Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a kromě severovýchodu už zase často tropické teploty

Diskuse o počasí Globální oteplování

509
# 27.04.2026, 05:27

No, jak jsem psal, netřeba se vzrušovat podružnostmi.. čeká nás velká redukce obyvatelstva na planetě, čímž se to dá trošku do latě, bohužel opět vymřou i některé druhy živočichů, potažmo možná i rostlin, navíc se tvrdě omezí používání agrochemikálií apod. což povede ke snížení produkce potravin a to povede k další redukci obyvatel země, co ž je vlastně dobrá zpráva..:) https://press1.cz/novinky/zeme-vymira-vedci-zrejme...

plus nás to před tím trošku osmaží...https://press1.cz/novinky/svet-vstupuje-do-zcela-n...
(což si způsobíme tím, že vysazujeme velkoplantáže nepůvodních stromů a rostlin apod.)

Aplus se asi změníme na různé homo digitális, gaučensis apod. evoluci neokecáš..:D (trochu humorného nadhledu nakonec,,,) https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/evolu...

# 28.04.2026, 18:31

27.04.2026 Rusko Moskva, sněhová bouře

51
# 28.04.2026, 20:13

U nás na Šumavě je extrémní sucho je to to poznat na stromech kvůli globálnímu oteplování ubývá i srážek :(

# 29.04.2026, 14:37

2025 Evropa je podle nové zprávy o klimatu ESOTC 2025 nejrychleji se oteplujícím kontinentem. 95% kontinentu zaznamenalo nadprůměrné roční teploty. Evropská oceánská oblast zaznamenala nejvyšší roční teplotu mořské hladiny v historii měření, což znamenalo čtvrtý rok v řadě s rekordním oteplením. Přibližně 70% řek zaznamenalo podprůměrné průtoky, přičemž z hlediska půdní vlhkosti šlo o jeden ze tří nejsušších roků od roku 1992. Horké a suché podmínky přispěly k rekordnímu výskytu lesních požárů.

509
# 29.04.2026, 17:34

charlie
No, kolikrát jsme se tu už bavili, co vše bylo v dávné minulosti.. tohle zase tak dávno není...https://www.techzpravy.cz/jeskyne-v-maroku-potvrzu...
Což ukazuje na neuvěřitelnou dynamiku klimatu na zemi, plus třeba zelené pobřeží Grónska.. atd. a je to obé do nějakých - 5000 -10 000 let dozadu, a vzniklo i zaniklo to určitě bez přispění člověka.. Mimochodem, jsem zvědav, zda při změnách proudění, oteplení moří apod. se nám třeba ta Sahara zase nezazelená.. před pár měsíci už se to stalo, a mohlo by to být i častěji..ostatně dle posledních pozorování přibyla! na zemi díky vyšší koncentraci CO2 v ovzduší, od roku 2000 zelená olistělá plocha o rozloze celé Austrálie.. zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...

čili se o naši planetu až tak nestrachuji..optimismus musí bejt...

10
# 29.04.2026, 19:12

tady kolega ACE.. bude jeden z těch co budou mít na náhrobku: Já jsem vám to říkal...

od takovýchto se držte raději co nejdál. :)

93
# 29.04.2026, 19:44

palma
Já se taky nestrachuji. Nějak bude. Když se mrkne člověk do kroniky na záznamy projevů počasí, nejen v naší vlasti, zjistí že se mokro a sucho nepravidelně střídalo. A to i v období, kdy to člověk pramálo ovlivňoval.

https://kalendar.beda.cz/kronika-povetrnosti

# 29.04.2026, 19:47

Jinak máme vyhodnocení. Letošní duben 2. nejsušší v historii měření. Nejsušším dubnem je duben 2007 (jak jsem ostatně opravoval ACE). Průměr srážek předběžně vychází na 13mm, v dubnu 2007 to bylo 5mm.

509
# 30.04.2026, 06:37

Aidamkoo
Mám tu 14,2 mm srážek za duben.. jsem nad letošním průměrem pro duben..:D..
Charlie Jo, je občas dobré se pohrabat v historii.. často na ni někteří jedinci zapomínají... a mooooc rádi..

# 30.04.2026, 12:05

kapr84
Zato vy budete mít na náhrobku spolu s Palmou "bezejmenná oběť stádní bezradnosti" - evidentně pro vás není důležité, co je pravda, a co je lež, ale od koho se držet dál, a ke komu se naopak "přimknout".

Palma připomíná ono děcko, které za cenu neuvěřitelného fyzického úsilí narve kostku do kulatého otvoru, a vítězoslavně ukazuje svůj "úspěch" ostatním - "já jsem vám říkal, že na tom něco nehraje - stačilo jen pořádně zabrat..."

Jak asi musí vypadat existence člověka, který se od rána do večera věnuje "cherry-pickingu" - to znamená vyhledávání z kontextu vytržených informací, které potvrzují jeho mylné názory za usilovného ignorování faktů, které je vyvracejí. Je to známé úskalí úvahového procesu, o kterém je poučen každý student vysoké školy - ovšem palma je zjevně vzděláním nedotčen, což mu zabraňuje nahlédnout směšnost vlastního počínání i přesvědčení, že český "klimatický realista" (čti bludař) "na ty vědce vyzraje".

Mezitím - v reálném světě - vědecká pozorování zjišťují, že schopnost ekosféry naší planety přizpůsobovat se stále rychleji se měnícímu klimatu překvapivě klesá:

https://www.sciencedaily.com/releases/2026/02/2602...

Horské ledovce za posledních padesát let zmizely, nebo se drasticky zmenšily, což zhoršuje pravidelně se opakující sucha i vlny veder, a bude mít další negativní vliv na výkon zemědělství (kromě celosvětového nedostatku hnojiv, které způsobila Trumpova zločinná a idiotská agrese v Iránu).

https://www.climate.gov/news-features/understandin...

Lidstvo si zkrátka podřezává větev, na které sedí, s usilovností šílence.

# 30.04.2026, 12:17

Daniel Ryšlink
Díky za další snůšku nesmyslů, urážek a víceméně hezkou ukázku toho, jak se mají chovat ti "lepší". Zkuste spíše poučovat jak máte ve zvyku na neviditelném psovi, ostatně tam si tyhle bláboly už tak moc nedovolíte, co? Jste trapný. :)

509
# 30.04.2026, 12:39

Miluji umělce kteří malují portrét někoho, koho vůbec neznají.. kupodivu se to potom vůbec nepodobá realitě. Zbožňuji jedince, který je usvědčen z toho, že leckdy je schopen přečíst akorát tak název článku, či studie a ztěch dvou řádek rázem pochopí, že jde o blud, případně autoři nemají pravdu.. a vrcholem pak je, když je to prý z "nevěrohodného zdroje".. ovšem tento zdroj se rázem stane věrohodným, když se to Ryšlinečkovi hodí. Dokonce nedávno tento Ryšlineček uváděl třeba madam Francescu Albanese, jako zdroj perfektních informací, s tím, že dle ní zahynulo při útocích v Palestině 380 000 dětí ( ačkoli jich tam ani tolik nikdy nežilo) ..a tak je to u něj se vším, udělá z jednoho popírače změn počasí, a růstu teplot, ačkoli to dotyčný nepopírá.. říká se tomu záměrné překrucování pravdy.. ale o pravdu panu Ryšlinkovi nikdy nešlo, tomu jde pouze o ideologii a popření vlastní hlouposti, a je to vidět pod jakýmkoli úhlem pohledu.
p.s. Takhle je to s těmi hnojivy za jejichž nedostatek může Trump: https://www.cgdev.org/blog/west-needs-come-grips-a...
Kupodivu takoví Afričané je téměř nepoužívají.. a hrdinně tak hladoví, a čekají, až pan Ryšlink prohlásí, že za to může Trump ( a přitom za to můžou hlavně Ryšlinkovi podobní aktivisté), podle kterých jsou hnojiva fujky, protože se na jejich výrobě význačně podílí pan metan..... takže pan Ryšlink je minimálně pěkný trumpeta.. troubí, ale falešně.:cool:, a přijde se sem jednou za měsíc parádně vymočit.. což je asi tak jediné co umí.:cool:

9
# 30.04.2026, 13:55

Nevím proč se tu řeší takové slovíčkaření. Ano letošní duben možná nebyl nejsušší v historii, ale extrémně suchý rozhodně byl a to jak klimatická změna proměnila naše jara je opravdu smutné a je to přesně tak jak se dávno předpovídalo. Je více extrémů a to jak teplotních tak srážkových a bude jenom hůř při stále teplejší atmosféře. Nicméně když vidím jaký je ve společnosti vůči ekologii odpor tak si vlastně říkám že my lidé si to zasloužíme aby nám vše pomrzlo a uschlo, protože 90% z nás není ochotno se nějak omezit aby svůj negativní vliv na životní prostředí snížilo.

Ukázkový příklad je odpor vůči větrné energii v ČR. Lidé co mají ekologii zcela na háku se ohánějí nesmysly typu že to zabíjí ptáky nebo že to vydádá nějaký infrazvuk. Nerozporuji že to zabíjí ptáky, ale kočky jich zabíjí řádově více a zakazuje tady někdo chov koček? Mě osobně by rozhodně větrník kilometr za barákem nevadil a blíže k obydlím se to většinově nikde stavět nemá. Ale i tak se vždy zvedne vlna odporu a nic se nepostaví. Tak hlavně že zdevastovaná krajina po těžbě uhlí těmhle NIMBYstům nevadí protože to není u nich.

# 30.04.2026, 14:42

palma
Dovolím si jednu povedenou citaci od morálního majáku Ryšlinka z neviditelného psa. Ono to říká totiž o tom chování hodně. Upozorňuji jde o citaci.

Záchrana klimatu doopravdy začne, až vychcípají nevzdělaní hlupáci jako jste vy. Mladší generace podobnou tupostí naštěstí neoplývá.

Člověk, který sám uráží a není schopen argumentovat věcně a logicky nemá vůbec co tady vystavovat svoje morální hodnoty.

JohnyG
Slovíčkaření, protože jistý klimaalarmistický bot Ace zde píše něco, co je polopravda a člověk ho tudíž musí opravovat pomalu v každém příspěvku. Označit chování většiny lidí za problém je jednoduché, ale nic to neřeší. Ekologii v základu dělá většina lidí, ať už třídění odpadů atd. Proč označovat odpůrce větrných elektráren za "NIMBYsty"? no teďka by se to hodilo kvůli Moravskému Berounu, kde bude kolem toho asi pěkně živo. Nicméně taky to má své důvody, proč je to tak negativně bráno, či ať už jde o zásah do krajiny, obavy z dopadů na okolí nebo nedůvěru v to, jak se ty projekty připravují.

# 30.04.2026, 14:47

Nenechte se oklamat, pomlouvají a lžou.

9
# 30.04.2026, 16:23

Aidamkoo
Větrníky resp. jejich odpůrci jsou čistokrevné NIMBY a nic jiného. Protože tihle lidé se rozhodně nechtějí omezovat na svojí spotřebě, ale chtějí aby se zdroje energie pro jejich životy těžily někde jinde kde to nemají na očích. Copak těžba uhlí nebo například těžba ropy frakováním nezasahuje životní prostředí? Rozhodně mnohem více než výroba nějakého větrníku. Akorát to tihle odpůrci a NIMBYsti nemají na očích tak jim to nevadí. Ale zásah pro planetu je to rozhodně větší když se zohlední celý životní cyklus tak uhlíková stopa z větrné energie je mnohem nižší než např. uhlí nebo plyn.

Takže všichni chtějí elektřinu a ideálně levnou, ale nikdo pro to není schopen obětovat ani takovou věc jako je "zhoršený krajinný ráz", který je navíc velice subjektivní. Mě například větrníky v krajině nevadí. Je to prostě dań za to, že chceme elektřinu a ideálně vyrobenou lokálně a ne z plynu/ropy přivezené přes půl světa. Jako uznávám, že poslední dobou se to přehání s jejich výškou a nemuseli by mít hned 250m, ale třeba jen 100-150m a určitě některé z projektů mohou provázet různé kontroverze. Nicméně takových 10-15% v našem energetickém mixu by větru rozhodně slušelo a bylo by to ideální. Více v našich podmínkách asi nedává smysl. Nicméně když vidím tu vlnu odporu tak z toho aktuálního 1% to moc nahoru nepůjde.

Jo až sem někdo napíše že řešením je jádro, tak se uvědomte že jaderná energetika je také mohutně dotovaná a bez garantované výkupní ceny se už žádná jaderka nepostaví takže to rozhodně není zázračná věc a OZE jsou důležitou součástí mixu. Navíc je zde problém likvidace vyhořelého paliva atd. Prostě musíme něco obětovat abychom posunuli naší energetiku k větší udržitelnosti.

509
# 30.04.2026, 16:36

JohnyG
No, mě je v zásadě jedno, kde si odsouhlasí stavbu vrtulí.. ale celkem by mne zajímalo, jak by odpověděli na přímý dotaz na toto: https://www.windconcerns.com/toxic-blade-time-bomb...
Jde o problematiku uvolňování bisfenolů, rozpouštědel a pryskyřic plus abrazi povrchových laků do životního prostředí, tomu se zabránit nedá a v místech větrných parků se to kumuluje.. a do toho jde doporučení, pod větrníky pěstovat zemědělské plodiny.. Dával jsem sem odkaz, kde bylo, jak v Rakousku a Německu dělali rozbor právě na bisfenoly v mase divokých zvířat (černá zvěř, v tomto případě).. a byla zakázána konzumace masa z těchto divokých prasat, protože koncentrace bisfenolů v jejich mase překračovala limit asi 50x..
To jsou ty otázky s tím spojené, navíc jde o chemikálie kumulativní a prakticky neodbouratelné... mluvíme - li o přínosech větrníků, měli bychom mluvit též o dani, kterou za to zaplatíme.. nota bene nechápu, proč platíme na OZE, když prý vyrábějí nejlevněji.. dle mne tedy nemají konkurenci, vydělávají, tak proč to dotovat?

10
# 30.04.2026, 16:57

JohnyG
Ti co jsou trochu na nějaké úrovni osvícení se uskromní, nebo přizpůsobí, ale většina stejně žije ode zdi ke zdi.. já si třeba kladu otázku, kdo má zájem na tom, aby byla společnost takto polarizována jak je... a je to stále očividnější. Jedni jsou Pavlovci, druzí Babišovci, Okamurovci atd... Západ versus východ... EU s Ukrajinou vs Rusko... není jednoduché zůstat nestranný někde na hraně uprostřed, a chce to velkou ostražitost nepodlehnout a nespadnout zase na jednu či druhou stranu. Já jsem si prožil být na obou stranách, ale když člověk pochopí, že je to špatně se někam přiřadit.. ne ani jeden tábor není to pravé.. svoboda je totiž být nestranný. Tzn. chápete a soucítíte s oběma stranami, ale cítite, že nepatříte ani tam ani tam. To je ono..taky někdy sklouznu k označení někoho hlupákem, ale pak jen zjistím, že jsem sešel z cesty.. tak se musím zase vrátit do toho bodu.. A když se neúčastníte tady tohoto hašteření, začnete přitahovat podobně naladěné duše.. Ale zdůrazňuji, jsou to opravdu jedinci, žádné davy těchto podobných stvoření.. Co si ale budem, kvalita a kvantita nikdy nešly k sobě.. A nejde to nijak rychle, ale budete se cítit mnohem lépe než předtím.. je to nějaký zlom v životě, který toto způsobí, kdy se něco stane kdy si to pamatujete už provždycky. Asi to nesouvisí s globálním oteplováním, ale nikoho neurážím, tak třeba tady tento příspěvek nějakou dobu zůstane.. Važím si Aidamka i Palmy, protože jsem si nikdy nevšiml, že by nemístně někoho urazili.. I dalších, ale když tady někdo píše jako by ty příspěvky chrlil stroj.. ale k tématu, všímám si také, že se prodlužují epizody sucha a deště, zimy se oteplují více než léta, jarní mrazy pravidlem, ale nesouhlasím s tvrzením, co jsem tady četl, že nemá smysl nic pěstovat.. Existují i odolnější odrůdy, chce to více experimentovat.. ale psát tady o nějakých odpočtech.. to nemůže vymyslet člověk při smyslech. Jsme součást planety... co se mi ale teda nelíbí to mně napadne hned a to je zastavování krajiny.. to není moc dobrý nápad. Přicházíme tak o rozmanitost fauny, zvířata nemají kudy migrovat, krajina se stává víc a víc uniformní... a rozmanitost fauny i flory potřebujeme jako sůl..;-).. a proč meteorologie nebo klimatologie? Protože jen díky zapojení všech zemí vznikne třeba synoptická mapa...

# 30.04.2026, 20:27

Systém založený na růstu v omezeném prostoru zkolabuje.

Logika je neúprosná.
Více energie a paliva, rychlejší růst, dříve kolaps.

Fyzikální zákony platí pro každého.

# 30.04.2026, 20:52

Aidamkoo
Není zač, u mě jste nevzdělaný stádní jedinec, který je společnosti prospěšný asi tak jako hejno sarančat. Váš názor je mi ukradený - žádné argumenty nemáte, jenom omílané lži z Neviditelného psa a dalších prolhaných dezinformačních webů

Mezitím - v reálném světě - Blíží se katastrofická klimatická změna. Zde je důvod, proč jste o ní dosud slyšeli tak málo

https://blisty.cz/art/133061-blizi-se-katastrofick...

Není překvapením, že modely tohoto druhu, jak poznamenávají Stern, Stiglitz a Taylor, využily „zvláštní zájmové skupiny“, jako je průmysl fosilních paliv, k argumentaci pro minimální reakci na klimatickou krizi. A nejde jen o ropné společnosti. Bill Gates, který tvrdí, že chce chránit živou planetu, daroval 3,5 milionu dolarů (2,6 milionu liber) think tanku vedenému Bjornem Lomborgem, který si vybudoval kariéru na propagaci Nordhausova modelu, čímž pomáhá bagatelizovat potřebu klimatických opatření. Nordhaus byl oceněn Nobelovou cenou za ekonomii za svůj zhoubný nesmysl – a ten je hluboce zakořeněn v rozhodování vlád.

Lomborg, Koonin, a další dezinformátoři placení z těžařských peněz, které si nevzdělané lidové vrstvy pletou s "vědci", protože problematice nerozumějí.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.