Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2012/2013

818
# 12.10.2012, 09:43

Lesíček,logitech2300
Nesrovnávejte to s lidmi, v přírodě je hodně věcí tak dobře zařízených a fungují, že je to opravdu z našeho pohledu dá se říci až neuvěřitelné. Je to tzv. lidová meteorologie, nepředpovím podle toho zimu, ostatně jako podle ničeho nyní v počátku podzimu - ať už jsou to předpovědní modely, ona příroda a lidová meteorologie pranostik nebo bádání a hledání souvislostí u zim uplynulých a nebo stopování historie počasí a klimatu v delší historii. Samozřejmě dospěji k nějakému výsledku, kdy si dám vše dohromady, ale atmosféra se mění, tím pádem musím vše opět prozkoumat např. zas o měsíc později, znovu. Z toho vyplývá, že pokud chci rovnou věrohodnější předpověď na zimu, musím z hlediska současného data ještě hodně dlouho s veškerými odhady a předpověďmi počkat.
unor
Ano, o těch podzimních mlhách mluví více podobně znějících pranostik, opět jsme u lidové meteorologie. Některé pranostiky vycházejí více, to je pravda. Podzim právě patří k období, kdy jsou mlhy asi nejčetnější, pokud je jich opravdu hodně, dá uvažovat o této pranostice, ale to normálně nebo hodně, jsou dost irelevantní pojmy. Pravdou je, že v říjnu a počátku listopadu 2009 jsem tu měl mlh docela dost.
logitech2300
A náboženství sem prosím vůbec nepleťte, už vůbec ne ve vztahu na konkrétní osobu, to bych si vyprosil. A nevěřím pro Vaši informaci.

# 12.10.2012, 10:04

logitech2300 : ano, ano, úspěšnost Novinek je dána profesionálem Honsovou:D Pokaždé když předpoví A, výjde B:)

# 12.10.2012, 10:52

Jo Honsová to počasí podle mě jen tipuje,zatím co předpověděla tak nic nevyšlo co si pamatuji

# 12.10.2012, 15:09

Já těm dlouhodobým předpovědím velkou váhu nepřikládám. Na předpověd´o zimě bych se dival až v Prosinci. Takže pořád doufám v Ladovskou zimu!! :) :snih:

818
# 12.10.2012, 15:15

Pavell
Spuštěna byla nová verze, mapky jsou podle mě i lepší. Pokud jsem sem nedával okomentovanou předpověď v mém článku, tak sem teď dávám link: Zde jsou mapy verze 2

Jsem do diskuze teď více zasahoval a trochu se tu kolem toho sešlo kladných a záporných reakcí a názorů, což je samozřejmě dobře. :D

818
# 12.10.2012, 16:26

Pavell
Promiň, nenapadlo mě - takže teploty a srážky.
Tato verze by měla "jet" zas do června. ;-)

# 12.10.2012, 17:39

Příroda zimu předpovědět neumí, vždyť má v tomhle mnohem omezenější možnosti než lidi. Ani milióny let evoluce nevedly k tomu, aby strom uměl půl roku dopředu předpovídat počasí, to opravdu ne :D Na podzim se připravuje na zimu, ale rozhodně ji neumí detailně simulovat jako by měl v sobě nějaký ultrapřesný předpovědní model - jak by to asi tak dělal? On to ani nutně k životu nepotřebuje, stačí mu celkem jednoduché mechanismy, kterými reaguje na aktuální podmínky.

Znáte ten vtip, jak náčelník indiánů přijde za šamanem a ptá se ho, jaká bude letos zima? Šaman rozhodí kamínky, podívá se a řekne: „Manitou se sice ještě nevyjádřil, ale štípejte dříví.“ Tak indiáni týden štípou dříví. Za týden přijde náčelník zase za šamanem a ptá se ho,jestli náhodou neví, jaká letos bude zima? Šaman zase rozhodí kamínky, podívá se a řekne: „Manitou se ještě nevyjádřil, ale štípejte dříví.“ Tak indiáni štípou dříví. Šaman nakonec zatelefonuje na meteorologickou stanici a zeptá se, jaká letos bude zima. Tuhá. A šaman se ptá: „A jak to víte?“ „No protože indiáni už čtrnáct dní štípou dříví.“

Řeči o tom, jak „příroda“ ví měsíce dopředu, jaká bude zima, mi vždycky připomenou tenhle vtip.

# 13.10.2012, 01:02

Pavell
Pokud jsou to opravdu platné zákonitosti, které pro počasí platí, tak o tom ví i meteorologové a předpovědní modely (ty, co se trénují na historických datech) s tím počítají. Pranostiky, pokud nejsou vyloženě vycucané z prstu, nějakou informační hodnotu mají, je to taková primitivní lidová meteorologie. Skutečná meteorologie pracující s přesnými daty a korektním vědeckým přístupem logicky je a vždycky bude přesnější. Naši předkové, co kdysi vymysleli ty pranostiky, rozhodně neznali počasí líp než současní meteorologové.

Myslím, že pranostiky a obecně lidová moudrost o počasí má význam v případě, že jde o nějaké místo s mikroklimatem, které není vědecky zdokumentované, takže jsou to místní, kdo o něm ví nejvíc, i když přesná data nemají (ty nemá nikdo). Může to být třeba nějaké údolí v horách, které má zvláštní mikroklima, ale není dost významné na to, aby ho meteorologové brali v úvahu. Velké oblasti jako např. celé území ČR rozhodně nejsou ten případ.

EDIT: Sloučeno do jednoho z důvodu podobnosti obou příspěvků.
Pavell, moderátor 13.10.2012 v 11:40

54
# 13.10.2012, 14:34

Tak vypadá to že nás bohužel asi čeká fakt teda teplá a deštivá zima. Muže za to silné slunce a u čeho hlavně pochybuji tak že by se mělo během toho měsíce a pul změnit je teplotní odchylka Atlantiku z nadprůměrné do podprůměrné. Takže ve výsledku se to bude množit v Severním Atlantiku TN.
A ještě do toho rekordně málo ledu v Arktidě ale u toho není nikde napsáno že se to nedostane zas rychlé do průměru.

0
# 13.10.2012, 16:29

Mark
Já bych ničemu ještě nevěřil do zima je času dost takže žádné závěry nechme se překvapit a že je v Arktidě málo ledu muže znamenat do střední Evropy i mrazivou zimu bylo by dobré kdyby přišlo brzy koncem listopadu nejlépe silné SV proudění aby se prochladila Evropa pak by zima vydržela jak třeba jako 2005-2006

# 13.10.2012, 17:20

Uplně logický je ,že dříve se více přiklánělo k pranostikám ,když předpověd počasí nebyla na takové urovni jako dnes :-)

Luk
Avatar
2
# 13.10.2012, 18:24

Také si myslím že do zimy je dost daleko a nynější předpovědi i ty za měsíc se můžou ( a to na 90% tak bude) třikrát změnit a klidně z jednoho extrému do druhého musíme si uvědomit že jsme země kde jsme ovlivněny oceánským ,ale i kontinentálním vlivem to má pak za následek výkyvy počasí v ČR . Tak bych to nechal až bude na zimu ten správný čas myslím že v čr začíná meteorologická zima 1.12. tam už budeme vědět o něco víc ,ale stejnak až na konci zimy budeme vědět na 100% jaká vlastně byla ;-);-);-)

1
# 13.10.2012, 19:38

Mozem sa opytat je to trochu mimo temy ale nepametate si dakto kedy bolo bud v Čechach alebo na Slovensku v decembri 20°C?

54
# 13.10.2012, 20:54

brloh
Já osobně si nic takového nepamatuji ale troufám si říct že zatím nikdy. Hranice Klementinského rekordu se pohybuje kolem cca. 15 stupnu.

8
# 14.10.2012, 00:25

důkazy o tom, že příroda předpovídat počasí umí http://www.ireceptar.cz/zajimavosti/uhadnete-predp... a něco na tom že se jednou rodí víc žaludů a další rok zase ne bude. Taktéž i s listím, krtky, tloušťkou kožichu atd. naopak si myslím že nemusím kuchat svatomartinskou husu, abych zjístil že vánoce budou na blátě a v polovině ledna zasněží.

# 14.10.2012, 11:12

Zvířata cítí změnu tlaku, předpoví počasí na hodinu dopředu, ale ne na zimu, to musíte pořád řešit? Navíc tohle jsou stránky, které ti každý uvěří no, to jsi mohl hledat v Blesk.cz :D

Slunce je prý silné nebo co, takže zima teplá a deštivá, zimofilové a teď mě ukamenujte. :D

EDIT: Sloučeno do jednoho příspěvku. Pavell, moderátor 14.10.2012 ve 12:45

# 14.10.2012, 11:36

Zvířata předpoví počasí na maximálně pár hodin dopředu, ale to dokáže i trochu myslící člověk. Já prostě nevím o žádném živém tvoru, který by fungoval jako stroj na předpovídání počasí v dlouhodobém horizontu. A každý rok se chystaj zvířata k zimnímu spánku stejně. Proč asi zimu přežívaj jen ty nejsilnejší? Kdyby se mohly intuitivně předem připravit, tak by přežily skoro všechny. A to s těma žaludama je snad ještě větší blbost. U stromů a jejich plodů záleží vždycky jen na podmínkách, které má na jaře a v létě. Pokud bude sucho a zima, tak bude méně plodů. To ví snad každej. Rozhodně strom nebude přemýšlet nad tím, jesli z něj nějaká srnka bude mít dost žaludů na zimu :)

54
# 14.10.2012, 18:56

Já si myslím že to je tak kdysi to ta příroda předpovědět dovedla ale dnes už je to počasí celé pokažené takže dnes je cela příroda s toho páv.

# 14.10.2012, 22:17

NO není divu že příroda je z toho pav, když lidi do ovzduší pouštěj samé nesmysly slušně řečeno pak se divíme že v zimě
není zima na jaře není jaro ale léto, a v létě není léto ale podzim z létem, a na podzim je léto se zimou,a že jednou je 35 stupňů
a druhý den je 10 stupňů no a z toho pak příroda samozřejmě
blbne a dělá to co dělá třeba že v půlce zimy kvetou stromy.
Navrhuji přemístit příspěvek do tématu o Globálním oteplování, které jsem zavedl, tom-791

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.