Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Často nízká oblačnost, hlavně ve východní polovině bude během dne ubývat

Diskuse o počasí Globální oteplování

416
# 28.10.2024, 23:03

ACEOF ACES
Zase melete a nevíte ani, co se děje ve světě, do Číny fakt už žádnej odpad nevyvezeme a Čína nám utíká mílovými kroky... i v těch solárech, turbínách apod.. https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/Zahrani%C4%8Dn%C3...
a není tak blbá, aby si nezajistila i stabilní zdroje, čímž si nepodkopá svojí ekonomiku, principy které tak hluboce nechápete..

303
# 29.10.2024, 08:10

Zjistil jsem podle níže uvedeného, že v žádném případě nejsem ekologický aktivista, protože nemůžu obhajovat něco, co není reálné (viz minulý odkaz), osobně považuju kumulativní emise CO2 z historie jako nesmyslný koncept též od začátku, protože z z toho nelze vyvodit odpovědnost, nemůžete kritizovat Evropu, že nesnižovala emise CO2 před 100 lety, posledních 20 let ale v souladu s aktuálními vědeckými poznatky smysl řešit má a osobně mě energetický mix Číny nezajímá, ale budování špinavých zdrojů a OZE s jejich pomocí bych promítl do zdanění jejich produktů a služeb, ale s tím soudruzi počítali a podplatili si celé státy, které budou zcela nezbytnou jednotnost řešení na jakýchkoliv klimakonferencích blokovat, podívejte se na RB OSN, kde vše blokuje válečných agresor Rusko a tady chcete vyvolat emisní válku s Čínou? Všichni by z toho okamžitě vycouvali a bez ní jsou veškeré snahy zbytečné, taková je realita:
https://www.hrot24.cz/clanek/evropske-sebemrskacst...

416
# 29.10.2024, 10:03

Yurri
A jak ty emise řešit, podle produkce, počtu obyvatel, celkových emisí? Podle počtu obyvatel bychom zaplakali a platili víc jak Čína..a podle počtu obyvatel by se to posuzovat mělo ( i to Německo produkuje na obyvatele o trochu více), a to jsme jako EU do Číny "přestěhovali" docela dost těžkého průmyslu, takže si obnovme výrobu zde u nás a pak se bavme o CO2...;-) A to Číně opravdu nefandím, pouze píšu jak to vidím..

produkce CO2 celkem a na osobu
303
# 29.10.2024, 11:13

palma
Od začátku jsou veškeré propočty o emisích CO2 zbytečné, protože co z toho, když vás bude největší emitent na světě při snaze o jejich omezení ignorovat, můžete počítat jak chcete, v praxi nulový vliv, tam rozhodují soudruzi a ti kašlou na vaše výpočty a varování vědců, další významní emitenti podobně, že to chcete řešit tady v Evropě je moc hezké a šlechetné a koneckonců je snižujeme, ale předem odsouzeno k nezdaru, i kdyby celá Evropa vypla emise komplet, stejně to už ničemu nepomůže, já jenom kdyby ten enviromentální žal aktivistů ještě nebyl dostatečně hluboký😉.

416
# 29.10.2024, 11:20

Yurri
JO, jasně, já to taky tak beru, holt to lepení k silnici fakt nic nevyřeší... škoda lepidla..štvě mne akorát, jak se předsouvá pořád elektromobilita, emisní povolenky... a degradace půdy apod. se řeší okrajově, vyjde studie.. a pak se napíše o pár nadšencích co to praktikují na svých pár pozemcích..velká špatná,.. ale to by jsme tu zase jeli v diskusi dokolečka dokola.. no nic, venku slunko po poledni lezu něco dělat na zahradě..
Atakhle se vyhazujou prachy do vzduchu..https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/vyhozen%C3%...

303
# 29.10.2024, 11:55

palma
Přesně, jsou to strašný hovadiny se stopou i s těmi odpustky i s elektromobilitou, jen greenwashing, tak bude třeba nakonec trochu čistější luft ve městech😄, ale tak je dobrý držet lid v bláhové naději nebo dělat kouřovou clonu pro aktivisty a ideálně je poštvat proti sobě a udělat z nich trumpety a přitom vesele huntovat planetu dál.

Musíme si každý najít svoji cestu, teď mě fascinoval kamenný mulč na Velikonočním ostrově, který zabraňuje větrné erozi a vysychání a zvyšuje zejména noční teploty a maximální snižuje, tak uvažuju si něco podobného vyrobit, čirou náhodnou mám vulkanického materiálu k dispozici dost, žádnej beton s nějakou hnusnou struskou nebo popílkem, ale naopak, pro půdu jako houba a když se bude pomalu rozpadat, tak super zúrodní okolí, kterej materiál to dnes může mít hm?

416
# 29.10.2024, 12:03

Yurri
Lávový mulč používám ve vrstvě tak 5 až 7 cm u juk ibišku bahenního apod, na ploše cca 15m2, hnědá barva, v létě to v noci uvolňuje teplo, to mám zjištěný, když naprší, pojme to docela dost vody, do těch "komůrek" co to má v sobě, a pak postupně odpařuje vodu a vytváří tak vlhčí mikroklima, nevím, jak na třeba na plodiny, ale na to co pěstuju, to funguje pěkně, benefit je, lehčí práce s plevelem, jde dobře ven a je dobře vidět, když teprve začíná růst.. dobrá věc..dovezl jsem si to z jihu, když jsem jel na otočku..

# 29.10.2024, 12:28

Bodu zlomu, ještě zatím nebylo dosaženo, tzn. regulační mechanismy planety Země, ještě zatím zvládají čelit kolapsu, ke kterému Homo economicus směřuje svojí obrovskou spotřebou, když ničí prostředí v globálním měřítku a stále topí pod kotlem.
Ještě zatím se výrazné snížení spotřeby asi s ročním zpožděním může projevit poklesem průměrné globální teploty, ale vzhledem k tomu co už Homo economicus napáchal a stále páchá, tak je ten pokles, čím dál menší a jen dočasný, pak začne globální průměrná teplota opět stoupat, ale pomaleji než nyní.

Kdybychom teď, v roce 2024, natrvalo snížili svojí obrovskou spotřebu jako v roce 2020, pak by do roku 2032 průměrná globální teplota klesla o 0,1°C v pětiletém průměru. Pokud by nedošlo k dalšímu snížení spotřeby, začala by průměrná globální teplota po roce 2032 opět stoupat, ale pomaleji než nyní.
Jen tímto snížením spotřeby, bychom získali dalších nejméně 9let.

303
# 29.10.2024, 13:15

palma
Pěkný no, já mám pemzu, která je mnohem světlejší a může se použít jako přísada na vylehčení betonů, na mulč zeleniny nemůžu ale samozřejmě použít jemnou frakci, ale vypálit si vlastní tvárnice by byla pecka, v cihelně vám to prý vypálej na přání, čistě teoreticky by to mohl být dobrej produkt při pyrolýze jiných materiálů.

416
# 29.10.2024, 13:37

Yurri
Ono, tohle byla vyloženě náhoda, do Chorvatska to vozí z Itálie (kousek po moři) a používají to dokonce jako podklad pod stavby domků, hezky to izoluje.. já to získal za pakatel, takže jel přes hranice vozík s kubíkem a půl a po sezoně pak druhej, ještě kupičku mám... na dosypávání.. ono nám stejně nic jiného než pořádně mulčovat, nezbude..jinak mám "úrodu" listí, tak se na to vrhnu, jak to opadá..

Jinak, až skončí ta válka na Ukrajině, čekám nápor "dobrot" a eko pšenice apod...https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/obilnice-ev...

303
# 29.10.2024, 18:46

palma
Všechny tyhle námi zmiňované bentonity, alginity, zeolity, aktivní uhlí a další zúrodňovače písčitější půdy mají jednu úžasnou vlastnost, slepují nejen půdní agregáty, ale vysávají jakékoliv škodliviny z půdy, které inaktivují a ty pak nejsou v pěstovaných plodinách, fungují jako sorbenty, tzn. spousta pozitiv. Kdyby byl Západ co k čemu, tak už je tak 2 roky po válce, vojensky na protiteroristickou operaci rozhodně s přehledem má.

# 29.10.2024, 18:59

ACEOF ACES
Myslíte,že někoho v Číně zajímá lokální povodeň ve Španělsku (Valencii) nebo naopak ve Španělsku lokální povodeň v Číně ? Myslíte,že obyvatelé dotčených zemí kvůli tomu sníží svoji spotřebu nebo jí sníží dokonce i Ti,kteří na GO nevěří nebo se jich zatím až tolik nedotýká ? I když bude v budoucnosti 2x tolik přírodních katastrof,lidé svojí spotřebu nesníží,ale naopak se dopadům GO přizpůsobí.Pokud chcete radikálně snížit spotřebu,musíte radikálně snížit počet konzumentů.Jiné radikální řešení neexistuje,bohužel Ti dole zpravidla největšími konzumenty nejsou a Ti nahoře mají jiné priority,než GO.Za zmínku taky stojí fakt,že v posledních letech přibývá po celém světě počet laboratoří pro výzkum smrtících virů a bakterií,on i ten covid má původ značně nejistý…

# 29.10.2024, 19:50

Ještě bych měl jednu rozvinutou otázku,proč my Čecháčkové musíme i v neděli jezdit po krámech,proč musíme mít i o svátky nějaké výjimky,když všechny státy okolo nás mají bez výjimek zavřeno ( jen na Slovensku majitel obchodu může otevřít,ale musí tam být sám ).Vždyť i ty západní země (Rakousko,Německo) mají zavřeno,a to i každou neděli a lidi to tam přežijou.

# 29.10.2024, 21:06

Jestli se co nejdříve nepřizpůsobíme a výrazně nesnížíme svojí obrovskou spotřebu my samy, tak to brzo udělá planeta a to pro nás bude horší a zažijeme to už my.

Času není nazbyt.

416
# 30.10.2024, 09:45

ACEOF ACES
Tady se aspoň dozvíte, že bez ekonomiky nezastavíte ten váš odpočet...a mluví o tom...https://video.aktualne.cz/spotlight/spotlight-rozh...
Takže lhář je tu ten, kdo tu mele něco o ekonomikusovi, že! Pán na konci říká, je to i ohromná ekonomická příležitost k obnovení kvality života....

303
# 30.10.2024, 10:19

Ve Španělsku spadl teď roční úhrn srážek za 8 hodin (přes 50 mrtvých), až to bude u nás za 24 hod., tak zase popoplujem, furt se řeší jen následky a to je samozřejmě taky dobře, ale může už někdo konečně se stejnou vervou a nasazením techniky řešit i příčiny? V ekonomice problémy nehledejte, nejsme rozvojový stát a rozpočet to snese a stohy papírů a mraky výzkumů vědců jsou popsány na téma mitigace a resilience, máme dokonce adaptační plán na KZ, já mám spíš takovej pocit, že na to každej typicky po česku se.. a nikomu se nechce do konfliktu s nikým.

Teď jsem viděl super doku o Nabatejcích v poušti v Petře, srážky 250 mm za rok někde v horách daleko od města, měli tam bazény větší než naše olympijské a lázně se vším luxusem, každý dům měl přívod vody jako máme my dnes ( přes 30 tis. obyv.)a sedimentační nádrže byly samozřejmost, potrubí odolnější než dnešní keramika, připomíná mi to ten římskej samoobnovovací beton, kterej teprve nyní vědci odhalili, s dnešními motory a technikou musí být KZ ve vyspělé střední Evropě malý problém, jenom chtít, no pár % HDP by to samozřejmě chtělo.

# 30.10.2024, 14:34

Při těch dopředu avizovaných srážek s možností povodní na jasně definovaném území to jsou vesměs zbytečně ztracené životy.U nás bych vytipoval povodněmi ohrožené území a dělal bych protiopatření,toto samotné bych v rámci ČR považoval za úspěch.Ale mám pocit,že zas něco bude chybět,buď chuť nebo finance,prostě Kocourkov.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.