Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Meteorologické přístroje a pozorovací metody

544
# 01.06.2025, 11:10

Niekde uz aj supertropicky den :D

12
# 01.06.2025, 11:55

TommyAst
budeš se divit, ale většinu lidí zajímá spíše teplota v domě než venku :-)... a vítr? Tak dá se měřit průvan.. na mě to vybaflo na facebooku. Ani se nedivím, že je vyprodaná, protože levnější stanici tohoto typu jsem neviděl. Ven bych ji ale asi taky nedával. Když dokáže voda poškodit i anemometr za 18 tisíc od Davise... já už jsem z těchto hobby ultrazvukových anemometrů vyléčený. Když ultrazvuk tak asi jedině za 50 tisíc od Fiedlera z nerez oceli klasické konstrukce 3D.. jinak klasický Robinson, ten jednou za 10 let vyměníš a máš klid..

379
# 01.06.2025, 13:23

Tomino
Supe-letní den Tmax +35.0 °C a více, super-tropický den Tmax +40.0 °C a více. Aby to sedělo do systému. Jinak to přeměřování na stanici na Wunderground je extrém. Možná je stanice na tmavé stěně a dopoledne tam svítí Slunce. Takové stanice naštěstí na in-počasí nejsou.

kapr84
Tak na měření teploty doma stačí teploměr TFA s funkcí min-max, stojí něco kolem 230 Kč (a nebo lihový klasický za 40 Kč). To je na teplotu doma dostačující. Kvalitní meteostanice kompletně se vším všudy, to není levná záležitost. Kdoví, kolik stojí stanice, které používá CHMI, nebo Tonda v mrazových kotlinách. I to měření teploty nebude nejlevnější.

10
# 02.06.2025, 20:40

kapr84
Měřím s ultrazvukovým na stanici Davis a bez problému. Nicméně nepoužívám Davis senzor, ale čínský Hongyuv za cca 10-12tisíc. Obdoba je z Itálie, ale ten stojí myslím okolo 20-25tisíc.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.