Konečně se na novém webu objevily mapy Aladin
https://produkty.chmi.cz/aladin/
Diskuse o počasí Nový web CHMI od prosince 2025?
jarjik
Obrázková galerie Aladina podobná jako na webu druhé generace (což je ten web do Loňska, aktuálně intranet.chmi.cz) se objevila. A dokonce i k obrázkům vedou URL linky. Zatímco u předchozího webu (aktuálně intranet) jsou URL linky na mapy Aladina udělané tak, že jde snadno automaticky adresu vygenerovat a mapy stáhnout, na novém webu CHMI jsou názvy obráků jako náhodný řetězec čísel-písmen (úplně náhodný to nebude, bude tam nějaký algoritmus), tedy zase úmyslně brání ukládání dat. Např. teplota +00 hodin dopředu:
https://produkty.chmi.cz/aladin/adjusted_data/2026...
Myslí si, jak jsou s tímto vtipní. Ale aspoň ta URL adresa existuje.
Co říkáte na jiný způsob prezentace textové předpovědi v aplikaci / webu ČHMI?
Za mě teda starou textovku nebyl důvod měnit.
Nesouvisí to úplně s webem CHMI, nicméně co říkáte na umístění některých webových kamer CHMI?
Třeba v případě jihomoravských Dyjákovic mi přijde hodně nešťastné - pohled na S, kde kamera zabírá jen střechy domů. Od kamery CHMI bych čekal, že bude zabírat i terén okolo stanice (pole, louky) - už jen kvůli souvislosti/nesouvislosti sněhové pokrývky, námraze atd.
Ty nové barvičky u Aladina vypadají zajímavě. Je to asi lepší, než předtím. Červená začíná až u většího tepla nad 25°C. Mráz je zobrazen modrou barvou, kdežto chladnější nadnulové počasí zelenou, silný mráz fialovou. Je to trochu posunuté, ale za mě je to možná i lepší.
A je zajímavé, že udělali ten rozptyl extrémních teplot od -40°C až do +46°C. Je evidentní, že ČHMÚ chápe ty trendy a čeká i ty největší extrémy do tepla, kdežto ty do zimy už ani tolik ne.
A samozřejmě chvála za update. Dobrá práce. Je super, že je možnost ten web vylepšovat a nemusí to zůstat u té první verze.
Fakt se mi líbí ty nové barvičky u Aladina ČHMÚ po update. Mráz je krásně vidět modrou barvou.
Pak to bude v zimě zajímavé a více přehledné. Ono to takto dává smysl zobrazovat chladnější nadnulové počasí zelenými odstíny a mrazivé modrými.
Původně to nebylo tak přirozené, když mráz měl zelenou.
Bude to více intuitivní asi ve všech škálách teplot, uvidíme například až dorazí větší vedro, jak to na mapě sedne...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.