Diskuse o počasí Ochlazení 10.12.?
Yurri V Brně není nic, ani na úpatí ČM vrchoviny.Jsem rád, že si to Jihlava nechala u sebe, není totiž co závidět..
Pro teorie +/- mm na cm sněhu mám zpřesnění toho co u nás spadlo ve vrstvě 36cm. Na 1cm sloupce sněhu připadá 1,66mm sloupce vody. To rozhodně není zanedbatelné množství vázané vody.
Za to zmíněná sublimace se rozhodně zanedbat nedá. Odborná literatura uvádí, že procento vysublimovaného sněhu může být vyšší jak 40 procent.
ROFA Nížiny jsou na tom líp, srážky se vsákly do země, ostatním bude žrát sníh mráz.A to se někteří ze sněhu a mrazu radují.Inu lyžování je něco, co všichni moc potřebujeme, asi jako hraní na gumu od trenek.
South wind
Horko/nadprůměrně teplo bylo kromě února a března celý rok + extrémní sucho. Navíc lepší sublimace mrazem než vysychání větrem, vysokými teplotami a slunečním svitem, o tom snad nemůže být řeč.
Ostatní
Je stejně zajímavé, jak západní část Ruska ještě není vůbec studená. Budeme tu mít čistý SV a teploty stále budou kolem 0. Jindy při tomto proudění může být i -8 přes den a v noci tuhé mrazy.
V Českém Brodě 230 m.n.m. máme asi 2 cm.
F4 Můžete věřit tomu, že od dubna to horko začne znovu, jak se zemská osa překlopí, bude repete.
Při současném střídání teplejších a studenějších epizod je naprosto jedno, v jaké formě jsou srážky. Momentálně ten sníh prospěje půdě mnohem více, než kdyby nebylo nic a foukalo. O vysublimaci nemůže být momentálně žádná řeč, mrazy jsou minimální, jasno také není. a pokud se oteplí a na horách to trochu povolí tak nevidím důvod, aby se to nevsáklo a myslím si, že i za celou zimu se víc vody vsákne do půdy, než vysublimuje do pryč. A v nížinách se to sněžení stejně nedrží takže tam nesublimuje nic. Takže nějak nechápu komentáře typu, že nemáme být rádi, že v zimě sněží.
South wind
Zase mimo...
Bez pravidelného posunu tání sněhu na horách bude ještě daleko hůř. Jestli ze 160mm vody zbyde 100 je vedlejší. Vše co se nevsákne a odteče bez užitku pryč je podstatně větší škoda.
Co se sportu týká tak neznám Vaše potřeby, ale na blátě či za inverze to jde dole dost blbě. Ja fakt, že někomu stačí zavřít se doma a dřepnout k počítači. Já mám na víkend jasno..
ROFA
Nějak se mi nezdá, že by 1 cm sněhu byl 1,6 mm vody. Všude se uvádí, že prašan je zhruba 0,6 mm na 1 cm sněhu, vlhčí sníh cca 1 cm = 1 mm. Aby to bylo jak píšete musel by to být extra mokrý sníh.
Jinak jsem samozřejmě rád, že alespoň někde mají pěkné úhrny. Tady Praha a okolí velká slabota.
Důležitá je teď voda v jakékoliv podobě je jedno zda sníh či déšť.
ROFA Samozřejmě , že zemská osa má sklon stejný a země obíhá okolo slunce, potřeboval jsem od vás nutně vysvětlit, že se fakt nepřeklápí, ale v podstatě jakoby se stalo že ? Když tak se můžete doučit, že stejným směrem, opravdu nemíří.., tak nějak se trochu překlápí..
ROFA Dobře vám poradím, běhejte v lese, jde to i v + 10 st a v dešti, ne jak to děláte obvykle vy, v holínkách a na bahnitém poli. Sportu ve vaší TV zdar, můžete u ní snít o posunu tání, což se nestane, ale pohádka je to pěkná.
ROFA Ještě se naučíte mluvit a psát a vaše duše vyletí ze suterénu.Je mi zcela lhostejné, co vám vadí, na mém pohledu na zemskou osu.Pokuste se mne raději unavit, svým vysvětlováním jak to vlastně je.
ROFA Ty vaše vtipné telegramy, jsou vcelku zábavné.Jistě nelitujete, že je pošta zrušila, máte na ně světový monopol.. :-D
ROFA Se svými texty, to zkuste raději někde na logopedii, měli by vás řešit pomalým obkreslováním hnědého pejska.Proti tomu, je má teorie překlápění zemské osy úplné nic...... :-D
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.