Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2012/2013

# 11.10.2012, 06:43

Ano, čekal jsem takovou reakci, protože prostě někteří neunesou odlišný názor jiných.

Brloch: předpokládám, že umíte číst, že? Tak si přečtěte téma. Jmenuje se Miluji zimu ? nebo Jaká bude zima? Proč nemohu přispět? Proč se můj příspěvěk netýká tématu?

Logitech: Ale ano, budete se divit, ale moje názory zajímají spoustu lidí. Nic o mě nevíte, tak nesu´dte jiné. Je jedno zda je venku sníh či déš´t, protože my si nastávající umíme udělat doma pěkné. Apropo, kdybych napsal, že myslím, že budou záplavy sněhu a třeskuté mrazy, byl bych tad king, že? Ale nebudou, nebudou.

Jen bych chtěl upozornit na jeden fakt, naprostá většina příspěvků na toto téma je přání, ale pá jich vychází z podkladů reálných (jmenovat nechci, ale vy se jistě poznáte.

Jak jsem psal, zimu očekávám mírnou, ale sem tam kratší S - SV by přijít mohl, bohužel. Stačí trošku sněhu před a o vánocích (kvůli dětem) a pak ať je sníh na horách. Nebo si opravdu myslíte, že lidé žijící pod 500 m chtějí záplavy sněhu a třeskué sněhy od listopadu do března? Nebo dokonce napsat, teším se na sněhovou kalamitu? Proboha proč?

54
# 11.10.2012, 07:53

Flanker
Jestli mužů poradit když vám tak vadí zima a sníh tak si zkuste zaletět někde na jih. Na 50 rovnoběžce bývá sníh samozřejmosti ve všech polohách a ne jen na horách jak si někteří hold myslí.

# 11.10.2012, 09:15

Musím vás zklamat, ale podle slupek na cibuli opravdu nepředpovíte jaká bude zima. Je to hroznej mýtus. Každá odrůda cibule to má jinak.
Myslím, že je naprosto nemožný předpovědět počasí na několik měsíců dopředu. Víme, že bude zima a pravděpodobně bude mráz a sníh, jelikož roční období je pravidelný cyklus a v zimě prostě bývá zima. Stejně jako aktivita slunce je v pravidelném cyklu. Ale nikdo neví jak moc silná ta aktivita bude. Stejně tak nikdo nemůže vědět, jaké teploty budou a kolik srážek zde bude. Mám pocit, že dobře předpovídat se dá tak na týden dopředu.

# 11.10.2012, 09:34

To Mark: Přečtěte si co jste napsal, plně smysluplné. To se i Vy a zbytek zimofilů můžete odstěhovat na Sibiř.
Je vidět, že i vy nejste schopen akceptovat tento názor, jakožto odlišný. Ty někteří, jak píšete je většina.

Doporučuji se podívat na zahranišní fóra, tam je zcela normální, že má každý svůj názor a je respektován. Což zde nehrozí. Kdo nejde s proudem jako ovce, je špatný.


818
# 11.10.2012, 10:45

Flanker
Já s Vámi souhlasím, zatím to vypadá na mírnou zimu celkově. Něco jako zima 2010/11, kdy byl zimní v nížinách jen prosinec, ale hodně, tak zas zimně to letos zatím nevypadá.
Lesíček
Také souhlasím. Zatím nelze předpovídat zimu, tedy počasí na 2-4 měsíce dopředu, k dispozici jsou jen odchylky od normálů, zda podprůměr, průměr nebo nadprůměr a to teplotně i srážkově. Také dávám za pravdu názoru, že dle lidové meteorologie se předpovídat dnes nedá. Ta cibule - u nás některá odrůda pár slupek, jiná více.

Také připouštím, že se předpovědi mohou do prosince obrátit, jak se říká, o 180°.

# 11.10.2012, 11:48

Meteorologové říkají že úspěšnost předpovědi na 1 den je 99%, na 2 dny je úspěšně z 95%, a na 3 dny je úspěšné z 85%, no a na týden je úspěšné z 60% a na měsíc je úspěšné z 25%, a že předpovídat na víc jak měsíc to nelze protože to současné modely neumí, a možná to budou umět až za 70 let takže na předpovědi co jsou na víc jak měsíc nemůžeme věřit, maximálně co můžeme věřit je předpověď na 3 dny to většinou vyjde.

818
# 11.10.2012, 12:38

sněhulák
Ad předpovědi, i když to sem přímo nepatří: Zdá se mě trochu nadhodnocená ta úspěšnost vícedenní předpovědi. Také záleží na předpovědi konkrétního meteorolog. prvku, srážky mají určitě nižší úspěšnost než teploty, viz měsíční výhled, kde je to přímo uvedeno, vítr se třeba předpovídá max. ve středně dobé předpovědi, dále to nemá cenu. Faktem je, že nikdy nebudou předpovědi 100%, příroda bude mít vždy navrch. Měsíční výhled už není předpověď jako taková, jistě víme, že vychází z minulosti. Modely na měsíc neumějí předpovídat. Zkrátka a jednoduše asi každý meteorolog řekne, že má cenu předpovídat max. na těch 7 dní a to ještě při konkrétních situacích může být pěkné fiasko. :D

# 11.10.2012, 12:47

Přesně tak. Já myslím, že nás čeká klasická průměrná zima, ale pořád je tu pravděpodobnost, že nás čekají nějaké extrémy. Ať už mrazy, sněhové bouře a nebo naopak nezvyklé teplo a déšť. To ale nikdo nepředpoví, je to nemožné. Těžko říci jestli to někdy vůbec půjde. Ještě jsme třeba neobjevili něco, co má na počasí podstatný vliv.

Mé osobní přání je aby bylo hodně sněhu a teploty kolem nuly nebo pod nulou. Tak uvidíme, jak to nakonec bude. Třeba vybuchne sopka a celý to bude zase jinak :)

# 11.10.2012, 13:26

No osobně si myslím že zima bude hodně suchá a teplá něco podobného jako zima v roce 2006

818
# 11.10.2012, 14:16

Extrémy je jedna strana a průměrnost teplot a srážek strana druhá. Pokud bude za zimu několik teplotních propadů s intenzivním sněžením a jinak teplo, zima vyjde klidně i nadprůměrná. Pokud bude po většinu zimy zimní ráz počasí s několika oblevami - nížiny, může vyjít průměrná či podprůměrná. V nížinách se v mírném pásmu s déletrvajícím zimním počasím až na výjimky asi nikdy nesetkáme, spíše to bude horší - ale to opět nikdo nepředpoví chování klimatu. Pro milovníky zimy je větší šance na sníh a zimu v polohách vyšších zajisté.
sněhulák
Zima 2006/07 nebyla ani zimou a proto pevně doufám, že se jí letošní zima podobat nebude, snad to nebude s tím teplem tak vážné. ;-)

# 11.10.2012, 14:26

No to taky doufám ale je pravda že v posledních letech je zima spíše mírná

54
# 11.10.2012, 15:43

U té šesti měsíční předpovědi mám takovou zkušenost že i měsíc dopředu je nepřesná. Následující měsíc se začíná vybarvovat do reálné předpovědi až vždy ke konci toho předchozího měsíce. Takže též by podle toho nebral k potaz jaká bude zima.

# 11.10.2012, 16:59

Já se přiznávám jsem zimofil, miluju všechny zimní sporty ale jak už psál Pavell nechci zimu jenom kvůli sobě ale je to pro přírodu prostě lepší. Mně například můža ,,dožrat,, když je v Lednu 10 stupnů nad nulou a procházím se po krajině v teniskách, to opravdu nemá smysl.

818
# 11.10.2012, 17:50

Také ještě zmíním něco k lidové meteorologii. Také se odhadovalo jaká bude zima podle chování přírody - čemuž bych i dnes, i když máme přeci jen klima ovlivněné více faktory, takové jakési rozkolísané to počasí, přikládal důvěru největší. Příroda většinou pozná co vlastně defakto sama chystá, no ještě aby ne že. Z toho tedy vyplyne, že tužší zimu budeme očekávat, pokud si bude zvěř stavět bytelné příbytky, nosit si do nich hodně potravy - s tím souvisí také to, že té potravy pro zvěř bude před danou zimou hodně ve volné přírodě, dále pokud bude zvěř mít již před zimou větší tukové zásoby a nebo silný kožich. Zda čekat brzký či pozdní příchod zimy lze odhadnout podle toho, kdy se uloží zvěř přes zimu spící, k tzv. zimnímu spánku. Je to samozřejmě na bedlivé pozorování nikoliv na jednom místě světa.
Takový malý příklad z roku 2006, kdy bylo velké množství žaludů, alespoň tedy u nás. Pokud upustíme od možná i známé pranostiky "hodně žaludů a bukvic, dlouhá a tuhá zima", tak to může být symbol toho, že příroda nadělila zvěři hodně potravy před tuhou a dlouhou zimou - od toho ta pranostika. Nicméně víme jak to v onom roce 2006/07 dopadlo - viz také výše v příspěvcích, často zmiňovaná "zima". :D

# 11.10.2012, 18:54

V tomhle souhlasím s logitechem. Zvířata neumí předpovídat počasí a strom už vůbec ne. Když bude mít dobrý podmínky, tak prostě bude plodit více, když horší, tak méně. To bych mohl říct, že když jsem měl letos dobrou úrodu rajčat, tak bude tuhá zima a rajče nechtělo abych umřel hlady? :) Příroda je dost obecnej pojem a rozhodně bych oddělil přírodu živou a neživou (třeba počasí). Myslím, že spolu tyhle dvě větve nijak nespolupracujou. To bychom potom i my měli nějaký dar, kterým bychom intuitivně dopředu poznali jaká zima nás čeká a jak se na ní tedy máme připravit.

0
# 11.10.2012, 20:16

Lesíček
Ale to není pravda příroda to většinou ví já mám zase vyzkoušeno že když je na podzim hodně mlh tak je velká zima když mlhy nejsou tak je zima slabší ale jak je předpověď počasí na 6 měsícu ukazuje listopad prosinec teplotně podprůměrný leden unor březen zase nadprůměrný na tom by něco pravdy být mohlo taky to tak vidím ale necháme se překvapit doufejme že se nám ukáže pravá zima leden unor se určitě sníh ukáže ale asi né tolik co prosinec.

http://www.novinky.cz/vanoce/249857-vestba-ze-svat... tohle uhodli né. ;-)

# 11.10.2012, 21:59

No vzhledem k tomu ,ze to je publikovany az 8.11. tak uz neni tak slozite se trefit. Jediny co me vychazi tak jsou media jako napr. novinky apod. Vzdycky kdyz predpovida studenou zimu ,tak je tepla a naopak.:D

# 11.10.2012, 22:09

Krakonoš1: prosím, o čem je ten německý článek? neumím moc německy..stačí krátke shrnutí, děkuji...

# 12.10.2012, 06:57

Bebbana
No, asi nějak tak

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.