Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Závěr pracovního týdne i víkend bude ve znamení babího léta

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2011/2012

# 01.01.2012, 07:16

To pleo:
Výborná reakce, přímo opsaná z encyklopedie. Příroda je závislá na sněhu :D, proboha, vždyť o přírodě nikdo moc neví. Čím horší zima, tím příroda trpí víc .Nevíte o mě nic, tak nekritizujte. Také si si Vás dovedu představit s pivem v ruce v paneláku. A netykejte mi prosím !!!

Mě obtěžují Vámi nepodložené kritiky a také modlení za sněhové kalamity, třeskuté mrazy, tornáda, orkány ....

Všem vše nejlepší do nového roku a hlavně hodně sluníčka.

# 01.01.2012, 08:28

Ako som už sem písal dávnejšie, očakával som miernu zimu s priemernou teplotou aspoň o 0,7 °C nad dlhodobým priemerom z obdobia 1951-1990. Zatiaľ sa táto predpoveď plní a je zrejmé, že sa bude plniť aj v priebehu prvej polovice januára. Dané je to viacerými podmieňujúcimi faktormi, ako o tom píšem na stránke: http://www.dmc.fmph.uniba.sk/public_html/climate/T...
To ale neznamená, že sa v priebehu druhej polovice januára a vo februári nemôže objaviť kratšie výrazné ochladenie a sneh v nížinách. Na druhej strane, na horách nad 1000 m n.m. máme aj teraz snehu na Slovensku dostatok: http://www.dmc.fmph.uniba.sk/public_html/climate/r...
Záujemcom o meteorológiu a klimatológiu želám aj touto cestou v roku 2012 všetko najlepšie.

2
# 01.01.2012, 10:48

Nedostatek sněhu a mrazu má negativní vliv na přírodu. Nezmrznou všechny škůdci a bakterie, přenášejí se rychleji nemoci a samotná příroda sníh potřebuje jako vláhu. V létě zase je třeba, aby bylo teplo. Prostě v létě teplo a v zimě zima, v našich podmínkách. Docela zatím drsné, že zima pořádná není a to není dobré pro nikoho. Včera jsem odhazoval ráno asi hodinu cca 10 cm,u nás na vesnici, ale to je hrozně málo.
A bohužel zatím nevidím žádnou změnu. Hlavně já nemám rád teplo a taky to necpu do diskuze o létu. Ale prostě počítám s létem, byť to zase je nevýhodné pro mě. Věřím, že leden a únor to pořádně napraví.

Ale jinak přeji všem všechno nejlepší v Novém roce, ať je zima taková, jaká má být. Ať je takové i jaro, léto a podzim.

6
# 01.01.2012, 13:08

Pro Honzu13
Dle Vaší přezdívky mi připadá že Vám je třináct a právě Vy víte o přírodě velmi málo :!!:
Přeji Vám krásný Nový rok Všem.
Souhlasím s tím že v naší zeměpisné poloze má být Jaro,Léto,Podzim,Zima.
Taktéž se rád chopím hrabla a odhrnuji sních,bohužel i rád řídím na zasněžené silnici,protože když se jede s respektem k dané situaci nemůže se nic vážného stát.
Rád se válím na slunci i když někdy velmi pálí,mám rád rozkvetlé stromy a táké nádherně zbarvené podzimní listí.
Hold žiju tady a mám to tu rád.

54
# 01.01.2012, 13:20

Možná by to chtělo aby obživla nějaká ta sopka co nejdřív to by mohla byt záchrana aspon zlomku zimy.

6
# 01.01.2012, 13:42

vbd
Zima napáchala velké škody :D
To co napáchalo velké škody nebyla zima!
Způsobuje to to že zima už není to co bývavala,proč vymrzly pupeny ovocných stromů?Odpovím jednoduše,když v únoru vystoupí teploty nad 12 stupňů a na slunci i více tak stromy nevědí že je únor a že ještě mohou udeřit mrazy,oni se neřídí podle kalendáře!Tak prostě začnou pučet a ejhle najednou začátkem března v noci -7,nemůžu říct přesně jak to na konci loňské zimy bylo záznamy nemám.Ale rozhodně když bude celou zimu tak jak ZDE má být úroda ovoce nebude ohrožena ani při mínus 20 °C.

6
# 01.01.2012, 13:48

Ještě dodám něco k tomu zimnímu vytápění.
Když nebudete zhýčkaní a nebudete topit na 26°C a po obyváku chodit v trenkách,tak bohatě stačí 20°C v obyváku a 18 v ložnici.Prostě to drahé být nemusí:)

# 01.01.2012, 15:52

Lidi jsou moc rozmlsaný :) teď jsme měli dvě zimy poměrně se slušnou sněhovou nadílkou i mrazy.Poměrne často se stává,že dvě zimi jsou velice vydařený a probíhaj,jak maj,ale pak se stane,že se nam zimní období uplně vyhne nebo zaskočí jen na chvilku.Očekavám,že tahle zima bude stejná,jako 2006/2007

# 01.01.2012, 16:49

prej zacne k nam proudit teply vzduch ,k nam proudi uz 3/4 roku

vbd
Avatar
1
# 01.01.2012, 17:15

Tak to vypadá, že proudění se postupně změní na severozápadní, takže na horách a postupně i ve středních polohách bude snad sněhu dost.
Mirou
Mám rád zimu i sníh (ne sních :)). Ale mrazy s ní spojené skutečně škodí, pokud jsou silné. Bydlím v blbém místě pod kopci a když napadne sníh a vyjasní se v období prosinec-leden, tak ve 2 metrech nad zemí teplota u nás klesá pod -25 st.C, i když jinde hlásí jen -15. A květní pupeny třešní, meruněk a letorosty vína takovéto teploty nevydrží. Minulou zimu to bylo OK, ale ty dvě zimy předtím byly špatné.
Proto mám rád bílou zimu, ale až koncem ledna a v únoru. A už se těším na běžky.

# 01.01.2012, 17:17

To Mirou (předpokládám, stálý respondent s jiným nickem, že ?):
Nemá smysl ragovat na standartní reakce zimofilů. Budete se divit, ale když mi bylo 13 let, věděl jsem více než Vy nyní. Neurážejte a respektujte názory jiných !!!
Rovněž k vytápění toho moc neznáte. Nikdo doma nevytápí na 26 C, takového člověka neznám. A pokud budete vytápět na 20C, podívejte se na plynoměr, elektroměr, ..... když je venku kolem 0 a při -10C. Zákony fyziky. To vědí již děti na základní škole.
Zeptejte se každého sadaře, co udělají velké mrazy ..... a jak je důležitá vláha na jaře,........ Od malička jsem na vesnici, na farmě.
Pokud milujete odhazování sněhu, super.... raději dělám užitečnější činnosti .....

Já osobně beru zimu jako mrtvolné a nejhorší roční období. Musím to respektovat, ale nepotřebuji toto roční období

Takže prosím zpět k tématu: jaká bude zima ...

Anonymní
Avatar
# 01.01.2012, 17:24

Sokurka
To vůbec není pravda že ted byli 2 dobry zimy loni nebila zima ale místo zimy bylo jara to ze trošku v prosinci zasnezilo neznamená že byla nejaká zima a před loni taky nic moc kdyš sníh byl jen leden unor snih ma byt listopat prosinec leden unor březen nepřetržyte to je zima takže ja jsi poradnou zimu ani nepamatuji leda neco bylo v roce 2003-2004 a 2005-2006 jinak je to na nic a jaka bude letošní zima to nikdo neví takze je blbost psát tahle zima bude jako 2006-2007 oni neví jak bude za týden ne tak jaka bude zima ty měsíční předpovedi ani nečtu protože to jsou kraviny ale na gfs vypadá nejake ochlazení od 6 ledna :) !

Jo ješte tady mate jak vychází předpoved počasí

http://magazin.softimage.cz/dlouhodoba-predpoved-p ocasi-a-cucani-z-prstu/

Anonymní
Avatar
# 01.01.2012, 17:36

honza13
Já zas mám rad zimu a přímo nesnáším jaro léto to je jedno každý má rad něco ale k tematu Pokud milujete odhazování sněhu, super.... raději dělám užitečnější činnosti odhazování sněhu mě vůbec nevadí radši odhazuji Hromady snehu než aby bylo místo zimy to hnusné jaro a doufám že se ta zima umoudří a bude snih a mraz aspon do konce března:snih: :snih: :snih:

vbd
Avatar
1
# 01.01.2012, 17:55

Tak se tato diskuze postupně zvrhla z "jaká bude zima" přes "jaká je/není zima" až po "mám nebo nemám rád zimu".
Jediným faktem je to, že naši předkové toto období nazývali obdobím temnoty, a to vystihuje vše. Do práce za tmy, z práce za tmy, spousta nachlazení, chřipek a zimních depresí. A pohanské vánoce byly oslavou návratu slunce po zimním slunovratu.

2
# 01.01.2012, 18:23

Snih173 : Hezky řečeno. Pořád nevím, co je na zimě špatného, chápu že jí někteří nemusí,akceptuji to. Ale zase já musím přečkat léto. A v zimě třeba já osobně mám lepší náladu, mám rád když chodím na procházky ve sněhu, rád řídím auto na zasněžené silnici, prostě taková romantika zimní.

A rád bych se zeptal, zda se nechystá nějaká změna ke konci týdne, některé modely kreslí postupné ochlazování, tak co je na tom pravdy ?

Anonymní
Avatar
# 01.01.2012, 18:26

Ješte jsem chtěl říct že mě to tak štve takový zimy na nic každý rok jse teším od jara na zimu že bude pořádná a dicky se zklamu ale je teprve první zimní měsíc takže kdyby se ted ochladilo a vydrželo to do konce března tak by to bylo aspon jakž takž no zima má byt od začátku listopadu ale co naděláme hlavně ze to hnusné jaro začíná vždy brzo loni bylo jaro od ledna ale když je v listopadu a v prosinci jaro tak třeba bude sníh a to bych byl rad ješte v dubnu a věřím že snad se to počasí umoudří a zima přijde a snad bude aspon do konce března :)

Anonymní
Avatar
# 01.01.2012, 18:38

filip
No něco tam je tak na 70% by to mohlo vyjit díval jsem se na předpověď počasí do 17 ledna a tam píšou pěkné ochlazení i tak -3 přes den ale já nevěřím dlouhodobým předpovědím no ale na ten týden by to vyjít mohlo tak na teh 65-70 % no a kámoš mě dokonce říkal takovou pěknou předpověd nevím kde to vzal že mát být od 10 ledna má začít ta pravá zima a mohla by prej vydržet i 3 měsíce ale to je spíš taková blbost ale něco se proste rýsuje zhruba od toho 6 ledna no ale zítra to třeba zase změní ale třeba i k lepšímu
na 70% samozřejmě předpověď do toho 6 ledna na 17 ledna je to někde okolo 55%

531
# 01.01.2012, 19:12

filip
Nějaké ochlazení přijde po čtvrtku.Pravděpodobně nás bude přecházet další výraznější fronta spojená s TN nad severním Německem,Polskem.Může přinést i silnější srážky,silný vítr.Sníh ale opět spíš od vyšších poloh cca 500-600mnm.Vše se bude samozřejmě ještě měnit a upřesňovat :).Na mrazy krom nočních hodin to zatím nevypadá.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.