaluju hodně oblečení, navíc když mrzne a k tomu je hnusně, tak se člověku nechce nic dělat a má akorát tak špatnou náladu. Vyhovovala by mi zima jakou jsem zažil v Coloradu, tzn. střídání chladnějších epizod se sněhem se slunečnými a suchými dny s teplotami kolem 10 až 15 stupnu. Ten vlhký hnus bez slunce co tu máme většinu zimy nemůže nikdo normální mít rád.
Hele stalo by se vlastně něco, kdyby třeba vůbec přes den nemrzlo a sníh byl opravdu jen sporadicky? Vždyť třeba v takové západní Francii jsou takovéhle zimy typické a příroda tam není nějak výrazně odlišná od té naší a ani tam nedochází k nějaké apokalypse. Nebo se mýlím?
Prady
Přesně, v té oblasti je mnohem více srážek a tak jim zimní sníh vůbec nechybí. Tady by to ale problém byl. Já se obávám, že my díky oteplování budeme mít spíš počasí vnitrozemí Španělska a tam tedy je krajina odlišná dost zásadně.
Jinak u nás se díky inverzi zatím rekordní teplo nekoná, dokonce mrzne a je hustá mlha.
andy206
Tak jestli jste osvícený zahrádkář, tak klidně můžete zalévat i v zimě, když je rozmrzlo, tak se s tím dá přece krásně pracovat, do jara můžete mít haldy napůl hotového kompostu, kterým to pak za sucha na jaře zamulčujete, u většiny lidí vidím problém spíše v lenosti, jsou +4 (a mlha jak jinak) a jim se nechce pracovat, osobně budu makat raději teď než v létě při 30, jarní sucho se dá takhle zcela eliminovat, když se použije mykorhiza, tak se rapidně sníží i potřeba hnojiv, na zeleninové zahrádce si můžete pak hrát i sklízet celou zimu, už to tak pár let dělám, kdo přes zimu nesklízí, není u mě zahrádkář
Jedinej problém vidím se škůdci, opět na malé ploše zeleniny snadno řešitelné pomocí textilií, horší u ovocnej stromů, ale já se potřebuju zbavit starejch stromů, tak co je slabé, ať co nejrychleji uschne, uschlými větvemi teď láduju nejspodnější vrstvu vyvýšeného záhonu, který se tím oteplí až o 5st., takže oteplující se zimy jsou jednoznačně pozitivum, samozřejmě musíme mít pak v létě vymyšlený nějaký, nejlépe bezúdržbový závlahový systém.
jáchym
Hlavně tu nemluvte o normálních lidech. Jaké je vlastně kritérium pro normálnost? Chovat se venku jako prase, když svítí slunce a je vedro nebo pracovat na zahradě a užít si venkovního klidu, který je někdy výsledkem "hnusného" počasí? Ti kteří zneužívají teplejší počasí, aby vylezli ven a dělali kravál a furt byli slyšet jakýmkoliv způsobem, nejsou podle mě normální lidé, byť mají rádi tepleji a že jich doma máme, takže za mě jednoznačně raději zataženo, mlha, 0 v prosinci než extrémních přes 10°C. Takových teplot je totiž během roku halda a nyní je aspoň největší šance z celého roku, že bude venku klid.
Lucina
Tak to ja treba pres den topim, jen tedy v obyvaku a kuchyni. Ale ventilacky taky otevrene, no a v noci spim i pri otevrenem okne. Nejsem zkratka zvykly pres den v zime vubec netopit, mozna bych to mohl zkusit, ale zase naopak topit si i v noci, to opravdu ne. Ja mam otevrene okno v noci casto i kdyz mrzne.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.