Jo, čekají nás ještě věci...na Novém Zélandu už je k mání polévka přímo z moře...https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/pul-milionu-...
Máme teď doma bábinu z jižní Moravy, je věřící a hned mi citovala z bible...podobnost čistě náhodná... ..... Druhý anděl vlil obsah své číše do moře. Všechno živé v moři uhynulo, takže se naplnilo hnilobou a rozkladem....
Diskuse o počasí Globální oteplování
palma
Tak určitě pisatelé Bible sumarizovali zkušenosti s apokalypsami za poměrně dlouhou dobu, takže tam bude sedět kdeco, v popisu jsou totiž všichni výborní, já se ptám, co s tím uděláte na záchranu toho co se dá a co preventivně, aby se to neopakovalo a obávám se, že u mořských živočichů jsme schopni toho udělat opravdu hodně málo, tudíž bych se zaměřil na naši rodnou hroudu.
Yurri
Tak malinko mimo, ale možná i do tématu... lidi i v Čechách částečně vykoupily potravinové E-shopy.. kvůli tomu superviru.., tak jsem rád, že mám vypěstováno, kouknul jsem do domečku na zahradě... asi 60 kilo brambor tam ještě mám, kompotů, že nevím co s nima, celery, mrkve nepočítaně, jabka..., v mrazáku taky do poloviny narváno.. sakra, to samozásobení je fakt fajn, a až bude terrapreta, bude ještě líp.. pokud tedy bídně nevyhynu....jo a studnu mám taky i s vodou..pitnou, tak snad to dám..
Ale našel jsem i dobrozdání lékařů.. prý se to šíří, protože je mírná zima, samozřejmě velký pohyb lidí, a málo odolná populace, málo vitamínů, minerálů ve stravě.. a jsme zase u toho.. vyčerpaná půda..teď jen čekám, protože jsem četl ten článek od těch architektů, co jste ho sem mrsknul... že se nebudou už stavět baráky se zahradou.. kdy mi zazvoní těch pět lidí u branky, že jdou zabrat mojí zahradu.. pro ten případ mám zbroják a kulovnici značky Remington 783.. tak uvidíme, co tu u mne vypěstují..
Má pravdu / nemá pravdu?
https://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/nejvetsim-ne...
Na.Guru
Evidentně svoji práci a tím i zákonitosti přírody dobře zná, a pravda to bude, jsem třeba osobně zvědav, jak se pozmění klima v severních Čechách, až se tam propojí jezera, co tam vznikají po dolování, dneska jsem četl, že na podzim už bude přístupné jezero Most, t.j. několik km2 vodní plochy z hloubkou až 75m.. hezké množství vody tam bude, plus to tam zalesňují, a ne už jen smrkem.. Pánovi věřím, argumenty se mi zdají logické a tvoří logickou řadu, které odpovídá i výsledek..je dobře, že jsou tu takoví vědci.
Na.Guru
palma
Rozhodně pravdu nemá. Na kolik se rozehřeje suchý povrch (např. poušť nebo město) v noci? A co v zimě? Co když je pod mrakem? Má to Pokorný změřené? Těch jeho 1000 W/m² je hodně zavádějící, s ničím jiným nepočítá.
Co skleníkový efekt? Ať už výkon slunce jakkoliv kolísá, stále zůstává na zemi více energie díky skleníkovým plynům v troposféře.
Základní fyzika. Světlá barva odráží sluneční záření zpět do vesmíru, tmavá barva jej pohlcuje. Tzn. ve skutečnosti více ohřívá planetu tmavá plocha, jelikož tu energii pohlcuje a zůstává na zemi.
Jaký je celoroční teplotní průměr na poušti a jaký v amazonském pralese? Já myslím, že dost podobný podle lokality. V noci se poušť ochladí, jelikož suchý povrch bez vegetace nezadržuje teplo...
V neposlední řadě je planeta zelenější a roste více stromů, než před pár desítky lety. Na tom jeho teorie o "odlesňování" končí úplně.
Těch 1000W je průměr, samozřejmě to bude jiné na rovníku a někde na severu Ruska..
Skleníkový efekt je je daný (dle IPCC) do 3W na m2.. tedy skutečně někde okolo 3 promile.. i kdyby to bylo řádově více třeba 3% pak se bude jednat při celosvětovém průměru který je tuším..14,6 o zvýšení teploty o cca 0,5 stupně.. jinak by to bylo nula nula prd..
A světlá opravdu víc odrazí ( a skleníkový efekt tak více vrátí ) No a to zorané pole pak více pohltí a více se ohřeje, to je fakt..
A planeta, bohužel, zelenější není.. tohle jsem dohledal, letos jen v Rusku a v Austrálii shořelo celkem 20 milionů hektarů.. no comment) plus jsem dohledal.. V letech 2010 až 2015 došlo ke každoroční ztrátě ve výši 7,6 milionu hektarů a ročnímu nárustu rozlohy lesnů ve výši 4,3 milionu hektarů, což vede k čistému meziročnímu poklesu úbytku lesních porostů na 3,3 milionu ha,..za pět let tedy 16,5 milionu ha...takže tak..
Ale působit bude obojí, protože na ten proces oteplení, tak jak probíhá, jen to CO2 fakt nestačí..
Těch 1000W není průměr, to je maximální hodnota, kterou naměří v létě odpoledne na slunci. Někde to dokonce živě prezentoval.
Světlá teplo odrazí, ale v noci žádné neobsahuje. Na rozdíl od zalesněných ploch.
V minulosti (ve 20. století) byly i větší požáry. Ten údaj, že zeleně je více je měřený z vesmíru. Ok, hoří v Austrálii, na Sibiři, na Aljašce.. ale roste vegetace v Číně https://www.forbes.com/sites/trevornace/2019/02/28...
Také paradoxně díky zvýšenému množství CO2.
Pravdu má v tom podstatném, ideální je třístupňová vegetace, která když je dostatečně rozlehlá tak dokáže přitáhnout horizontální srážky, debata co o kolik více v globále nemá smysl, má smysl ne diskutovat, ale kolik hektarů a jak je již pestře a věkově strukturovaně zalesněno či aspoň agrolesnicky ekologicky obhospodařováno, ostatní je zbytečné a přírodě s vodou nepomůže, takže nám taky ne, ani rybníky, ani přehrady tomuhle zdánlivě jednoduchému řešení nesahají ani po paty.
Nemíním se hádat, nicméně, údaj z roku 2019... https://www.tyden.cz/rubriky/veda/lesy-celosvetove...
A pravda je, že více "zeleně" je pak především v mořích a oceánech, díky zvýšenému obsahu železa ve vodě, a vyšší teplotě oceánů..., čili akumulace tepla ( ta nejvýznamnější na naší planetě) probíhá v oceánech..
No a ten les, hezké zavádějící srovnání, poušť je opravdu v noci chladnější než prales.. ale, je ve dne v noci chladnější les, nebo město, a přes den, je chladnější les, nebo pole po sklizni..( to pole je teplejší i v noci, mám ho za barákem) ...každopádně špatné hospodaření na polích, rozlehlé plochy skladových hal, rostoucí dálniční síť.. to jsou problémy.. minimálně stejné jako CO2..plus třeba i v létě stále zaplé klimatizace ve městech...v součtu to dá dost, ale na rozdíl od jednoduchého průkazu CO2 je tohle těžší spočítat.. a taky řekněte lidem v kanclech ať v plus 45 vypnou klimošku, protože to venku topí...... to by vypískali i Grétu..
palma
No vždyť to sám píšete, jestli je země zalesněná, je na ní pole po sklizni nebo město má zanedbatelný vliv na průměrnou teplotu, protože všechny tyto ekosystémy mají vlastní podnebí. Ne odlišnou průměrnou teplotu. Ok, městský tepelný ostrov má vyšší průměrnou teplotu, ne protože je z betonu, ale protože má kanalizace, vytápění atd. ale na globální teplotu to má zanedbatelný vliv. V tom článku se píše jen o úbytku, ale celkově je větší přírůstek díky oblastem v Číně a Indií, ale i v Evropě. Viz mapa v předchozím příspěvku. Proto jeho teorie jsou nesmyslné.
A jinak ještě z článku, který jste poslal:
Rychlost úbytku lesů ve světě v posledních deseti letech poklesla, v některých zemích je však stále znepokojivá, zvláště v Africe a v Jižní Americe
Nevím o tom, že by se v Africe a Jižní Americe nejrychleji oteplovalo, když tam dochází k největšímu úbytku vegetace Ta korelace tam zkrátka není.
palma
Nevím jestli jste se přehlídl, ale ten článek je z roku 2010.
Já našel např. tohle https://www.weforum.org/agenda/2018/08/planet-eart... a jestli to nekecá, tak lesů skutečně spíše příbývá.
Pravda, ale je, že není les jako les (rozdíl v množství biomasy, hustoty, rozmanitosti atd.) a pro planetu je spíš zásadní to, co je pod mořem. To se týká i např. kyslíku na planetě, kterej z většiny (až 70%) pochází z planktonu ne z "plic planety", ale to už je jiná kapitola i když vše na této Zemi souvisí se vším.
palma
Jasně že samozásobitelství ničemu neuškodí, je prostě vidět, kdo se připravoval a makal a kdo zevloval po horách, po dovolenejch a jen si užíval a kulový z toho. Jestli má koronavirus přispět ke změně myšlení a chování lidí, tak už je načase, aby srovnal priority moderního homo economicuse debiluse, který potřebuje dostat naložíno opravdu pořádně, to jen tak na okraj.
Vaše zásoby jsou záviděníhodné, nejsem tak dobře připraven, jsem maloměsto, na zásobení stačí pár kamionů, takže karanténu vidím spíš jako možnost pobýt měsíc sám na zahradě, což by se mi vlastně líbilo.
Ale k tomu bránění se zbraněmi opatrně, když necháte někoho odejít, tak přijdou další a vždycky se najde někdo rychlejší jak vy, tak to prostě je, takže tímhle směrem bych se neubíral, až bude klid, tak bude vyzván k odpovědnosti, jsou lepší strategie přežití.
Málo známý virus je jak středověk, vždycky to šlo přes Itálii, Benátští kupci zásobovali celou Evropu, historie se fakt opakuje, spíš má smysl investovat do podpůrných zdravotních prostředků, aby jste posílili svůj organismus, to je můj oblíbený obor, mám svůj likér, který mě stál tisíce, lepší jak celé lékárna (bezinky+šípky+chilli+ořechy...), ale je to tady dost mimo téma.
Tak CO2, metan.. co nejvíc?
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nejnebezpecne...
Byla nedávno nějaká radost, že se zalední Arktida díky studenému vzduchu nad ní... nu tady je kompenzace...
https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/led-na-an...
Vím, že to sem příliš nepatří, ale aspoň to je o jedné z problematik globálního oteplování. Potřeboval bych od Vás vyplnit dotazník na téma kůrovce a kůrovcových kalamit k mé ročníkové práci. Dotazník je anonymní, mailové adresy si neukládám, zabere to asi 3 minuty, potřebuji jen nějaký reprezentativní vzorek z jiné věkové kategorie než 15-19 let. Předem díky moc, tenhle příspěvek později smáznu, aby to zde nekazilo diskuzi.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd8EqQN0N...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.