Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na západě Moravy během dne nízká oblačnost

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2011/2012

# 10.10.2011, 11:17

macoTT
Ano to ochlazení se tam očekává , ale zda to dojde sem to popravdu záleží na tom proudění , takže sice ta možnost je ale zatím se to neví

118
# 10.10.2011, 14:37

Asi jo,že to k nám dojde.Předpovídá se ve 3.dekádě další ochlazení.Před měsícem modely od Supreme už teploty kolem +3°C ve dne asi 27.října a na začátku listopadu celodenní mrazy.
Když to bude i to západní proudění,očekává se ve Británii zima,tak to musí i tak dorazit k nám ne?

8
# 10.10.2011, 15:49

počasí má stejný průběh jako před zimou 2009/10 ;-) akoráte tehdy napadlo toho sněhu mnohem více. Další sněhové přeháňky se oběvily v nížinách až v prosinci. Čím později zima příjde, tím lepší bude :) můj názor

# 10.10.2011, 21:50

Já myslím že zima bude déšt ze sněhem ale na horách od 7.10. až do 12.10. by mělo sněžet na horách, ale v nížinach v listopadu 2011 12.11. bude taky sněžet a prosinec 2011 by měl být sněhový s kapkami deště.

54
# 11.10.2011, 09:59

tak listopad dle klimatologicke predpovedi vypada dobre zatim a uz je 11.rijen takze na tom uz by mohlo neco byt

828
# 11.10.2011, 13:12

Pokud chceme zimu jak se patří a větší šanci na bílé Vánoce, tak to ten chladný a třeba i na srážky někde bohatý listopad - viz současná předpověď, neznačí nic moc dobrého.:!!:

# 11.10.2011, 13:24

Tak prvy krat sa ja zapajam do tejto temy ako kazdy rok uz v polovici oktobra neodolam ;-) :) :)
Ja som z jendej obce na zapade SR 10 km SZ od Trnavy. Zimy tu nebyvaju nic super extra ja co si pamätam u nas najnizsiu tepletu bola myslim -22 stupnov minuli rok nejak -18. Zrazkovo to tiez nie je nic vydatne ale kazda vlocka ma v zime potesi :).
Ked mam uz aj ja strelit capa tak si myslim ze tohorocna zima (mam iste tusenie bez ohladu na predpovede) bude naozaj konecne to "prave orechove" s chladnym a relativne aj usnezenim novembrom (s Martinom na bielom koni) podebne aj s decebrom a samozrejme nesmu uz chybat pekne Vianoce. V january myslim budu extremi aj min. aj max. ; februar s :snih: :snih: ako to v poslednych rokch trosku byva a v marci sa myslim este tiez niecoho dockame.
To je teraz odomna asi vsetko zatial sa majte.
PS.: Prava jesenna zima pride vtedy, ked u nas doma zacneme kurit v krbe (uz zacneme asi tento tyzden).

# 11.10.2011, 15:37

pavell
moja predstava o trvaní zimy je tak od 20. novembra do konca februára lebo v marci je už dosť silné slnko na to aby rychlo topilo sneh ;-)

# 11.10.2011, 15:55

Pavell- Neda s tvojim prispevok nesuhlasit :) je dobre ked zima prichadza v decembri a nie tak skoro.

1
# 11.10.2011, 16:04

Pavell

Jsou i vyjímky (potvrzující pravidlo) Zima 1969/1970 kdy sníh v Praze napadl v listopadu a vydržel až do kalendařního jara. Z této zimy je i rekordní záznam výšky sněhu v Praze - Ruzyni nějakých 62 cm.
Mám samozřejmě jen zprostředkováno, v té době jsem ještě nebyl na světě. Chtěl bych to aspoň jednou taky zažít. :)

# 11.10.2011, 16:24

Stejně všichni jen hádají, vzpomeňme si na články v červnu: čeká nás dlouhé léto, velmi teplé s tropickými teplotami a vásledek ??? - známe všichni :!!:. Pokud zima přijde takhle brzo, bude určitě dost nestabilní a ono jeden den mít -10C a druhý +10 je dost drsné. Moje představa je krátká a mírná zima = jsme v mírném pásu. Hlavně ne velké množství toho bílého hnusu a velkých mrazů. A pak rychle jaro :slunce:.

1
# 11.10.2011, 16:42

honza13: Přesně tak, mírné pásmo. Jsme na rozhraní oceánského a kontinentálního typu počasí. U nás je možné všechno od -40°C do +40°C. I ten blizzard jsme tu už měli. Velmi nezvyklé je stále počasí bez výkyvu.
Velké množství sněhu se může objevit i v mírnějších zimách.

1
# 11.10.2011, 17:04

Pavell
Aha, tak to bude asi tím, že 69/70 byl chladnější západ než východ a 2005/2006 naopak. Od vánoc do silvestra 2005 jsem byl poblíž Opavy a byla to paráda, když za pár dní napadlo přes půl metru :)
Ještě v průběhu silvestra jsem se vrátil do Prahy a tam slabejch 10 cm.

Zima 2011/2012 doufám v chladnější východ.

# 11.10.2011, 17:28

dokáže odhadnout až den poté :)

# 11.10.2011, 18:14

Tento rok by sa mi pacilo to co bolo tusim pred 2 rokmi hlavne na Povazi v SR v polovici oktobra 40 cm snehu (po mna to vtedy nedoslo :cool: )

828
# 11.10.2011, 18:19

No ale přiznat si musíme, že počasí dokáže vše. I věci, které se v mírném pásu neděly. To nejen z hlediska zimy. Velmi mírná zima 2006/07 přinesla alespoň sem překvapení v podobě intenzivního sněžení okolo 24. ledna 2007, kdy už málokdo věřil, že ještě nějaká pravá zima bude. Byla, sice krátce, ale dosti intenzivní vpád chladného vzduchu a také velkého množství srážek. To vše po okránu "Kyrill" a dalších větrech o síle vichřice, které teplý leden 2007 provázely.:)

Jak se bude chovat prodění letos pravděpodobně a to velmi pravděpodobně, lze odhadnout. Ale jak se skutečně bude chovat, tedy žádná alespoň napůl věrohodná předpověď není a nelze sestavit.

Příkladem je model Noaa, který nyní vidí listopad - a to není ještě zima = je dosti blízko, teplotně podpůměrně a srážkově v některých částech ČR nadprůměrně. I charakteristiky zejména srážek se změnily pro říjen dost značně. To jen takové malé odbočení k sezónním, ale i měsíčním výhledům počasí. Jsou to jen modely, jen lidé, jen počítače. Příroda je hlavní, ta je nahoře zjednodušeně "organizační struktury" světa.:D

828
# 11.10.2011, 18:26

Tady je zpracován výhled modelu Noaa, se zobrazenými výstupy: Článek ze 3.10.2011: URL.

Zde je článek starší z 12.9.2011: URL.
(budou vydávány častěji s blížící se zimou)

Určitě bude potom zajímavé si ty výstupy projet zpětně, zjistit změny obou charakteristik a při dalších sezónních předpovědích sledovat změny - nebo už nyní na zimu. Při bedlivém sledování změn, (je to práce no) z toho pak něco vyjde = co v těch výstupech převládá. Zima nebude mít také jeden charakter počasí. Např.: sníh, mráz skoro stále či dokonce po celou zimu. Také se vytřídá nepřeberné množství charakterů počasí od tepla/oblev, přes pravou zimu, přes tání a opětovné mrznutí - náledí. Ta proměnlivost v mírném pásu se prostě nezapře.:prsi: :snih:

Snad nevadí, že jsem se trochu více rozepsal. :D

# 11.10.2011, 18:46

honza 13
sme v miernom pásme ale sibír je v polárnom pásme a je tak cez leto tropických +30 tak prečo by u nás nemohlo byť -30

# 11.10.2011, 21:41

to supreme: souhlas. Ono při -20 se toho taky moc neudělá :!!:, Nejoptimálnější teplota "pro mě" je 10 - 20C. Nicméně mi dnes přivezli sněhovou frézu a dřeva do krbu mám na 5 zim :). Ale zpět k tématu. Jsem se dnes dočetl, že se probouzí atlantik :), tedy oceánské proudění, tak uvidíme

828
# 13.10.2011, 14:37

Miňo
Takovéto otázky jsou velmi výstižné, ale to by tady v tomto tématu asi chtěl vědět každý.:D

Ovšem to nelze určit. Ochlazení se chystá na dny po 6. listopadu, další pak pod 20. listopadu. Takže ještě si budeme muset počkat, v říjnu to asi nebude. Mluvíme - li tedy o polohách středních a níže, protože na horách již sníh byl.;-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.