Yurri
Tohleto si stojí za to přečíst... jo, máme rozvinutou civilizaci, postaráme se o všechny, i o ty kteří nedělají lautr nic, plus tisíce předpisů, daně, atd. atd... no a naši pradávní předci se vlastně neměli až tak špatně... možná, že k nim zase směřujeme, ne? Někteří to evidentně chtějí..
https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/nejv%C4%9Bt...
Diskuse o počasí Globální oteplování
palma
Deindustrializace je pro nás už bohužel jistota, každej klimatolog vám řekne, že emise z fosil industry musí nejlépe okamžitě skončit, zároveň musí ale říci, že to bude znamenat částečný návrat do středověku, atmosféra změněného klimatu vám ho spolehlivě zajistí, proč si myslíte, že se snažím vyřešit alespoň některé z níže uvedených bodů a nic lepšího než mít trvale zúrodněnou půdu pro samozásobitelství nevymyslíte, povodeň u mě nehrozí a se suchem si umíme poradit:
https://blog.idnes.cz/jirivaclavik/4-pilire-civili...
Tohle je zajímavá informace, nadnárodní firmy se tím stanou více nezávislé a emisní povolenky a pod, utřou hubu, což je dobře a navíc to ukáže, jak ta technologie na tom je... a už vůbec nekomentuju ta data postavení reaktorů.. do roku 2030.. to my ještě nebudeme mít ani základovou desku pro rozšíření jaderek u nás..https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/v%C4%9Bda-a-techn...
A opět to ukazuje, jak tu v EU jedeme z kopečka, v USA budují a staví, Čína kopíruje, EU reguluje...Tipněte si, jaké pořadí bude v zaostávání a pádu do nicoty..?
palma
EU je stále nejbohatší uskupení států světa, v USA stačí pár hurikánů a v Číně tajfunů a zemětřesení a jsou v kelu, zatím to nevypadá jako tragédie s dlouhodobými dopady, ale KZ teprve bude akcelerovat, takže mnohem vetší smysl má tady příprava půdy a krajiny na extrémy, protože voda bude limitující prvek, prdne vám 1 velká přehrada a máte středověk, disponibilní bohatství určitě bude klesat tak jako tak s demografií Evropy i Číny a zatočit s tím mohou samozřejmě další pandemie a války.
Jinak tohle bude asi jiný hydrogel:
https://trvaleudrzitelnezemedelstvi.cz/clanky/spec...
Yurri
Ale prd je EU nejbohaatší.. je až na třetím místě za USA a Čínou a propad se prudce prohlubuje..Porovnejte si ten fofr...
Zatímco v roce 2008 měly eurozóna a Spojené státy ekvivalent hrubého domácího produktu 14,2 bilionu dolarů a 14,8 bilionu dolarů, v loňském roce už byl v HDP eurozóny (15 bilionů dolarů) a USA (26,9 bilionu dolarů) osmdesátiprocentní rozdíl. https://forbes.cz/zaostava-evropa-za-usa-rozdily-v...
A tady je HDP Číny..
HDP země dosáhl v roce 2023 rekordní hodnoty 126,06 bilionu jüanů (asi 17,71 bilionu amerických dolarů), ukázaly údaje NBS.
Omyl ohledně HDP, který jste udělal, mohlo způsobit i to, že EU přišla o Británii, tam je HDP přes skoro tři biliony.. ale oni vědí, proč vystoupili z EU...
Prostě jedeme nezadržitelně dolů, a je potřeba si to přiznat..docela průser..
jinak ještě něco pro pobavení.. jsem na tom osobně super, mám zásoby pro výrobu nejméně do deseti baterií do elektromobilu budoucnosti...
https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/a%C5%A5-%C5...
palma
No však jsem vám říkal už dávno, že to domácí kvašení bude lepší než všechna ta riziková předražená chemie.
Jinak ohledně ekonomiky, brát si příklad z autokratické Číny bych fakt nechtěl a v životě bych neměnil za tamní nenormální režim a USA se svými naprosto propastnými rozdíly v bohatství jsou vyhlášené a s neexistujícím veřejným zdravotním pojištěním a tlakem na výkon, že si to v Evropě nedovedeme vůbec představit, to nechcete ani náhodou a je úplně jedno jaký je aktuální přepočet HDP, protože srovnáváte nesrovnatelné - viz článek, bez dotací EU by jsme byli totálně v háji a ČR se svojí vazbou z 80% jen na Německo je úplně jasná bundesland, v USA pár Miltonů a můžou odečítat stovky miliard, tam jim KZ zdevastuje celej JV a zbytek budou Skalisté hory nebo poušť.
https://archiv.hn.cz/c1-67339040-cesko-je-horsi-ne...
17.10.2024 sever Itálie a jihovýchod Francie, silné deště, masivní záplavy, sesuvy půdy
palma
Bohužel, závislost na dotacích je třeba u zemědělců obrovská, jen to podporuje byrokracii a státní aparát, jako na drogách, tohle změnit je nad možnosti jednotlivého státu uvnitř EU, zemědělská politika EU představuje kolem 40% všech dotací a přitom tvoří směšné HDP, jinak HDP tahle mantra ekonomů je naprosto k smíchu, kdyby aspoň HNP:
https://www.lidovky.cz/ceska-pozice/hruby-domaci-p...
Ale hlavu bych si s tím nedělal, je to totiž úplné zbytečné, protože nás čeká tohle a nikoliv že to není pravda, je to již probíhající a nezastavitelný proces:
https://insmart.cz/zemska-uloziste-uhliku-selhavaj...
Tohle je pošušňáníčko..https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-hladina-i...
Ale zase to dobře odráží sluneční záření...
Nechci brát vědcům iluze, ale ty 2 metry terra prety tam budou dost podstatný předpoklad pro práci níže uvedených bakterií:
https://vikend.hn.cz/c1-67242580-zachrani-amazonsk...
https://ekonom.cz/c1-67280920-byznys-budoucnosti-s...
Jo jako budoucí makroekonom mě vždy debaty o HDP nesmírně zaujmou. Koneckonců i teď v době nastupující elektromobility, což dle mého je velice ambiciózní plán který (pokud by se projevilo zaplavení šunty z Číny) by byl pro Česko poměrně obrovský šok, kdy HDP spadne v tom dlouhodobém horizontu klidně v pesimistické variantě až o 1%, což pak bude muset kompenzovat jiný faktor (zda se takový najde je druhá věc).
A pak je fakt, že green deal je sice svým cílem (Evropská ekonomika je prosperující a neohrožuje klima) velice ambiciózní, ale mám takový pocit, že pro menšinovou část evropských ekonomik je až nesplnitelný v té současné podobě. A bohužel jak víme, tak je v této menšině i naše ekonomika a průmysl, protože je náš průmysl zatížen tím, že je velmi energeticky náročný průmysl (což by vyžadovalo výraznou restrukturalizaci průmyslového odvětví, ekonomiky a hlavně té energetické náročnosti, dovážíme 38% spotřebované energie!), takže by to byla finančně velice složitá a velice zásadní změnou, která nejde udělat takovým provedením jako chce současný směr green dealu.
Ono právě osobně mám problém s tímhle (nicméně pravděpodobně bude tahle část i upravena a musí být upravena), protože jinak prostě nemá smysl si hrát na spasitele, když neřeším důsledky. A než se někdo začne holedbat, že přece Německá ekonomika a průmysl je taky velice náročná na energii, tak máme zhruba o 40% vyšší náročnost průmyslu na energetice než Německo. USA je pouze o 10% horší než Česko, ale zase o zhruba 35% má lepší soběstačnost než Česko. Na tuto problematiku poukazuje Lettova zpráva, která právě vyjádřila velké obavy o podobu ekonomiky a průmyslu České republiky a Německa vlivem green dealu.
Problémem je i to zaostávání EU vůči USA a Číně. Navíc nejde o nějakou krátkodobou stagnaci vlivem ekonomické krize nebo války na Ukrajině, ale o systematickou a dlouhodobou krizi díky odlivu investic a menší poptávky investorů po evropských aktivech. Pak je tedy samozřejmě otázkou jak přilákat tyto investory do EU. V poslední době úbytek stoupá hlavně v Eurozóně a tady bych se začal bát. Jednoduchá otázka. Která země je hlavním strůjcem evropské ekonomiky a ekonomiky eurozóny a upadá do recese.
FED v USA se rozhodl změnit cíl strategie ochrany národní ekonomické situace. Z inflačního cíle tak aktuálně přešla na krok snižování sazeb za účelem podpory trhu práce, tak jsem zvědav jak se tento krok projeví na síle a výkonu americké ekonomiky. V případě pozitivního vlivu bych očekával, že aktiva amerických trhů budou velmi pozitivně přijata na trzích hlavně s podílovými fondy a akciemi. Otázkou je, zda by tento efekt nastal i v případě, kdy by investorům nevyhovovala bublina na americkém investičním trhu, která se vlivem některých rizikových kroků nafukuje a hrozí tam dle mého riziko, kdy pokud by selhala snaha FED o stabilizaci trhu práce (a následně i inflační krizi) by tyto události byly pro určitou skupinu konzervativních investorů na tolik rizikové, že by mohly zapátrat po investicích evropských (ale jen v situaci, kdy se klesající ekonomika Německa nedostane do situace hospodářské recese a tím nestrhne celou eurozónu do propasti).
A k té Číně jak psal palma. Ono ten růst oproti očekávání je přímo parádní. Ukazuje se, že ta nová konceptem centrálně-tržní ekonomie dokáže dělat divy. Na druhou stranu mám obavy, že tohle je hodně riskantní, jelikož z dlouhodobého hlediska je to hodně neudržitelné. U Číny je problémem stále to dojíždění z kříže kolem covidu a pak určitě hodně rychle stárnoucí populace a nízká spotřebitelská poptávka. Ty miliardové balíčky podpory jsou poměrně ambiciózní, ale otázkou je, zda se objeví i nějaké dlouhodobé stimuly. Nedávno se o tom hezky psalo na E15 a plně s tím souhlasím. Chce to nějaký dlouhodobý strategický plán, jinak ta ekonomika pak bude opět z expanze směřovat do recese.
Bude to velmi zajímavé sledování.
Btw. Velice sdílím názory co tady prezentuje palma. Řekl bych velmi racionální názory.
Aidamko.
Máš to moc dlouhý a nudný, jsem zvědav... mám obavy... nepíšeš vůbec nic nového co bychom nevěděli, jako ekonom je HDP nuda a nic moc vypovídající údaj, viz můj článek výše, Čínu ani FED neovlivníš, řešil bych jenom co můžeš sám ovlivnit, jinak mi připadá, že teprve objevuješ dění kolem sebe, o problému ČR se dobře ví a píše všude možně od renomovaných ekonomů a stejně nikdo nic. Čína bude mít těch bublin mraky, ale ta má jiné priority, jestli rozehraje s Taiwanem co má v plánu, tak se všechny prognózy ekonomů můžou jít jako vždy klouzat, prostě naprostá ztráta času. GD ani neměl ambici být reálný, je to jen cíl kdesi v budoucnu a výčet možných řešení, kde ale politici jsou někde odtrženi od reality, ale pochybuju že to teď nová krev nějak změní, protestovat umí každý jouda, ale svoje funkční řešení nikdo nemá, jak typické i pro klima.
Yurri
Proč je HDP nuda? Jen proto, že politici to často využívají jako předvolební kampaň k tomu, aby řekli, že když roste HDP, tak roste i blahobyt republiky? HDP je makro o ekonomickém vývoji státu, HNP je hlavně právě o tom blahobytu zjednodušeně, ale HDP i tak není žádná nuda a z pohledu indexního je údaj velmi důležitý, jen se moc přeceňuje v určitém spektru.
Aidamko.
Já dám do placu jeden vtip z mého mládí, vyprávěl nám ho náš učitel ekonomie pan Svoboda, ale já ho upravím ohledně jmen na dnešní dobu, je i trochu sprostě nechutný, ale ne zvrácený, a je platný dodnes...
"potká se na procházce Elon Musk s Markem Zuckerbergem, jdou, povídají si, a v tom to na Muska přijde, vletí do křoví, sedne na bobek a tlačí.. vyleze za chvíli z křoví, Mark na něj kouká a povídá.. hele Elon, já si to tvoje hov.o seberu a dám na památku do krabičky, jednou to bude slavný kousek... a Elon na to.. v pořádku, ale jen když mi dáš milion dolarů... tak Mark zaplatí a jdou dál, v tom to ale přijde i na Marka.. hup do křoví a to samý z něj vypadne.. vyleze ven a Elon na něj .. tak hele, já si to tvý ho.no tak seberu.. Mark na to.. ale taky pěkně za ten milion, jo! Tak si Elon taky zaplatí.... pak se koukne na Marka a praví.. hele Marku, to je zajímavý, ty máš ho.no, já mam ho.no, a HDP USA se zvedlo o dva miliony dolarů!!!
Jo, to je ekonomika!
Jinak samozřejmě Jak jsem psal, i ekonomické zákony prostě platí, může psát kde kdo , co chce, tohle se prostě nedá opominout, je na to vázaná celá společnost už od dob, kdy si první zemědělec pomocí jednoduché pákové váhy zvážil kolik obilí bude s rodino potřebovat, aby v klidu přežil zimu... a co bude moci tím pádem směnit za jiné věci... o tom to je. Jinak ohledně Číny bych si nedělal iluze, že jsme na tom ohledně technologií a výroby i kvality nějak lépe... šunt se najde všude, ale oproti minulosti už je ta Asie uplně někde jinde.. Evropa udělala chybu v minulosti s podceněním Japonska, jižní Korei, a teď to opakuje i s Čínou.. oni jsou ohromní pragmatici, obchodníci, nemilosrdní...Mladší dcera umí obstojně japonsky učí se nyní i Čínsky a chystá se na Korejštinu, o angličtině ani nemluvím, má docela talent na jazyky a baví Ta asijská kultura (moderní hudba, anime a jiný věci, co ani neznám, tak snad ji časem chytnou i jiný tamní záležitosti) , asi mi tam jednou zakotví, nicméně s takovým jazykovým vybavením se opravdu uplatní... taky taková osobní ekonomika...
Ale díky ní se právě o tu asii docela zajímám.. tady třeba odkaz, mi tu ještě nezvládáme sítě G5 a oni už implantují G6, chystají se na lety na měsíc, ohledně elektromobility a elektroniky jsou už taky jinde jak mi tady v EU dvorku...bohužel..
https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/6g-s%C3%AD%...
A třeba ještě tohle: https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/dreamsmart-...
To vše je sune dopředu, ostatně i ty obnovitelné zdroje jedou lépe jak tady v EU, kombinují s jádrem, chystají modulární reaktory, jejich mix bude ekologický i ekonomický, a tady sse budou vymýšlet cla a zákazy, aby jsme zachránili naší zaostávající EU, a když nepojede ekonomika... tak si dle pana Draghiho... půjčíme biliony.. cesta do nicoty...
proč to píšu.. ano souvisí to úzce z klimatem a greendealem apod.. nebudou na to prostředky, zdejší obyvatelstvo to neutahne...No, možná to bude mít positivum.. imigrace se sníží, počet obyvatel klesne, a příroda si oddychne..A...potlesk... spotřeba se sníží (ale pouze tady u nás..)
Yurri
Bez fungující ekonomiky nevyrobíte ani tu terrapretu..to bylo i za těch indiánů v jižní Americe, jen tomu neříkali ekonomika..
palma
Dobrý náhodou.
Ekonomické vazby a zákony jsou základem. Sice se někteří chtějí všemi možnými zbavit dojmu, že tomu tak není, ale se zbavením pak vzniká nejvíce chyb. S tím Draghiho přístupem svatá pravda. Půjčovat a půjčovat na obnovu ekonomiky... No jako krátkodobý stimul budiž, ale pak v budoucnosti? Asi nemusím pokračovat.
Aidamko.
Doporučuju níže názor ekonoma, můj už jsem psal výše a naprosto s tímhle koreluje, víc netřeba se k tomu vracet, ach ti naivní materialisti, kdyby aspoň HDI:
https://www.advojka.cz/archiv/2012/10/hdp-jako-eko...
Yurri
Ale to je v korelaci s tím, co tu píše Aidamko, i já, a je o tom přesně ten vtip, co jsem napsal, oni (Aidamko a spol.) se v ekonomice učí složení HDP, a podle jednotlivých segmentů HDP se pak i hodnotí výkonnost ekonomiky a ta opravdu výkonná odvětví, a zároveň by se měly odečítat půjčky, které se promítnou do nákupních nálad, apod, protože to je dočasné a docela nebezpečné, stimuly by měly jít do infrastruktury, výzkumu, eventuálně školství, to asi bude hrubý základ, ale k osekání toku peněz do spotřeby, tedy i důchodů, invalidních důchodů, příspěvků na bydlení, se nikomu nechce, ale, když se to neudělá, tak nikdy nedojde k nějakému lepšímu růstu (důchody se ve své podstatě jedou na základě "vynálezu" z roku tuším 1889, Otto von Bismarck, jenže to byl průměrný věk dožití někde okolo 60 ti let a mladých bylo tak 3x tolik jak dnes), když se podívám na rozpočet ČR a výdaje, tak snad 90% činí mandatorní výdaje, to už je tolik, že na vše ostatní si prostě půjčujeme, to prostě nejde!
A když se spočítají výdaje na green politiku, a že to jde jaksi z EU fondů.. no nic, všichni přispějeme do těch fondů a pak se to přerozdělí, z logiky věci, to nemůže stačit.. a výnos není žádný, ba naopak, náklady budeme sto let platit v cenách a mezitím dluh bude růst, jednou to pak musí prdnout, to bude rána!
Vedeme tu už docela dobu, koukám, ekonomickou debatu.. asi už bylo řečeno vše, vrátím se zpět ke kořenům GO..
Yurri
Jenže ona říká přesně to, co jsem psal. Já neříkám, že HDP je modla všeho, určitě neukazuje faktické bohatství daného národa, ale řeší ekonomiku daného státu podle faktorů nově vyrobených statků a služeb v domácí výrobě. Je to úžasný faktor, který já jako ekonom dokážu fakticky použít na srovnání domácí výkonnosti ekonomiky oproti jiným státům. Pokud bych chtěl řešit bohatství a úroveň státu, tak začnu využívat i to HNP, příp. jak paní Švihlíková (ač opačné spektrum ekonomického vnímání) přesně popsala to HDI. Bohužel definice HDP jako ukazatele bohatství bylo znásilněno politiky, kteří to tak prezentují a bohužel je to fatální chyba.
Já ve škole se učím počítat HDP, ale už se liší jak se vypočítává produkční, důchodová a výdajová metoda. Je to poměrně složité na výpočty a chápání obecně, ale upřímně lepší než dosazovat do vzorců s HNP. To už bych ale úplně odbočil. Nicméně zajímavá debata.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.